In contextul in care oficialii UE au recomandat Bucurestilor sa progreseze pe frontul luptei impotriva coruptiei, iar Bruxelles-ul se gandeste cand sa admita Romania, autoritatile romane au inceput sa vaneze "pesti" de dimensiuni impresionante, notea
In contextul in care oficialii UE au recomandat Bucurestilor sa progreseze pe frontul luptei impotriva coruptiei, iar Bruxelles-ul se gandeste cand sa admita Romania, autoritatile romane au inceput sa vaneze "pesti" de dimensiuni impresionante, noteaza saptamanalul londonez The Economist, citat de Mediafax, referitor la scandalurile in care politicieni de la cel mai inalt nivel sunt acuzati de coruptie. "De la indepartarea de la putere a dictatorului Nicolae Ceausescu, in 1989, in politica din cea mai mare tara balcanica, furtul nu a fost niciodata pedepsit. Nu mai este cazul acum", comenteaza prestigioasa publicatie britanica, semnaland ca "deasupra Bucurestilor se ridica mirosul marilor pesti fripti". Publicatia aminteste masurile radicale initiate in sistemul juridic, avansand doua figuri emblematice pentru noua stare de spirit. Detinatoarea portofoliului Justitiei, Monica Macovei, infrunta oligarhi si politicieni obisnuiti ca un ministru sa execute ordinele, si nu sa le dea, noteaza The Economist, indreptandu-si atentia catre presedintele Traian Basescu. Fost capitan de vas si foarte popular ca primar al Capitalei, el este cel care trage acum Romania afara din cei 16 ani de reforme esuate, apreciaza saptamanalul britanic, referindu-se din nou la reformele din domeniul justitiei si al protectiei copilului. In legatura cu acest din urma subiect, The Economist aminteste ca Romania a fost felicitata pentru rezultatele obtinute, iar alte tari sunt indemnate sa-i urmeze exemplul. Cat despre perspectivele europene ale Bucurestilor, publicatia britanica aminteste ca Romania este mai saraca si mai prost guvernata decat majoritatea celorlalte membre, dar prea mare sa poata fi trecuta cu vederea de Europa. "Ultimele tari admise in UE au fost acceptate mai mult pentru efortul lor, decat pentru realizari, si exista cateva regrete acum. Pe scurt, sunt multe motive pentru care UE nu ar agrea Romania, dar a o tine in afara clubului european nu i-ar accelera progresul", conchide The Economist. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.