Reprezentantii UGIR-1903 acuza Guvernul ca vrea sa introduca pe usa din dos tot felul de taxe si impozite care afecteaza grav mediul de afaceri si industria romaneasca. Este vorba, in principal, despre propusa taxa de 6,5% pentru contributia la asigu
Reprezentantii UGIR-1903 acuza Guvernul ca vrea sa introduca pe usa din dos tot felul de taxe si impozite care afecteaza grav mediul de afaceri si industria romaneasca. Este vorba, in principal, despre propusa taxa de 6,5% pentru contributia la asigurarile sociale de sanatate a celor care realizeaza venituri din drepturi de autor si despre taxa pe viciu. Potrivit industriasilor romani, nu este prima data cand o Lege (150/ 2002 privind asigurarile de sanatate) este modificata prin norme metodologice de aplicare. "Este de necrezut faptul ca Executivul vrea sa ia taxe de la ziaristi, dar nu si de la cei care fac contrabanda legala, respectiv magazinele duty-free", a precizat Ioan Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903. Potrivit acestuia, scutirea de accize pentru acest tip de unitati ar trebui eliminata, iar astfel de magazine nu ar trebui sa existe decat la iesirea din tara, nu si la intrare. In urma protestelor celor afectati direct de aceasta noua taxa care acuzau, in primul rand, o dubla impozitare odata cu introducerea noii taxe, promotorul acesteia, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, a afirmat, in urma cu doua zile ca va propune amendamente la legile privind reforma in sanatate, la sesizarea Clubului Roman de Presa, astfel incat sa fie impozitate numai drepturile de autor care reprezinta unica sursa de venit, mai ales daca titluarul nu are contract individual de asigurari de sanatate.
Taxa pe viciu, neconstitutionala
Referitor la "taxa pe viciu" propusa de ministrul Sanatatii, membrii UGIR-1903 arata ca o astfel de contributie nu exista in Europa, sistemele fiscale europene fiind alimentate in mod firesc din accize. "Practic, aceasta taxa pe viciu este o acciza mascata care duce totalul impozitarii la peste 700 euro/hectolitru de alcool, nivel foarte mare comparativ cu alte tari din Europa. Acest nivel de taxare va spori evaziunea fiscala la 80-90% in acest domeniu", a declarat presedintele GARANT (patronatul din industria alcoolului), Romulus Dascalu. Mai mult, potrivit acestuia, aceasta taxa este si neconstitutionala pentru ca propunerea este ca ea sa se aplice numai in cazul persoanelor juridice. In aceste conditii, o sa apara tot felul de asociatii familiale si persoane fizice autorizate care nu vor fi obligate sa plateasca taxa pe viciu, iar economia va fi ruinata. Dascalu a explicat ca se vor inmulti bauturile "facute la cazan" iar calitatea acestora va fi din ce in ce mai proasta. "Astfel spitalele construite de Nicolaescu din aceasta taxa vor fi umplute de consumatorii de asemenea bauturi", a mai spus presedintele GARANT, care a precizat ca daca aceasta prevedere nu va fi modificata va ataca Legile sanatatii la Curtea Constitutionala. Avand in vedere introducerea acestor taxe prin alte legi decat Codul Fiscal se incalca, potrivit UGIR-1903, tocmai principiul care sta la baza elaborarii Codului, respectiv cuprinderea tuturor taxelor si impozitelor.
Spaga fiscala
La randul sau, presedintele CONPIROM (patronatul producatorilor de bunuri si servicii), Constantin Dumitru, a aratat ca, in acest moment, firmele nu cunosc legislatia fiscala si nu mai stiu ce impozite se aplica. "Functionarii publici ne intorc spatele si ne trimit sa studiem legile pe Internet. Dar noi nu avem mijloacele materiale sau umane pentru acest gen de demers, asa ca ajungem sa dam spaga functionarilor de la administratiile financiare ca sa ne invete ce sa facem", a afirmat Dumitru. Pe de alta parte, reprezentantii UGIR-1903 continua sa acuze numarul foarte mare de taxe parafiscale, respectiv 231, si solicita introducerea acestora in bugetul de stat pentru a fi gestionate in mod transparent. "Aceste taxe se duc in tot felul de pusculite necontrolate, pe la ministere, nu sunt bagate in buget si nu stim cum se gestioneaza banii nostri", a subliniat Mihai Pascu-lescu, vicepresedintele FEPAIUS (patronatele din industria usoara).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.