Membru de onoare al Academiei Romane, profesorul Gabriel Tepelea va fi aniversat, luni, la implinirea onorabilei varste de 90 de ani. Sarbatoritul va fi omagiat prin alocutiuni sustinute de acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, dar si de
Membru de onoare al Academiei Romane, profesorul Gabriel Tepelea va fi aniversat, luni, la implinirea onorabilei varste de 90 de ani. Sarbatoritul va fi omagiat prin alocutiuni sustinute de acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, dar si de alti vorbitori care vor trece in revista viata si creatia cunoscutului politician, precum acad. Marius Sala, acad. Gheorghe Mihaila, dr. Ecterina Mihaila, prof. Cornel Ungureanu, prof. Virgil Petrescu si conf. Gabriel Parvan.
Ardelean din Bihor, nascut in 1916, Gabriel Tepelea a inceput sa scrie si a intrat in politica in acelasi timp, in 1933-1934, cand a devenit si membru al Partidului National Taranesc. A participat, ca militar, in campaniile din est si din vest. Impreuna cu Corneliu Coposu, a fost un apropiat al lui Iuliu Maniu. In perioada de inceput a dictaturii comuniste, din cauza activitatii sale politice a fost arestat, anchetat si condamnat la temnita grea si confiscarea averii. Gabriel Tepelea s-a intors in viata culturala publicand zeci de carti si, din 1990, in spatiul politic. Alaturi de Corneliu Coposu, a reinscris PNTCD in viata politica si a reorganizat partidul. A fost deputat in trei legislaturi si prim-vicepresedinte al PNTCD. Dupa 1989, Gabriel Tepelea a fost unul din liderii PNTCD, presedintele Comisiei pentru Cultura din Camera Deputatilor si vicepresedinte al Uniunii Europene Crestin-Democrate. In 2000, cand PNTCD se afla la putere, Gabriel Tepelea s-a retras din viata politica. Ca recunoastere a valorii operelor sale, a fost ales membru de onoare al Academiei Romane (1993) si ofiter al Legiunii de Onoare a Frantei (2001). Este Doctor Honoris Causa al mai multor universitati.
Sedinta de sarbatorire va avea loc luni 6 februarie, la ora 11.00, in Amfiteatrul Heliade Radulescu al Bibliotecii Academiei. In acelasi sediu, de la ora 10.00, se va lansa "Biblia" tradusa intre 1760 si 1761 de episcopul greco-catolic Petru Pavel Aron. Aceasta "Biblie" apare pentru prima data dupa 247 de ani. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.