Avocatura de tip mafiot din Romania postcomunista (spaga la intrare in barou, zeciuiala lunara, trafic de influenta la magistrati, solutii cumparate sau aranjate in instante si parchete etc) a primit lovituri mortale din partea unor avocati care au s
Avocatura de tip mafiot din Romania postcomunista (spaga la intrare in barou, zeciuiala lunara, trafic de influenta la magistrati, solutii cumparate sau aranjate in instante si parchete etc) a primit lovituri mortale din partea unor avocati care au spus stop coruptiei si situatiei de ilegalitate flagranta in care se afla asa-zisele barouri traditionale (UNBR - structura profesionala care functioneaza ilicit, identificata prin "Aripa Z", cu z de la numele presedintelui Calin Zamfirescu). Cealalta structura, "Aripa B", grupata in jurul avocatului Pompiliu Bota, care detine acte legale de infiintare, a obtinut in Justitie (de la Parchete si instante) solutii europene de natura a revolutiona profesia de avocat, conform standardelor UE. Vicepresedintele Curtii de Apel Tg. Mures, jud. Petru Uzun, a trimis, in noiembrie 2005, Parlamentului Romaniei, ca reprezentant al tuturor magistratilor mureseni, un fenomenal document in care apreciaza demersurile juridice ale "Aripii B" de reformare europeana a avocaturii, considerand ca noile norme legislative "elimina traficul de influenta pasiv exercitat de conducerile barourilor asupra magistratilor". Este pentru prima oara cand intr-un document oficial al unei Curti de Apel se vorbeste despre trafic de influenta, deducandu-se chiar o forma subtila de santaj asupra anumitor procurori sau judecatori. Mai multi magistrati, instigati de anumite personaje ale "Aripii Z" sa refuze avocatilor "Aripii B" participarea la procese, sunt deja cercetati penal - fapt confirmat recent de Parchetul General. Ceea ce este tot o forma de santaj, de data asta, impotriva aripii reformatoare. In plus, avocatii "Aripii B" au beneficiat de nenumarate NUP-uri date in dosarele penale in care au fost acuzati ca practica "ilegal" avocatura, deoarece nu s-au afiliat si aliniat "Aripii Z" (adica n-au dat mita la inscriere si nu vor sa contribuie cu zeciuiala lunara "traditionala").
Avalansa plangerilor
Lupta, pe viata si pe moarte, iscata intre cele doua aripi, se deruleaza in Parchete si instante, inregistrandu-se deja evenimente exceptionale de natura a se contura ideea ca justitia functioneaza, ca tot mai multi magistrati inteleg necesitatea reformarii avocaturii la standarde europene. In contextul in care Parlamentul Romaniei lucreaza la forma finala a proiectului de lege referitor la reforma profesiei de avocat, aripa Bota pare sa fi castigat aceasta teribila lupta dusa in interiorul breslei. Aripa Zamfirescu a mizat pe tehnica plangerilor penale in avalansa, formulate impotriva a sute de avocati romani, care au avut curajul de a rupe pisica in doua, mai precis de a evada din turma, "avocatilor traditionali". Aripa Bota a reusit astfel sa demonstreze ca avocatii sai profeseaza legal si ca aripa Zamfirescu nu poseda nici un fel de act de infiintare, constituire si functionare (fapt grav, de-a dreptul incredibil, dezvaluit de mai multe ori de ziarul ZIUA, intre anii 2002-2005).
Exploatare si umilire
Gradul de exploatare (financiara, morala, fizica etc) si de umilire profesionala a atins cote insuportabile pentru foarte multi licentiati in drept, intrati in aripa Zamfirescu. De asemenea, tot mai multi juristi tineri, care vor sa devina avocati, evita vechiul sistem. Chiar si avocati cu vechime si reputatie din aripa Zamfirescu migreaza in noul sistem. Sunt semne ca aripa Zamfirescu va ramane fara turma, data fiind situatia migrarilor. In ultimii doi ani, din cei peste 2000 de membri ai lui Bota, aproape jumatate sunt proveniti din barourile traditionale. Practic, un numar de trei-patru migratori pe saptamana sunt primiti cu drepturi depline in noul sistem-Bota. Alarmant pentru vechile barouri este si faptul ca multi tineri licentiati in drept se inscriu direct in noile barouri, bucurosi ca au putut evita regimul corupt de selectie, formare si incadrare in asa-zisa profesie liberala.
Trafic de influenta
Demersurile juridice ale avocatilor lui Bota, urmeaza ,"angajamentelor luate de Romania pentru a-si armoniza propria legislatie cu normativele UE in ceea ce priveste asigurarea liberei circulatii a prestarilor de servicii juridice". Acest fapt a fost confirmat de vicepresedintele CA Tg. Mures, jud. Petru Uzun, care, intr-o nota oficiala transmisa Parlamentului la 15 noiembrie 2005 (vezi facsimil), saluta initiativa puterii legislative de a reforma conditiile de exercitare a profesiei de avocat. Colegiul de conducere al CA Tg. Mures constata ca noul proiect de lege, "este menit sa asigure reala independenta a judecatorilor si procurorilor, prin eliminarea conditiilor de vechime si a traficului de influenta pasiv exercitat de conducerile barourilor asupra acestora".
