Republica Armenia de azi nu pare a avea o situatie privilegiata si nici nu se poate sustrage de sub influenta tuturor miscarilor politico-militare, fiind prinsa intre interesele Rusiei si cele ale Turciei. Opinia, extrem de pertinenta, se regaseste i
Republica Armenia de azi nu pare a avea o situatie privilegiata si nici nu se poate sustrage de sub influenta tuturor miscarilor politico-militare, fiind prinsa intre interesele Rusiei si cele ale Turciei. Opinia, extrem de pertinenta, se regaseste intr-un comentariu semnat de Bedros Horasangian si intitulat "Armenia - Intre interesele Rusiei si Turciei", aparut in "Ararat", publicatie a Uniunii Armenilor din Romania. Trecand in revista contextul politic actual, ca urmare a destramarii URSS, implicit si interesele economice si strategice ale celor doua mari puteri de pe scena internationala - SUA si Rusia - , Bedros Horasangian atrage atentia asupra faptului ca, dupa ce "a fost nevoita sa faca fata eroic unui razboi dur si de uzura, sa supravietuiasca unei incercari de uzura a blocadei economice cu Turcia si Azerbaidjanul", Armenia este obligata, in continuare, "sa gaseasca solutii pentru a intampina provocarile globale ale sec.XXI". Pentru ca, explica in continuare Bedros Horasangian, "americanii au interese economice mari in Azerbaidjan, dar si geostrategice in intreaga zona din Marea Neagra si Marea Caspica", si nici rusii nu stau cu mainile in san, tinand foarte mult "sa nu-si piarda zonele de influenta pe care le-au dominat decenii in sir". Acestor realitati - aminteste autorul comentariului - i se adauga si intentia Turciei, "pretioasa perla a NATO" si "punct strategic de mare importanta pe harta analistilor de la Pentagon" de a adera la UE. Nu fara a accentua ideea ca Rusia speculeaza "rolul energetic" si ca Armenia este "prinsa intr-un paienjenis de grave si importante probleme economico-militare", Bedros Horasangian considera ca sansa Erevanului "este de a gasi solutii viabile". "Abilitatea diplomatica de manevra a Armeniei de azi va fi determinanta, tocmai pentru ca, lipsita de resurse energetice majore, ea nu poate forta nota. Intr-o directie sau alta. Depinzand mult de conjuncturile create si valorificandu-le, ca ar fi vorba de Rusia, Turcia sau Statele Unite", apreciaza Bedros Horasangian. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.