Puscasul marin american Christopher VanGoethem a scapat marti seara doar cu mustrarea scrisa, dupa ce juriul a ramas impresionat pana la lacrimi de depozitia rudelor care au cerut clementa. Cei sapte membri ai juriului au stabilit ca militarul americ
Puscasul marin american Christopher VanGoethem a scapat marti seara doar cu mustrarea scrisa, dupa ce juriul a ramas impresionat pana la lacrimi de depozitia rudelor care au cerut clementa. Cei sapte membri ai juriului au stabilit ca militarul american nu este vinovat de ucidere prin imprudenta si nici de adulter. In consecinta a recomandat sentinta: mustrare scrisa. Decizia ii apartine in continuare colonelului Sachtleben, comandatul celei de a 4-a Brigazi Expeditionare a Corpului Puscasilor Marini. Insa, acesta poate doar sa mai reduca din pedeapsa.
In timp ce oficialii romani au protestat sau si-au exprimat indignarea fata de decizia justutiei militare americane, autoritatilor si familei lui Teo Peter le mai raman prea putine lucruri de facut. Pe langa faptul ca decizia nu poate fi atacata, o actiune civila in instanta, sustin specialistii, ar fi un adevarat cosmar.
Procesul civil
Marti, dupa aflarea deciziei, Ministerul Public a anuntat ca nu are "nici o cale de atac" si ca "solutia data in cauza apartine exclusiv instantei militare americane". Insa, premierul Calin Popescu Tariceanu afirma ca statul roman va oferi asistenta financiara familiei lui Teo Peter, pentru deschiderea unui proces civil in SUA. De asemenea, Razvan Radu, seful Directiei de Drept International din cadrul Ministerului Justitiei, sustinea ca familia lui Teo Peter ar putea cere despagubiri sergentului Christopher R. VanGoethem pe latura civila, in Romania, intrucat acesta nu beneficiaza de imunitate de jurisdictie civila.
In schimb, in editia de ieri a revistei Stars and Stripes, presedintele Institutului National pentru Justitie Militara din Washington, Eugene R. Fidell, a declarat ca un proces civil declansat de familia lui Teo Peter impotriva puscasului marin Christopher VanGoethem "poate fi un cosmar".
Teo Peter jr. poate declansa un proces civil impotriva lui VanGoethem intr-un tribunal romanesc, ceea ce ar insemna ca tribunalul va trebui sa il citeze pe puscasul marin in Statele Unite. Deoarece procesul va fi civil, nu penal, Guvernul roman nu il poate obliga pe VanGoethem sa se prezinte in fata justitiei. Apoi, fiul lui Peter va trebui sa gaseasca o modalitate de a obtine executarea sentintei, a spus Fidell, citat de Mediafax. In locul unui proces civil, Peter "ar putea formula o plangere impotriva guvernului american (pentru daune banesti)", conform US Military Claims Act, a adaugat el.Fortele navale, ca arma careia i se subordoneaza Corpul puscasilor marini, poate decide si sa ii ofere lui Peter o plata "ex gratia" drept compensatie, a precizat Fidell. Potrivit Stars and Stripes, astfel de plati sunt neoficiale, voluntare si nu sunt obligatorii prin lege, tratate bilaterale sau acorduri internationale.
Lacrimi de iubire
Potrivit revistei Stars and Stripes, membrii juriului au ascultat marturiile a sapte martori adusi de aparatorii lui VanGoethem: patru fosti sefi ai lui din cadrul Marinei, mama, sora si sotia lui. VanGoethem a asistat, lipsit de expresie, la cele sapte zile ale procesului, fiind la fel de impasibil in momentul in care mama lui a cerut ingaduinta pentru singurul ei fiu. "Va implor... copiii lui au nevoie de el, iar eu am nevoie de el", a spus mama sergentului. Insa puscasul marin a inceput sa planga in momentul in care sora lui s-a ridicat in picioare si a spus juriului: "Nu l-as schimba pentru nimic in lume". Pana la momentul la care sotia lui VanGoethem, Kathy, a venit sa depuna marturie, chiar si unii dintre membrii juriului aveau lacrimi in ochi. Cu o voce abia auzita, Kathy (care a asistat la proces si a ascultat si depozitiile explicite cu privire la acuzatia de adulter), a spus juriului: "Il iubesc si il sustin indiferent ce se intampla". In cele din urma, VanGoethem - care nu a facut depozitii in timpul procesului - a vorbit pentru prima oara in instanta. "Am dat tot ce am Corpului Puscasilor Marini, timp de 15 ani", a spus el cu voce sfarsita. "Iubesc Corpul Puscasilor Marini. Va rog sa luati in considerare asta", a continuat el. Procurorul sef maior Charles Miracle a spus juriului ca, in ciuda mandriei lui VanGoethem de a face parte din Marina, "este timpul ca el sa plece".
"A renuntat la valori si onoare"
"In 4 decembrie 2004, sergentul VanGoethem a renuntat la valorile si onoarea Corpului Puscasilor Marini. Primul lucru pe care l-a facut a fost sa minta si sa ceara si altcuiva sa minta", a spus procurorul sef. Miracle a cerut juriului sa ii aplice lui VanGoethem sanctiunea trecerii in rezerva pentru comportament inadecvat sau, mai grav, pentru comportament dezonorant. El nu a cerut insa instantei sa aiba in vedere o pedeapsa cu inchisoarea. In pledoaria de final, capitanul Paula McNair - unul dintre avocatii lui VanGoethem - a spus juriului ca sergentul a mintit "ca sa isi protejeze familia de greselile pe care el le-a facut". Desi mai are doar un an de contract, VanGoethem poate fi de folos, a sustinut avocatul. "Lasati-l sa plece (din Marina) stiind ca oamenii din jurul lui l-au ajutat la greu", a mai spus McNair, pledand pentru sanctionarea printr-o scrisoare de mustrare. (M.A.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.