Parlamentul Olandei analizeaza in cursul zilei de azi ratificarea tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Dupa ce acest tratat a fost analizat de legislativul olandez saptamana trecuta, azi acesta urmeaza sa fie votat. Surse parlamenta
Parlamentul Olandei analizeaza in cursul zilei de azi ratificarea tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Dupa ce acest tratat a fost analizat de legislativul olandez saptamana trecuta, azi acesta urmeaza sa fie votat. Surse parlamentare indicau ca, in cazul in care exista indicii ca votul va fi unul negativ, ratificarea tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE va fi luat in discutie dupa publicarea raportului de tara al Comisiei Europene din luna mai.
Liderul Comisiei pentru Afaceri Europe din Parlamentul olandez, social-democrata Godelieve van Heteren a declarat pentru postul de televiziune Realitatea TV ca votul de azi va fi unul pozitiv.
Crestin-democratii olandezi (CDA) au criticat saptamana trecuta coruptia din Romania si progresele insuficiente, si au anuntat ca vor respinge cererea Romaniei si Bulgariei de admitere in Uniunea Europeana. Formatiunea, care detine doar 45 din cele 130 de locuri in Camera Inferioara a Parlamentului olandez sustine ca este nevoie de presiuni suplimentare asupra celor doua state pentru implementarea de reforme suplimentare. Pentru ca tratatul sa fie respins sunt necesare 74 de voturi impotriva.
"Am decis sa votam impotriva tratatului", a declarat purtatorul de cuvant al CDA, Jan Jacob van Dijk. "CDA, in linii mari, este favorabil ca Romania si Bulgaria sa se alature UE. Dar ele mai au de indeplinit unele criterii, iar unul dintre ele este sa functioneze bine sistemul judiciar. Dar acesta este la fel de corupt pe cat posibil in Romania", a spus Van Dijk.
Tot azi eurodeputatul maghiar Gyorgy Schopflin va prezenta la Parlamentul European un film documentar care prezinta oprimarea minoritatii ceangailor din judetul Bacau. Intitulat ironic "Fabricat in Romania", filmul a fost regizat si produs de Zsofia Vitezy in anul 2004 in comunele Pustiana si Cleja din judetul Bacau. Filmul amintit sustine ca minoritatea ceangailor este discriminata in Romania - fiind calificat de eurodeputatul Adrain Cioroianu ca fiind un "act de propaganda clasic".
Marea Britanie ne cheama in UE
Marea Britanie va incheia procedura parlamentara de ratificare a tratatelor de aderare la Uniunea Europeana a Bulgariei si Romaniei peste cateva saptamani, inaintea raportului de tara din mai, a anuntat ieri ministrul britanic pentru Afaceri Europene, Douglas Alexander.
La 1 ianuarie 2007, Romania si Bulgaria isi vor ocupa locul alaturi de celelalte state membre ale Uniunii Europene, ceea ce va reprezenta cu adevarat o realizare istorica, a declarat ieri ministrul britanic pentru Afaceri Europene, Douglas Alexander, cu prilejul vizitei sale la Bucuresti. Oficialul britanic a subliniat numeroasele schimbari care au avut loc in Romania, in special in cei sase ani care au trecut de la deschiderea negocierilor de aderare la UE ''Aceste reforme pe care le-a realizat Romania reprezinta o marturie a democratiei care exista aici'', a declarat Douglas Alexander, care a tinut sa sublinieze influenta pozitiva asupra tarii noastre pe care au avut-o asa-numitele criterii de la Copenhaga, necesare procesului de aderare la Uniune.
''Romania se afla acum intr-o pozitie mult mai puternica pentru a beneficia de avantajele statutului de membru al UE'', a declarat ministrul britanic pentru Afaceri Europene, care a subliniat ca munca nu se opreste aici, fiind necesara rezolvarea tuturor problemelor identificate in raportul din octombrie 2005 al Comisiei Europene. Douglas Alexander a aratat importanta obtinerii de catre Romania a unui raport pozitiv in mai si a reamintit ca Marea Britanie va oferi asistenta tarii noastre pentru a rezolva problemele sensibile.
La randul sau, ministrul roman al Integrarii Europene, Anca Boagiu, care a avut o intrevedere cu oficialul britanic, a tinut sa sublinieze ca pentru Romania momentul decisiv va fi reprezentat de raportul Comisiei Europene din mai, exprimandu-si convingerea ca data aderarii Romaniei la UE va fi 1 ianuarie 2007. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.