Coruptie judiciara
Nota instantei muresene dinamiteaza, realmente, troica sistemului corupt alcatuit din avocatul traficant de influenta (chiar si sef de barou traditional) si din procurorul si judecatorul interesati sa intre in avocatura intr-un anumit "moment dificil" al carierei lor (si/sau penal, deontologic). Nu mai e nici un secret faptul, extrem de grav, sub aspectul coruptiei judiciare, ca un magistrat care vrea sa devina avocat trebuie sa ajunga la mana sefului de barou. Se stie ca un astfel de magistrat trebuie sa depuna la barou o cerere de inscriere, formulata cu cinci ani inainte de a renunta la magistratura. Cu alte cuvinte, in timpul celor cinci ani, ,,de proba", magistratul in cauza trebuie sa joace pe sarma. Mai precis, acel magistrat trebuie: sa faca frumos in fata unor avocati cu grade la baroul cu pricina; sa judece frumos anumite dosare; sa dea rezolutii frumoase in anumite cauze penale. Practic, respectivul magistrat devine, nici mai mult, nici mai putin, un subiect activ al traficului de influenta pasiv, asa cum constata judecatorii mureseni in acel incendiar document.
Judecatori care au abuzat, urmariti penal
Anumiti magistrati, care au acceptat sa joace in interesul castei Zamfirescu, au abuzat de functiile lor si au interzis avocatilor din aripa Bota sa pledeze in procese. La Cluj de pilda, un grup de astfel de avocati a depus plangere penala impotriva magistratilor care s-au dovedit loiali castei. Plangerea a primit initial un dubios NUP de la un procuror obedient, dar rezolutia a fost atacata de avocatii nedreptatiti. Prin rezolutia nr. 19726/12.01.2006, procurorul sef adjunct al sectiei de urmarire penala din Parchetul General a infirmat respectivul NUP, "dispunand efectuarea actelor premergatoare in vederea inceperii urmaririi penale!" (vezi facsimil). In consecinta, judecatorii care vor repeta astfel de abuzuri se pot trezi cu dosar penal, in pofida asa-zisei protectii de clan judiciar pretins garantata de unii sefi ai barourilor traditionale.
Judecatoarea-tsunami
Avocatura traditionala din Bacau pare a fi intrat in stare de asediu. Decanul Baroului Bota din Bacau, avocat Vasile Botomei, a luat taurul de coarne si a facut plangere penala impotriva tuturor membrilor baroului traditional. Acuzatia? Sunt inscrisi intr-un barou al aripii Zamfirescu, - structura care functioneaza de 16 ani fara forme legale. Procurorii bacauani au dat NUP in serie, ignorand forta probatorie a inscrisurilor depuse de avocatii lui Bota. NUP-urile au fost atacate la sfarsitul anului 2005 in instanta. Lovitura de gratie! Judecatoria Bacau, prin sentinta penala nr. 173 din 19 ianuarie 2006, pronuntata de tanarul si curajosul magistrat Alina Galavan (supranumita ,,judecatoarea -tsunami") a admis plangerea Baroului Bota din Bacau. Instanta a dispus trimiterea cauzei la Parchetul Bacau ,,in vederea inceperii urmaririi penale" a tuturor avocatilor din baroul traditional, pentru exercitarea fara drept a profesiei si inselaciune. Exceptionala sentinta va constitui cu siguranta un precedent revolutionar pentru asanarea morala si penala a peisajului juridic romanesc, in prag de aderare europeana.
Precedente judiciare, utile reformei
Baroul traditional Vrancea a suferit si el un cutremur, dupa ce un baron al aripii Zamfirescu a reclamat la Parchet ca doi avocati ai lui Bota pledeaza in instantele din Focsani. Plangerea penala s-a intors ca un bumerang impotriva lor, dupa ce IPJ Vrancea a propus NUP, consemnand in referatul inaintat procurorului ca tocmai vechiul barou ,,nu poseda acte de infiintare, organizare si functionare". Acest referat constituie si el un precedent pentru orice inceput de ancheta penala orchestrata de aripa Zamfirescu impotriva baroului reformator Bota. Un procuror cu coloana vertebrala, Cristina Barlescu, de la Parchetul Campulung Moldovenesc, a tratat cu NUP o plangere similara celei de la Vrancea. Prodecanul baroului traditional din Suceava, Vasile Boca, s-a plans si el la Parchet, pentru a scapa de concurenta. In acea corecta si normala rezolutie de nevinovatie, procurorul Barlescu a constatat ca tocmai baroul ,,vatamat" refuza sa prezinte actele de identificare si functionare - acte care, se stie deja, ca nu au existat si nici nu exista.
Pentru cine are ochi sa vada si urechi sa auda, razboiul dintre exponentii castei lui Calin Zamfirescu si reformatorii lui Pompiliu Bota este deja castigat de cei din urma. Acest gen de hartuire in justitie constituie de fapt ultimele zvacniri ale balaurului coruptiei morale care inca domina avocatura de famiglie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.