Fuziunea PNL-PD pare un proiect cu finalitate imposibila, ambele tabere in acest moment folosind argumente de ordin tehnic pentru a trage de timp. Democratii asteapta o pozitie oficiala de la varful PNL in timp ce liberalii avanseaza termenul de 2
Fuziunea PNL-PD pare un proiect cu finalitate imposibila, ambele tabere in acest moment folosind argumente de ordin tehnic pentru a trage de timp. Democratii asteapta o pozitie oficiala de la varful PNL in timp ce liberalii avanseaza termenul de 24 februarie cand Delegatia Permanenta a partidului va cunoaste vointa filialelor in chestiunea fuziunii. Chiar in cazul unui consens referitor la acest proiect, marele impas ramane afilierea la una dintre familiile politice europene. Conducerile celor doua partide doresc configurarea unei noi formatiuni politice care sa adere fie la PPE fie la Internationala liberala. Nici una dintre parti nu pare dispusa in acest moment sa cedeze. Asa incat discutiile de ieri din cadrul Comitetului Executiv al PNL au deschis noi fronturi, liberalii sfatuindu-l pe Tariceanu sa loveasca in ministrii PD. (Mihai TOADER)
Democratii asteapta pozitia liberalilor
Democratii asteapta contrapropunerea PNL privind fuziunea cu PD. Pana cand liberalii nu se vor lamuri mai intai intre ei, pentru a-si formula un punct de vedere unitar, liderii PD sunt decisi sa nu mai intre in nici un fel de disputa pe aceasta tema. Mai mult, conducerea democratilor a sugerat reprezentantilor sai sa nu faca declaratii belicoase in privinta fuziunii. Presedintele PD Emil Boc a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa desfasurata la finalul sedintei Biroului Permanent National, ca asteapta pozitia oficiala a PNL, exprimata de liderul acestuia, Calin Popescu-Tariceanu, pe subiectul fuziunii dintre cele doua formatiuni politice. El a refuzat sa comenteze afirmatiile individuale ale unor liberali pe marginea acestui subiect, precizand: "Evident ca vom comenta puncte de vedere oficiale exprimate de catre conducerea PNL si nu puncte de vedere individuale exprimate de lideri ai PNL". Boc a aratat ca va face declaratii numai pe marginea unui punct de vedere oficial al PNL, care ar trebui sa rezulte in urma unor discutii in structurile de conducere ale formatiunii.
"A fost prima mana intinsa"
Liderul democrat a subliniat ca PD a facut, practic, primul pas in directia fuziunii in momentul in care a optat pentru situarea viitoarei formatiuni pe centrul scenei politice romanesti si pentru Partidul Popular European. In opinia liderului PD, aceasta "a fost prima mana intinsa pentru realizarea fuziunii alaturi de colegii liberali". Boc a mentionat ca in Birourile Permanente Judetene ale partidului exista deja discutii politice pe marginea fuziunii. El a adaugat ca, potrivit statutului PD, fuziunile sunt initiate de catre Biroul Permanent National, iar propunerile acestui for sunt adoptate de catre Consiliul National de Conducere al partidului.
Presedintele PD a insistat asupra faptului ca sustine proiectul fuziunii cu PNL, in care crede cu toata convingerea. Prima dezbatere serioasa pe fuziune se va face la Colegiul Director al PD convocat la Cluj, la sfarsitul saptamanii viitoare. Oricum, liderii PD nu vor mai face nici un demers in privinta fuziunii, apreciind ca, in acest moment, "mingea este in terenul PNL". (Anca HRIBAN)
Premierul, indemnat sa adopte modelul prezidential
Liberalii i-au cerut lui Tariceanu sa-i demoleze pe ministrii PD
In spatele usilor inchise, liberalii au tunat si au fulgerat importiva democratilor. Reuniti pentru prima data de la exprimarea ofertei PD de fuziune sub tutela PPE, membrii PNL din conducerea largita a partidului au exprimat timp de patru ore numai nemultumiri la adresa partenerilor de guvernare. Pretentia de fuziune a PD a fost la fel de prost primita de liberali precum atacul lui Traian Basescu la adresa "mafiei de pe masa Guvernului". Ambele teme comasate au facut incendiara sedinta liberalilor. Unul dintre participantii la discutii, ne-a relatat sub protectia anonimatului, ca intr-un final i s-a cerut lui Tariceanu, care asista la discutii, sa preia modelul lui Basescu si sa loveasca in ministrii PD.
Reprosurile liberalilor
"Ministerele conduse de PD sunt cele care inregistreaza cele mai mari intarzieri in procesul de aderare la UE. Vasile Blaga trebuia sa descentralizeze de mult serviciile subordonate politiei, lucru capital pentru aderarea la UE. In schimb ministrii liberali sunt singurii criticati de Traian Basescu, asa cum este cazul ministrului Sanatatii, lui Eugen Nicolaescu", au precizat surse liberale cateva dintre ideile exprimate la sesinta PNL. Majoritatea opiniilor anti-PD au fost lansate de Puiu Hasotti, Teodor Melescanu, Norica Nicolai si Ludovic Orban. Ei au cerut premierului sa fie mai ofensiv fata de democrati si fata de Traian Basescu pentru ca PNL este acuzat de coruptie in timp ce membrii PD isi vad linistiti de business. Potrivit unor surse PNL, Tariceanu nu le-a promis ca va fi mai agresiv insa le-a confirmat banuielile. Liberalii au ponegrit PD si pentru noua achizitie Antonie Solomon, ex-psd. Liderul organizatiei PNL Bucuresti, Ludovic Orban, si-ar fi anuntat colegii ca la sedinta CNC a Aliantei va cere adoptarea unei rezolutii de interzicere a racolarilor de pesedisti. Tot el ar fi deschis subiectul fuziunii, care a fost ocolit insa ca tema de sine statatoare. Cel mai radicali dintre liberali ar fi transmis ca la nivelul filialelor, in tara, sentimentul este puternic de respingere a unei apropieri de PD pentru ca acestia ar avea o faima foarte proasta. "Cum sa combini un vin de soi nobil (apropo la PNL) cu o capsunica (PD)", s-ar fi pronuntat metaforic Ludovic Orban. Oficial, la sfarsitul sedintei, liderul PNL a spus ca la Comitetul executiv nu s-a luat nici o decizie vizavi de fuziune si ca se asteapta punctul de vedere al filialelor. Neoficial se vehiculeaza deja o linie generala de acceptare a fuziunii, dar numai prin absorbtia PD. (Alina MIHAI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.