In urma cu mai bine de un an, cazul uciderii lui Teo Peter de catre puscasul marin Cristopher VanGoethem zguduia intreaga tara. Pe langa pierderea irecuperabila, opinia publica romaneasca a fost afectata si de modalitatea in care autoritatile americ
In urma cu mai bine de un an, cazul uciderii lui Teo Peter de catre puscasul marin Cristopher VanGoethem zguduia intreaga tara. Pe langa pierderea irecuperabila, opinia publica romaneasca a fost afectata si de modalitatea in care autoritatile americane au inteles sa rezolve problema. Rapid si pe ascuns, asasinul a fost expediat in SUA, pentru ca acordurile bilaterale romano-americane au permis acest lucru. Cu toate acestea, parerea majoritatii (autoritati si opinia publica) a fost ca Justitia americana isi va face datoria. Iar VanGoethem isi va primi pedeapsa meritata, chiar daca aceasta nu va fi ispasita la noi in tara. Din pacate, realitatea a demonstrat contrariul.
Juratii curtii militare au dat credit apararii criminalului VanGoethem. Aparare care, in ciuda dovezilor existente, a sustinut ca Teo Peter nu a murit din cauza accidentului rutier. Rand pe rand, puscasul marin a scapat de acuzatiile de omor prin imprudenta si adulter. Au ramas cele referitoare la fals in declaratii si obstructionarea actului de justitie. In loc sa fie inchis pentru omor, VanGoethem "risca" acum, la propunerea juratilor, sa scape doar cu o mustrare scrisa.
Potrivit revistei "Stars and Stripes", colonelul Glen Sachtleben, autoritatea militara care a sesizat Curtea Martiala in cazul puscasului marin Christopher VanGoethem, urmeaza sa decida asupra acceptarii sau modificarii recomandarilor facute de jurati privind pedeapsa finala. Dar, conform regulamentului Curtii Martiale, Sachtleben poate reduce pedeapsa, insa nu are voie sa decida sporirea acesteia.
Familia va contesta decizia
Familia lui Teo Peter va accepta asistenta financiara a Guvernului si, daca va fi posibil, va face demersuri in Justitie pentru a contesta decizia Curtii Martiale americane.
"Daca puscasul marin a scapat, a fost si ca urmare a acordurilor statului roman semnate cu Statele Unite ale Americii. Avem acum nevoie de interventia Guvernului si a statului roman, pentru ca vorbim despre o rusine nationala in cazul acestei sentinte. Demnitatea poporului roman a fost calcata in picioare. Se vede ca noi, ca popor, nu contam", a afirmat Teo Peter jr, precizand ca familia sa va face toate demersurile posibile in Justitie pentru a contesta decizia Curtii Martiale americane, daca acest lucru va fi posibil.
"Este rusinos ce se intampla. Am fost dati peste cap de aflarea acestei vesti, chiar daca am banuit de la inceput ca se incearca o musamalizare", a mai spus el.
Ambasadorul SUA "regreta" accidentul
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, a afirmat ieri ca nu poate specula pe marginea deciziei curtii judecatoresti in cazul puscasului marin Christopher VanGoethem, dar ca procesul s-a derulat in conformitate cu legislatia militara americana. Ambasadorul american a precizat ca va face "tot ce ii sta in putinta pentru ca un astfel de accident tragic sa nu se mai intample niciodata". Nicholas Taubman a subliniat ca probele au fost analizate in cadrul unui proces cu usile deschise, la care a asistat presa din ambele tari si la care au participat atat martori romani, cat si americani. "Suntem constienti de faptul ca acest caz a provocat la fel de multa durere multora dintre prietenii nostri din Romania, cat si noua. Doresc sa exprim, inca o data, regretul profund pe care il resimtim cu totii fata de tragicul accident de masina care a curmat viata lui Teo Peter. Accidentul a fost o tragedie. In numele Guvernului Statelor Unite, nu pot sublinia indeajuns cat de intristati suntem de producerea acestui accident", a declarat ieri Nicholas Taubman.
