In vreme ce violentele constante din Irak acapareaza atentia presei internationale, Afganistanul inca mai lupta pentru pace. Parlamentul afgan este plin de capetenii razboinice, comertul cu droguri infloreste, iar violentele iau amploare.
Sapta
In vreme ce violentele constante din Irak acapareaza atentia presei internationale, Afganistanul inca mai lupta pentru pace. Parlamentul afgan este plin de capetenii razboinice, comertul cu droguri infloreste, iar violentele iau amploare.
Saptamana aceasta, liderilor mondiali li se ofera ocazia de a indrepta toate acestea catre o noua cale, mai buna, in cadrul intrevederii de la Londra, destinata elaborarii unui nou plan pentru Afganistan. Planul se bazeaza pe Acordul de la Bonn din 2001, care a trasat contururile unui Afganistan democratic, dar care a lasat nerezolvate multe alte aspecte necesare depasirii mostenirii tragice a acestei tari distruse de razboi.
Acum, mai mult ca niciodata, este important sa se acorde din nou atentie Afganistanului. Deceniile de neglijenta, la care se adauga interventia straina, au lasat tara in ruine, ecourile acestora facandu-se auzite in intreaga lume. Este in interesul tuturor acum sa ajute la reconstruirea Afganistanului.
Traficul cu droguri este elocvent pentru impactul deosebit de puternic al instabilitatii domestice. Anul trecut, valoarea drogurilor produse in Afganistan - cel mai mare producator de narcotice bazate pe opium - a fost estimata la 25% din PIB.
Securitatea reprezinta, de asemenea, o problema deosebit de importanta. In 2005, peste 125 de militari ai fortelor coalitiei au fost ucisi, in vreme ce atentatele cu bomba s-au evidentiat drept o tactica frecvent abordara de insurgenti. Coruptia este endemica, membrii Guvernului fiind acuzati de nepotism si de trafic de droguri. Mai multi membri ai noului Parlament ales sunt recunoscuti drept razboinici cu antecedente. Avand in vedere proasta coordonare a ajutoarelor internationale si faptul ca SUA isi reduc numarul trupelor detasate in regiune, multi afgani considera ca lumea de dinafara ii abandoneaza.
Insa provocarile majore cu care se confrunta Afganistanul nu ar trebui sa umbreasca oportunitatile de realizare a unor schimbari pozitive. Evenimentul de la Bonn a stabilit principiul raspunderii democratice, a dat afganilor primul presedinte ales in mod direct si a oferit o noua Constitutie care, odata aprobata in urma unor dezbateri autentice si ajungerii la un compromis, a permis instalarea unui guvern legitim. De asemenea, a deschis calea pentru formarea unui Parlament in care aproximativ un sfert din membrii sunt femei, intr-o tara in care, in urma cu numai cinci ani, femeile nu aveau voie nici macar sa paraseasca locuita neinsotite de un barbat.
Opinia publica reflecta sustinerea masiva pentru recentele schimbari. Un ultim sondaj de opinie arata ca afganii sunt de acord cu directia in care merge tara lor - pentru consolidarea rolului femeii in viata publica si pentru interventia fortelor internationale impotriva Al-Queda, a talibanilor si a traficului de droguri.
Dar potentialul Afganistanului pentru progres trebuie sa fie bine proptit si de actiunile comunitatii internationale. Afganistanul se confrunta cu cea mai mare problema a narcoticelor din lume, iar donatorii trebuie sa se angajeze in adoptarea unei strategii de combatere a drogurilor pe termen lung. Conferinta ar trebui sa fie urmata si de o rezolutie a Parlamentului European, care sa estimeze daca Afganistanul poate sa devina unul dintre statele autorizate sa produca opium in scopuri medicale.
Mai mult, in loc sa aloce zeci de milioane de dolari pentru asistenta tehnica si programele de constructie pe termen scurt, conferinta de la Londra ar trebui sa gaseasca modalitatea de a ajuta Guvernul afgan in misiunea de a pregati tanara generatie astfel incat sa poata conduce tara catre un viitor al pacii si prosperitatii. Astfel, sprijinul interntional ar putea contribui la educarea a 40.000 de afgani, in fiecare an, in domenii presante precum ingineria, managementul, agricultura, legislatia si economia.
Fara un sistem legal viabil, investitiile straine vor ramane si ele in ceata. Pana si expatriatii afgani in statele din Golf, care au investit aproximativ 5 miliarde de dolari in retelele de comert global si regional, sunt reticenti in a investi in propria lor tara. Cu toate acestea, o reforma in Afganistan este foarte posibila. Luna trecuta, conducerea afgana a adoptat, in cele din urma - chiar daca nu cu foarte mult entuziasm - un plan tranzitional in domeniul juridic care ar putea permite alungarea de la putere a criminalilor de razboi ce si-au consolidat influenta in tara in ultimii cinci ani. Implementarea acestui plan nu va da numai un impuls statului de drept, ci va determina o intensificare a securitatii si va conduce la o mai buna guvernare.
A esua intr-o actiune ar insemna o tradare a poporului afgan, care, in 2001, primea cu bratele deschise armata SUA si fortele NATO, ca pe niste eliberatori. Pentru binele lor si al nostru nu trebuie sa ii deziluzionam.
Copyright: Project Syndicate, 2006.
www.project-syndicate.org


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.