In conditiile in care PD a facut deja o oferta de calendar pentru realizarea fuziunii, liderul PNL Valeriu Stoica considera ca este momentul ca si PNL sa faca acelasi lucru. El sustine ca este rezonabila data de 15 iulie, dar nu pentru parafarea fuzi
In conditiile in care PD a facut deja o oferta de calendar pentru realizarea fuziunii, liderul PNL Valeriu Stoica considera ca este momentul ca si PNL sa faca acelasi lucru. El sustine ca este rezonabila data de 15 iulie, dar nu pentru parafarea fuziunii, ci pentru exprimarea vointei politice de unificare.
Compromite PD fuziunea cu PNL avand in vedere ca a fixat un calendar fara sa se consulte cu liberalii?
Nu cred ca este vorba de compromiterea unui proces politic. In fond este vorba de o propunere a PD si nu inseamna ca ea trebuie sa fie acceptata de PNL. Aici este vorba de o strategie politica, iar PD are din acest punct de vedere un avantaj. Practic preia initiativa politica, iar daca PNL doreste sa nu piarda startul are nevoie de o contraoferta rapida care sa exprime dorinta de fuziune. Ezitarile PNL pot sa tradeze ideea ca nu doreste fuziunea cu adevarat.
Atitudinea de forta a PD va determina filialele PNL si ulterior conducerea partidului sa respinga ideea fuziunii?
Procesul fuziunii nu poate fi lasat doar la latitudinea organizatiilor locale ale PNL. Fuziunea este in primul rand o optiune strategica, or in orice structura militanta deciziile se iau de la centru la coada. Partidele sunt instrumente de lupta politica, iar a ignora importanta unei decizii la nivel national in aceasta chestiune inseamna a arata de fapt ca nu se doreste fuziunea.
Cat de realist vi se parte calendarul PD?
El poate sa fie realist intr-un singur sens: daca avem in vedere decizia de fuziune. Daca ne gandim la transformarile institutionale, daca ne gandim la intregul proces atunci fara indoiala durata este mai lunga. Doar daca este vorba despre exprimarea vointei de fuziune atunci acest calendar poate sa fie acceptat sau ajustat la un timp rezonabil. Trebuie sa facem distinctie intre exprimarea vointei politice in sensul fuziunii si procesul organizational si institutional de realizare a fuziunii.
Se va scinda PNL in cazul in care va renunta la Internationala liberala si la denumire?
Nu cred ca este un asemenea pericol de scindare daca PNL intra in procesul de fuziune. Pericolul va fi mult mai mare daca nu vrea fuziunea.
Ce contraoferta sa faca PNL?
Asta nu v-as putea spune acum, e nevoie de gandire si de o elaborare a ei sub aspect institutional. Din acest punct de vedere, PNL ar trebui sa aiba un grup de strategie care sa elaboraze un proiect.
Cum vedeti conducerea viitorului partid? Asigurata de cei doi copresedinti?
Raspunsul este identic ca la intrebarea precedenta, cu o singura precizare: in orice partid democratic, liderul trebuie sa fie personalitatea cu cea mai mare credibilitate electorala.
Theodor Stolojan!?
Nu stiu care ar putea fi aceasta personalitate. Se fac sondaje de opinie si in baza acestora se stabilesc care sunt liderii cu cea mai mare credibilitate electorala.
Calin Popescu Tariceanu va facut o oferta sa va ocupati de constituirea fuziunii, la intalnirea pe care ati avut-o?
Nu. Nu am avut asemenea discutie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.