Frantuzoaica in varsta de 38 de ani, care a fost supusa primei interventii de transplant partial de fata, a aparut, ieri, pentru prima data in fata presei, la spitalul din Amiens, unde a fost operata pe 27 noiembrie 2005. Vizibil emotionata, femeia a
Frantuzoaica in varsta de 38 de ani, care a fost supusa primei interventii de transplant partial de fata, a aparut, ieri, pentru prima data in fata presei, la spitalul din Amiens, unde a fost operata pe 27 noiembrie 2005. Vizibil emotionata, femeia a schitat un zambet, chiar daca partea inferioara a chipului sau nu pare sa-si fi regasit mobilitatea. Zeci de jurnalisti si echipe de televiziune s-au inghesuit sa ajunga la aceasta conferinta de presa. Pacienta suferise rani grave la nas, buze si barbie. Aceasta parte a fetei i-a fost inlocuita cu un "triunghi" de fata cu aceleasi trasaturi, luat de la un donator care decedase cu putin timp inaintea operatiei.
Femeia a fost atacata si desfigurata de cainele ei, vara trecuta. Medicii care au realizat operatia au declarat, dupa operatie, ca pacienta ar putea avea probleme din cauza ca musculatura fetei din jurul gurii este extrem de complexa. Cu o voce cam neclara, Isabelle Dinoire a declarat presei ca se bucura ca acum "arata ca toti ceilalti" si a multumit inca o data familiei donatorului de la care a primit grefele. "Mi s-a deschis o usa catre viitor. Sper ca operatia la care am fost supusa sa deschida o noua cale si pentru alti oameni care au nevoie de asta. Stiu ca pentru moment fata mea nu este mobila, insa lucrez la asta. Acum pot sa deschid gura si sa mananc. Imi simt buzele nasul si gura" a mai explicat femeia, care chiar a reusit sa schiteze un zambet. Medicii care au operat-o, condusi de dr. Michael Dubernard, s-au declarat foarte multumiti de faptul ca grefele s-au potrivit atat de bine cu tesutul fetei pacientei. Ei au mai povestit de asemenea ca au cerut deja autoritatilor franceze permisiunea de a mai efectua alte cinci transplanturi. Echipa de chirurgi si-a aparat inca o data decizia pe care a luat-o in cazul Isabellei Dinoire, de a efectua un transplant in premiera. Medicii au afirmat ca de la inceput, pacienta a fost informata de riscurile la care se supune, mai ales ca ei nu pot preciza cu certitudine cat timp tesutul transplantat va putea ramane in viata. Specialistii au mai adaugat de asemenea ca si-ar dori ca Isabelle sa renunte la fumat, temandu-se ca acest obicei sa nu influenteze procesul de vindecare. In orice caz, Isabelle ia in continuare medicamente astfel incat organismul sau sa nu respinga transplantul. Dinoire, o mama divortata cu doua fete adolescente, a povestit jurnalistilor deschis despre ce a patit in luna mai a anului trecut, cand cainele sau a mutilat-o incercand sa o trezeasca. Aceasta a povestit doar ca avusese o perioada grea si luase "niste somnifere ca sa uite".
Vazand ca stapana sa zace inerta, labradorul a zgariat-o pe fata cu ghearele pana a mutilat-o. Isabelle a mai povestit de asemenea cat de greu i-a fost sa traiasca fiind mutilata si ca acum ii intelege cu adevarat pe toti cei care au un handicap. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.