Ziarul ZIUA a fost tinta unui atac fara precedent. Prin acesta se urmarea atat manipularea si compromiterea redactiei, cat si punerea in pericol a operatiunilor militare din Irak si Afganistan. Planuri strict secrete ale misiunilor Coalitiei antit
Ziarul ZIUA a fost tinta unui atac fara precedent. Prin acesta se urmarea atat manipularea si compromiterea redactiei, cat si punerea in pericol a operatiunilor militare din Irak si Afganistan. Planuri strict secrete ale misiunilor Coalitiei antiteroriste, care au ca sursa MApN, au intrat in posesia redactiei noastre. ZIUA a evitat capcana intinsa si a ales sa predea CD-R catre SRI. Daca ziarul nostru ar fi publicat chiar si o mica parte din aceste informatii, ar fi intrat sub incidenta legilor care protejeaza secretul militar si siguranta nationala, Armata Romana ar fi fost discreditata iar relatiile dintre Romania, Statele Unite si ceilalti membri ai Coalitiei antiteroriste ar fi fost dinamitate. Cantitatea de date este imensa si se intinde pe mii de file care contin cheile de criptare si decriptare pentru transmisiile radio, parole si semnale folosite in misiuni, tactici si proceduri de angajare in lupta, indicative radio, schema reperelor si dispunerea punctelor de paza si observare, chiar si intreaga documentatie privind baza americana KAF. ZIUA va demonta aceasta diversiune, astazi, intr-o conferinta de presa, sustinuta de Sorin Rosca Stanescu si principalii sai colaboratori.
De undeva din Ministerul Apararii Nationale, cel mai probabil de la serviciul secret al Armatei (DIM), s-a produs o scurgere de informatii militare care poate afecta grav securitatea trupelor din Coalitia internationala care actioneaza in teatrele de operatii din Irak si, in mod special, in Afganistan. Mii de file de documente cu caracter strict secret au intrat in posesia redactiei noastre, pe un CD-R. Ele prezinta cu lux de amanunte rapoartele serviciilor de informatii militare americane si romane care actioneaza in teatrul de razboi. De asemenea, documentele contin in detaliu componenta unitatilor care sunt prezente in teatrele de operatii, dotarea acestora, tipuri de arme, caracterisiticile lor, cantitatea de munitie pe care o au pe tipuri de categorii de armament. Printre documentele prezentate ziarului ZIUA se numara, inclusiv, tabelele cu cheile de criptare si decriptare pentru transmisiile radio, parole si semnale folosite in misiuni, tactici si proceduri de angajare in lupta, indicative radio, schema reperelor si dispunerea punctelor de paza si observare si, lucrul cel mai grav, intreaga documentatie privind baza americana KAF (aeroportul din Kandahar-Afganistan, loc unde sunt dislocati mii de militari apartinand Coalitiei care participa la misiunea Enduring Freedom).
Variantele scurgerii de informatii
Avand in vedere confidentialitatea acestor informatii, precum si Legea secretului militar, nu vom da publicitatii nici macar fragmente inofensive din acest volum impresionat de date militare cu caracter strict secret. Speram, insa, ca ele nu au intrat ca atare si in posesia unor elemente care sprijina actiunile intreprinse de Al-Queda si de talibani.
Data fiind uriasa cantitate de informatii continute pe CD este foarte putin probabil ca cineva sa fi muncit luni de zile pentru a falsifica astfel de documente, cu o asemenea acuratete. De asemenea, nu excludem nici varianta ca serviciile secrete sa fi "scapat" intentionat aceste documente, in acest caz false, la ZIUA - cunoscuta fiind predilectia acestui cotidian pentru dezvaluiri - tocmai pentru a fi publicate, astfel ca inamicii Coalitiei sa detina informatii si fotografii trucate. Putin probabil, insa. Nu inlaturam nici varianta in care tinta a fost chiar compromiterea ziarului ZIUA. Redactia ar fi putut fi provocata sa publice documente secrete pentru ca apoi sa poata fi acuzata de incalcarea secretului militar, mai ales pe timp de razboi - cand Romania participa alaturi de Colalitie la misiuni importante in Irak si Afganistan - pentru ca dupa aceea sa fie sanctionata conform legii sigurantei nationale.