Basescu considera ca decizia "este inadmisibila"
Presedintele Traian Basescu a calificat miercuri drept inadmisibila decizia luata de instanta americana. Seful statului a spus ca ceea ce i s-a intamplat lui Teo Peter au vazut si cei 22 de milioane de romani doar ca acestia nu au fost considerati "proba veridica" pentru instantele americane. Traian Basescu a spus ca va transmite autoritatilor americane "ceea ce a simtit fiecare roman in parte". Intrebat daca statul roman se gandeste sa faca un demers diplomatic in legatura cu decizia pronuntata de instanta militara americana in cazul VanGoethem, presedintele Basescu a spus ca demersul "a fost facut deja". "Mi se pare ca, dincolo de o hotarare care nu corespunde la ceea ce s-a intamplat in Romania, am putea sa interpretam si ca pe dispret, si acest lucru nu-l voi tolera", a mai afirmat seful statului, citat de Mediafax.
Botos se declara indignat "ca jurist si ca om"
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, nu comenteaza decizia instantei americane, dar se declara indignat "ca jurist si ca om" de rezultatul acestui proces. "In acest moment, nu vreau sa comentez decizia instantei. Ca jurist si ca om, sunt indignat", a declarat ieri Botos. "Noi am facut un transfer de proceduri si am pus la dispozitie toata documentatia", a spus procurorul general. In ceea ce priveste declaratia avocatilor apararii, care sustin ca Teo Peter nu a murit din cauza accidentului, Botos a spus ca au existat organe de politie si unitati de descarcerare la locul accidentului si ca "toti au fost audiati in calitate de martori".
MAE se misca diplomatic
Ambasadorul SUA la Bucuresti a fost convocat azi la sediul Ministerului Afacerilor Externe in legatura cu procesul puscasului marin Van Goethem, informeaza un comunicat de presa al MAE. Ministrul Mihai-Razvan Ungureanu i-a transmis ambasadorului SUA la Bucuresti adanca preocupare a partii romane fata de acest verdict. Ambasadorul american a fost informat, totodata, despre eforturile in curs, la nivelul partii romane, de identificare a unei cai de a solicita partii americane reanalizarea contextului care a condus la adoptarea deciziei tribunalului militar din Quantico. Ministerul Afacerilor Externe va actiona in continuare, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Washington si printr-un dialog deschis cu Ambasada SUA la Bucuresti, precum si in colaborare cu institutiile romanesti abilitate, pentru a obtine clarificari referitoare la continutul hotararii instantei militare americane si la posibilitatea de initiere a unui proces civil de catre familia lui Teo Peter. In masura in care se va dovedi ca este posibila, in continuare, vreo formula de actiune juridica a familiei Peter, MAE ii va acorda acesteia intreaga asistenta posibila. (D.E.)
Premierul califica decizia "cel putin bizara"
Premierul Calin Popescu Tariceanu a calificat ca surprinzatoare si "cel putin bizara" decizia autoritatilor americane, precizand ca statul roman va asigura sprijin rudelor lui Peter, in cazul unui proces impotriva lui VanGoethem. "In aceste conditii, propunem familiei celui ucis asistenta financiara din partea statului roman, astfel incat, daca aceasta doreste, sa poata deschida o actiune intr-o curte civila din Statele Unite", a declarat primul-ministru.
Radio Total a dansat pe muzica Compact in fata Ambasadei SUA
Radio Total l-a omagiat pe Teo Peter dansand in fata Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, pe muzica de Compact. Pentru ca verdictul dat in cazul mortii lui Teo Peter aduce aminte nu de filmele americane, ci mai curand de romanele de Kafka. Si de undeva, de sus, daca ne-a vazut, Teo sigur a zambit. Asa cum si noi zambim cand il ascultam. Avocatii si specialistii se vor intrece probabil in a explica modul in care s-a putut ajunge la o astfel de decizie. Noi nu ne pricepem decat la legea bunului simt. Radio Total l-a cunoscut pe Teo Peter ca om si il asculta pe Teo Peter ca muzician. Oameni de rand si personalitati si-au spus parerea in direct. Dan Bittman: "E o rusine si o pata pentru Justitia americana care ar trebui sa-si reconsidere pozitia". Nicu Alifantis: "Este dureros si nedrept. Ar fi un gest foarte frumos din partea presedintelui Basescu sa-777l decoreze pe Teo Peter ca erou national". (Radio Total)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.