Tensiunea arteriala crescuta reprezinta un factor de risc prevalent si continuu pentru morbiditatea si mortalitatea atat cerebrovasculara, cat si cardiovasculara, atentioneaza Societatea Romana de Cardiologie. In majoritatea tarilor, decesele provoca
Tensiunea arteriala crescuta reprezinta un factor de risc prevalent si continuu pentru morbiditatea si mortalitatea atat cerebrovasculara, cat si cardiovasculara, atentioneaza Societatea Romana de Cardiologie. In majoritatea tarilor, decesele provocate de bolile cardiovasculare reprezinta 20-50 la suta din totalul deceselor. Ateroscleroza este o boala progresiva care afecteaza vasele de sange si este factorul de baza pentru manifestarile clinice de boli cardiovasculare. ''Ateroscleroza se poate dezvolta nedepistata pana determina afectarea vaselor de la nivelul principalelor organe - creier, inima, rinichi - si, de aceea, in cazul persoanelor cu risc trebuie initiate din timp strategii preventive.
Hipertensiunea este unul dintre cei mai importanti factori de risc modificabili care contribuie la evolutia aterosclerozei si la aparitia complicatiilor acesteia - accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic acut'', explica specialistii Societatii Romane de Cardiologie.
Pe de alta parte, acestia atrag atentia asupra faptului ca ''hipertensiunea arteriala este o boala fara simptome si foarte multi dintre bolnavi nu sunt constienti de aceasta''. In acelasi timp, ''hipertensiunea reprezinta o conditie prevalenta ce afecteaza peste 20 la suta din populatia adulta a lumii si este factorul de risc principal pentru bolile cardiovasculare. Incidenta hipertensiunii este cu 60 la suta mai mare in Europa comparativ cu SUA.
Numai 50 la suta din pacientii hipertensivi sunt diagnosticati si dintre acestia numai jumatate sunt tratati, iar controlul tensiunii arteriale se obtine la cel mult 30 la suta''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.