Saptamana trecuta, pe 2 si 3 februarie, Asociatia Romana de Studii Americane (Romanian Association of American Studies - RAAS) a organizat, in colaborare cu filiala din Bucuresti a Comisiei Fulbright si cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite, o noua c
Saptamana trecuta, pe 2 si 3 februarie, Asociatia Romana de Studii Americane (Romanian Association of American Studies - RAAS) a organizat, in colaborare cu filiala din Bucuresti a Comisiei Fulbright si cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite, o noua conferinta de americanistica, sub genericul "New/ Old Worlds. Spaces of Transition" ("Lumi noi/ vechi. Spatii ale tranzitiei"). Desfasurata la Centrul de Studii Americane din Facultatea de Limbi si literaturi straine a Universitatii Bucuresti, conferinta a reunit cercetatori americani (de la universitati din Arizona, California, Colorado, Iowa, Louisiana, Massachussetts, Michigan, Montana, New Jersey), din Israel (Tel Aviv, Be'er Sheva), Ungaria (Debrecen) si, fireste, din Romania (Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Oradea, Petrosani, Ploiesti, Sibiu, Timisoara). De asemenea, au participat cei circa 20 de bursieri Fulbright aflati la studii in tara noastra, sositi in august 2005 si de-atunci incoace (ultimii descinzand luna trecuta, in ianuarie).
In deschiderea conferintei RAAS, joi dimineata, despre relatiile romano-americane si despre cercetarea americanistica de la noi si din lume au vorbit ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Nicholas Taubman, prozatorul Liviu Bleoca, director adjunct al departamentului cultural din Ministerul Afacerilor Externe, Vlad Nistor, decan al Facultatii de Istorie din Universitatea Bucuresti si director al Institutului Diplomatic Roman, Barbara Nelson, directoarea biroului Comisiei Fulbright din Romania si Radu Florescu, director al companiei Saatchi&Saatchi, sustinatoare a reuniunii, alaturi de Centrul de carte straina Sitka-Alaska. Amfitrioana: Rodica Mihaila, profesoara de americanistica la Universitatea Bucuresti si presedinta a RAAS.
Zecile de comunicari prezentate in cele doua zile ale conferintei au fost grupate sub urmatoarele generice de sectiuni ("ateliere"): "Noile harti ale teoriei. Descentrarea si reciclarea lumilor vechi", "Vechi/ noi mitologii", "Geografii de tranzitie", "Tehnologii ale reprezentarii", "Politica identitatii", "Cartografii ale exilului". Texte incitante, oferte de idei noi, urmate de dezbateri aprinse.
Conferintele RAAS si-au constituit deja o traditie. In urma precedentelor trei editii, au fost publicate volume de studii, "colectii" ale comunicarilor prezentate de participanti. Cea mai recenta aparitie de acest fel este "Our America: People. Places. Times" (RAAS/ Editura Univers Enciclopedic), lansata la sfarsitul anului trecut. In sumar: lucrarile conferintei bucurestene de americanistica din 2004, cartea fiind ingrijita de Rodica Mihaila si Irina Grigorescu Pana. (I.B.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.