Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat luna trecuta, sa retraga autorizatiile de functionare ale societatilor ABG Insurance, Mediterranea Assicurazioni (MEDAS), Mondial Assurances, Omniasig Addenda, Nationala si Provitas, p
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat luna trecuta, sa retraga autorizatiile de functionare ale societatilor ABG Insurance, Mediterranea Assicurazioni (MEDAS), Mondial Assurances, Omniasig Addenda, Nationala si Provitas, potrivit unui comunicat al CSA. Conform documentului, aceste societati nu si-au majorat corespunzator capitalul social. Legislatia prevede ca societatile de asigurare aveau obligatia ca, pana la data de 31 decembrie 2005, sa isi actualizeze capitalul social varsat pana la cinci milioane de lei, pentru activitatea de asigurari generale, exceptand asigurarile obligatorii (Raspundere Civila Auto si Carte Verde - n.r.). In cazul firmelor care practica asigurari generale, inclusiv cele obligatorii, precum si al societatilor care au asigurari de viata, valoarea minima a capitalului a fost stabilita la opt milioane de lei. In ceea ce priveste companiile care practica atat asigurari de viata cat si asigurari generale, capitalul social minim trebuia sa atinga nivelul de 16 milioane de lei (inclusiv asigurarile obligatorii), respectiv 13 milioane de lei (fara asigurarile obligatorii). CSA a retras autorizatiile de desfasurare a activitatii de asigurari de viata societatilor NBG Asigurari (fosta Alpha Insurance Romania), Asito Kapital si Carpatica Asig, la solicitarea acestora. De asemenea, autoritatea de reglementare a retras Certasig autorizatia de desfasurare a activitatii de asigurari de viata. Aceste patru societati raman autorizate sa desfasoare activitatea de asigurari generale, se mai arata in comunicatul CSA. Conform prevederilor legale si deciziilor CSA, societatile de asigurare in cauza au obligatia de a proceda la efectuarea transferului de portofoliu de contracte de asigurare din categoria sau categoriile de asigurari pentru care s-a retras autorizatia. Deciziile mentionate au fost transmise societatilor de asigurare in cauza, precum si Monitorului Oficial, in vederea publicarii. Societatile pot contesta aceste decizii la Curtea de Apel, in termen de 30 de zile de la comunicare.
"In urmatoarele zile va avea loc un Consiliu care va hotari, in conformitate cu prevederile legale si potrivit atributiilor conferite de lege, care va fi tratamentul aplicat societatilor carora le-a fost retrasa autorizatia de functionare, inclusiv posibilitatea reacordarii acestei autorizatii numai dupa indeplinirea conditiilor legale", se precizeaza in comunicatul CSA.
Raportul CSA aferent anului 2004 arata ca numarul societatilor de asigurare inregistrate se ridica la 44, iar 42 dintre acestea au desfasurat activitate. Piata asigurarilor a atins, in 2005, nivelul de 1,1-1,2 miliarde de euro din prime subscrise, potrivit estimarilor anuntate recent de presedintele CSA, Nicolae Crisan (foto).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.