Marti 31 ianuarie, la TIAV Gallery din Bucuresti, de pe strada Vasile Lucaci nr. 117, a Fundatiei Societa Club UNESCO, intr-un decor neostentativ, modern, a avut loc o inspirata intalnire a poeziei Corneliei Maria Savu cu muzica semnata de compozitor
Marti 31 ianuarie, la TIAV Gallery din Bucuresti, de pe strada Vasile Lucaci nr. 117, a Fundatiei Societa Club UNESCO, intr-un decor neostentativ, modern, a avut loc o inspirata intalnire a poeziei Corneliei Maria Savu cu muzica semnata de compozitorii Mihaela Vosganian, Irinel Anghel si Andrei Kivu si cu straniile ritmuri coregrafice ale Lilianei Iorgulescu.
Inainte de toate, se cuvine sa precizam ca TIAV Gallery, care a luat fiinta recent (noiembrie 2005), isi propune publicitarea artelor vizuale ale momentului prin deschiderea ciclica a unor expozitii colective si prin persuadarea eventualilor cumparatori. Nascuta ca o completare a celorlalte activitati si initiative ale Fundatiei Societa Club UNESCO - jazz (Jazz Club Societa), teatru (Compania Gestual Art), prelegeri de istoria artei, arhitectura, caricatura si multimedia, productie film, productie tv., concerte de muzica culta, s.a.m.d. -, aceasta noua galerie de arta a adus pe simeze, la expozitia inaugurala, nume de prima importanta ale artelor vizuale: Marin Gherasim, Florin Ciubotaru, Rares Pantea, Horea Pastina, Aurel Patrascu, Mircia Dumitrescu, Neculai Paduraru, Aurel Vlad, Andrei Romoceanu, Emilia Kiss, Corneliu Vasilescu.
Curatoarea pentru artele vizuale, Victoria Anghelescu, buna cunoscatoare a imaginii plastice contemporane, este optimista cu privire la impactul pe care-l vor avea asupra publicului expozitiile lunare din aceasta galerie, nemaivorbind de faptul, deloc neglijabil, ca va fi editata in curand o revista de specialitate, care vrea sa detalieze fenomenul plastic romanesc de astazi.
Revenim la seara magica de marti, cand poezia Corneliei Maria Savu, in lectura actritei Ioana Flora, a adus cu sine in fata publicului muzica si dansul, intr-un expresiv limbaj, descifrandu-se ritmic, fluent, in sensuri si viziuni inedite. "Roman cu sertare", volumul de versuri din care s-a citit, este o carte aparuta dupa 17 ani de recluziune editoriala autoimpusa, a uneia din cele mai puternice voci poetice ale generatiei '80. Poezia ei este un scenariu halucinant, cu personaje si mondenitati salvate de istorie, cu trasee si dimensiuni patetice, un amestec de pulsiuni elevate, cu o exceptionala stiinta a limbajului, o punere in valoare a cuvantului printr-o abila recuzita, gesturi, reveniri, fragmente, in fine, un stop-cadru pe care Cornelia Maria Savu il stapaneste, "lacomindu-se" sa ni-l istoriseasca. Rareori o mai mare stapanire de sine in fata scrisului! Confesiunea lucida ia locul exuberantelor livresti, freneziei imaginative, deseori perdanta in poezie, ii ia locul o lume de voci in miscare, ce construiesc sintagme memorabile.
Actrita Ioana Flora a ales tonul cel mai potrivit pentru citirea poemelor: o neutralitate difuza, aproape domestica, fara mimari, stridente si exibitii teatrale de felul celor care, din dorinta unor trairi exagerate, masacreaza de multe ori intelesul si misterul unor versuri recitate de actori.
In incheiere, nu pot decat sa spun: viata lunga pentru TIAV Gallery si cat mai multe seri de poezie, insotite de muzica si dans! Intr-un Bucuresti al contrastelor de tot felul, trebuie sa ne facem timp din cand in cand si pentru poezie, nu de alta, dar ea este foarte aproape de noi: trebuie doar sa-i strigam numele...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.