Mii de file de informatii clasificate
Mentionam, de asemenea, ca nu este pentru prima oara cand, pe plan mondial, se petrec astfel de scurgeri de informatii. Sunt de notorietate faze hilare, cele mai multe petrecute in serviciile britanice de informatii, cand agenti secreti au uitat astfel de planuri in baruri, sau laptopuri continand date clasificate au fost pierdute in taxiuri, ori cazul agentului australian care a pierdut o mapa cu documente anti-teroriste intr-un bordel din Melbourne.
Poate ca redactia noastra a intrat in posesia CD-ului intr-un mod asemanator. Dar nu asta e cel mai important. Ci, ce anume se poate face acum, pentru ca s-ar putea sa nu fim singurii care detinem aceste informatii secrete.
Mii de planuri si de operatiuni militare ar trebui schimbate. Si nu stim pana la aceasta ora daca mai este posibil asa ceva fiind vorba de o cantitate impresionanta de date (sunt mii de file cu informatii clasificate). (Bogdan COMARONI, Doru DRAGOMIR)
Ce prevede legea
Daca Ziarul ZIUA ar fi dat publicitatii datele aflate pe CD, redactorii intrau sub incidenta mai multor legi care fac referire la siguranta nationala si la protejarea informatiilor clasificate.
Potrivit legii, in categoria informatiilor secrete de stat sunt cuprinse, pe niveluri de secretizare, informatiile care se refera la:
-sistemul de aparare a tarii si elementele de baza ale acestuia, operatiile militare, tehnologiile de fabricatie, caracteristicile armamentului si tehnicii de lupta utilizate exclusiv in cadrul elementelor sistemului national de aparare;
- planurile, precum si dispozitivele militare, efectivele si misiunile fortelor angajate;
- cifrul de stat si alte elemente criptologice stabilite de autoritatile publice competente, precum si activitatile in legatura cu realizarea si folosirea acestora;
- organizarea sistemelor de protectie si aparare a obiectivelor, sectoarelor si la retelele de calculatoare speciale si militare, inclusiv la mecanismele de securitate a acestora;
- datele, schemele si programele referitoare la sistemele de comunicatii si la retelele de calculatoare speciale si militare, inclusiv la mecanismele de securitate a acestora;
- activitatea de informatii desfasurata de autoritatile publice stabilite prin lege pentru apararea tarii si siguranta nationala;
- mijloacele, metodele, ethnica si echipamentul de lucru, precum si sursele de informatii specifice, folosite de autoritatile publice care desfasoara activitate de informatii;
- hartile, planurile topografice, termogramele si inregistrarile aeriene de orice tip, pe care sunt reprezentate elemente de continut sau obiective clasificate secrete de stat;
- relatiile si activitatile externe ale statului roman, care, potrivit legii, nu sunt destinate publicitatii, precum si informatiile altor state sau organizatii internationale, fata de care, prin tratate ori intelegeri internationale, statul roman si-a asumat obligatia de protectie.
Va prezentam in continuare extrase din legile care reglementeaza accesul la informatii clasificate.
Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei
Art. 3.
Constituie amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei urmatoarele:
e) spionajul, transmiterea secretelor de stat unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora, procurarea ori detinerea illegala de documente sau date secrete de stat, in vederea transmiterii lor unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora sau in orice alt scop neautorizat de lege, precum si divulgarea secretelor de stat sau neglijenta in pastrarea acestora;
Art. 12.
Nici o persoana nu are dreptul sa faca cunoscute activitati secrete privind siguranta nationala, prevalandu-se de accesul neingradit la informatii, de dreptul la difuzarea acestora si de libertatea de exprimare a opiniilor. Divulgarea, prin orice mijloace, de date si informatii secrete care pot aduce prejudicii intereselor sigurantei nationale, indiferent de modul in care au fost obtinute, este interzisa si atrage, potrivit legii, raspunderea celor vinovati.
Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate
CAPITOLUL V
Obligatii, raspunderi si sanctiuni
Art. 36.
(1) Persoanele fizice carora le-au fost incredintate informatii clasificate sunt obligate sa asigure protectia acestora, potrivit legii, si sa respecte prevederile programelor de prevenire a scurgerii de informatii clasificate.
Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public
Art. 12.
(1) Se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor, prevazut la art. 1, urmatoarele informatii:
a) informatiile din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoriile informatiilor clasificate, potrivit legii.
Catre Serviciul Roman de Informatii
In atentia dlui Director Radu Timofte
Va informez ca Ziarul ZIUA a fost supus unui atac fara precedent a carui natura va rugam sa o stabiliti. Concret, am primit - fara a sti care este sursa - un CD-R continand documente si date ultrasecrete vizand siguranta nationala. Este vorba de coduri secrete de comunicare (criptare-decriptare), planul de aparare al bazei americane din Kandahar (Afganistan), starile de alerta, planul misiunilor de lupta ale membrilor Coalitiei, tactici si proceduri de lupta, rapoartele serviciilor de informatii americane privind activitatea Al-Queda si a structurilor de lupta talibane, harti de lupta, panuri de nivel, fotografii din satelit.
Este evident ca publicarea oricaror informatii de pe respectivul CD, atrage dupa sine, dincolo de raspunderea penala a reprezentantilor redactiei ZIUA, grave prejudicii aduse sigurantei nationale, discreditarea Armatei Romane, precum si dinamitarea relatiilor romano-americane, in special, si a celor dintre Romania si ceilalti membri ai Coalitiei Antiteroriste in general.
Va rugam sa procedati in consecinta si in masura in care va fi posibil, sa ne puneti la dispozitie, fie si partial, rezultatele anchetei pe care o veti declansa.
Cu Stima,
Directorul Cotidianului ZIUA
Sorin Rosca Stanescu
Catre Consiliul de Onoare al CRP
In atentia dlui presedinte Cristian Tudor Popescu
Domnule presedinte,
Va informez si va rog ca la randul dvs sa transmiteti cuvenitele semnale membrilor CRP, ca redactia ziarului ZIUA a fost supusa, incepand de duminica, unui atac fara precedent. Dintr-o sursa necunoscuta, ne-a fost pus la dispozitie un CD ce contine date stict secrete, care daca ar fi publicate fie si partial, ar atrage raspunderea penala a reprezentantilor redactiei si ar afecta grav siguranta nationala. De asemenea, o consecinta ar putea fi dinamitarea relatiilor romano-americane, in special, si a celor dintre Romania si ceilalti membri ai Coalitiei Antiteroriste in general.
CD-ul contine coduri secrete de comunicare (criptare-decriptare), planul de aparare al bazei americane din Kandahar (Afganistan), starile de alerta, planul misiunilor de lupta ale membrilor Coalitiei, tactici si proceduri de lupta, rapoartele serviciilor de informatii americane privind activitatea Al-Queda si a structurilor de lupta talibane, harti de lupta, panuri de nivel, fotografii din satelit.
Este clar ca fie s-a urmarit discreditarea Ziarului ZIUA, daca informatiile ar fi false, fie incitarea la incalcarea grava a Legii sigurantei nationale de catre redactorii ZIUA, fie declansarea, prin intermediul nostru, a unui scandal cu mari implicatii si consecinte in plan intern si extern.
In ceea ce ne priveste, procedand conform legii, am sesizat luni dimineata, in mod oficial, Serviciul Roman de Informatii. Nu este insa exclus ca asemenea atacuri de tip diversionist sa se exercite si asupra altor redactii membre ale CRP. De aceea va rog de urgenta sa transmiteti acest semnal de alarma membrilor CRP.
Cu stima,
Directorul ziarului ZIUA
Sorin Rosca Stanescu


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.