Soarta ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE atarna, ieri, de un fir de par, in contextul in care dominanta dezbaterilor initiate de parlamentarii olandezi pe aceasta tema se anunta a fi cea a crestin-democratilor aflati la
Soarta ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE atarna, ieri, de un fir de par, in contextul in care dominanta dezbaterilor initiate de parlamentarii olandezi pe aceasta tema se anunta a fi cea a crestin-democratilor aflati la guvernare. Anterior discutiilor din Parlamentul de la Haga, crestin-democratii olandezi anuntasera oficial ca vor vota impotriva aderarii Bucurestilor la spatiul european potrivit calendarului prevazut pentru tara noastra. "Daca celelalte partide parlamentare nu sustin propunerea noastra de a amana ratificarea pana in luna iunie, atunci vom respinge documentul", avertiza, marti, purtatorul de cuvant al Partidului Crestin Democrat, Jan van Dijk, citat de BBC, subliniind ca votul nefavorabil al Legislativului olandez va fi adresat numai Romaniei, Bulgaria iesind din aceasta ecuatie negativa. Astfel, termenul de 1 ianuarie 2007 pare din ce in ce mai neverosimil, formatiunea majoritara olandeza justificandu-si punctul de vedere prin faptul ca Bucurestii nu indeplinesc conditiile de aderare si ca parcursul european al Romaniei ar trebui presarat cu ceva mai multe eforturi. "S-au facut cateva progrese, dar mai este inca multa ceata", nota van Dijk intr-un raport prezentat, recent, Parlamentului de la Haga, dupa ultima sa vizita in Romania, nominalizand coruptia, dar si justitia, drept principalele capitole problematice in cazul Bucurestilor. "Pe scurt: tara este in continuare corupta, desi sunt si cativa oameni bine-intentionati. S-au facut niste pasi inainte, dar insuficienti pentru a primi Romania acum in UE", preciza van Dijk in finalul evaluarii sale. Cu toate acestea, un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Haga declara marti, pentru BBC, ca autoritatile olandeze sustin fara rezerve includerea Romaniei in spatiul european in 2007.
Coruptia si justitia, eternele probleme
Coruptia si justitia ar putea ridica obstacole in calea aderarii Bucurestilor la UE in 2007, nesolutionarea acestor aspecte problematice riscand sa atraga dupa sine activarea clauzei de salvgardare prevazuta in Tratatul de aderare, respectiv amanarea aderarii pentru 2008, avertizeaza Raportul Global asupra Coruptiei -2006, lansat, ieri, de Transparency International (TI) si citat de Rompres. Pachetul reformelor judiciare, adoptat in 2004, a mai eliminat din preocuparile legate de independenta justitiei din Romania, dar persista totusi nelinistile in legatura cu aplicarea in timp util a reformelor necesare de catre Administratia Basescu, apreciaza documentul publicat, ieri, la Berlin. Evaluarea TI apreciaza abordarea presedintelui Basescu in comparatie cu a predecesorului Iliescu, caracterizat drept un sef de stat "pasiv", inconjurat de asociati controversati. In martie 2005, Guvernul roman a aprobat o noua "foaie de drum" impotriva coruptiei, axata pe trei fronturi - prevenire, sanctiuni si cooperare institutionala -, in timp ce presedintele Basescu a declarat ca sprijina reformarea sistemului judiciar, pe care il calificase anterior drept "ineficient si corupt", mai noteaza TI. Desi a marcat o schimbare de directie, Traian Basescu nu a pornit inca pe noul drum, comenteaza TI, apreciind ca timpul este scurt pentru Romania, dar obiectivul unei aderari rapide nu trebuie sa reprezinte un motiv de influentare a justitiei si a cadrului legal existent. (A.M.L.)
Scenariul negativ: amanarea pe vara
Jan Marinus Wiersma, vicepresedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, europarlamentar olandez, membru in Comisia de Afaceri Externe a declarat ziarului Ziua: "Nu cred ca votul din Parlamentul Olandei va fi un vot impotriva ratificarii Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE." Dar a adaugat Wiersma, exista si "scenariul negativ in care se decide amanarea votului pe acest Tratat pana dupa publicarea Raportului Comisiei europene privind progresele inregistrate de Romania din luna mai". Argumentul principal al crestin-democratilor olandezi este "sa amanam votul pana ce vedem ce spune raportul lui Olli Rehn".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.