Ministerul sud-coreean de Externe a emis, ieri, un avertisment pentru turistii care calatoresc in Romania, carora le recomanda sa se fereasca de atacurile cainilor fara stapan, informeaza pagina in limba engleza a publicatiei coreene Chosun Ilbo, tra
Ministerul sud-coreean de Externe a emis, ieri, un avertisment pentru turistii care calatoresc in Romania, carora le recomanda sa se fereasca de atacurile cainilor fara stapan, informeaza pagina in limba engleza a publicatiei coreene Chosun Ilbo, transmite Mediafax. "Intrucat muscaturile de caine sunt destul de des intalnite in Romania, cei care calatoresc ori intentioneaza sa calatoreasca in aceasta tara ar trebui sa aiba mare grija", precizeaza Ministerul de Externe de la Seul. In avertisment se mentioneaza ca, in Romania, sunt destul de dese atacurile cainilor comunitari asupra oamenilor, anual fiind inregistrate 13.000 de atacuri canine asupra locuitorilor, dintre care aproape 7000 sunt grave. Aceeasi sursa face referire la existenta a 50.000-60.000 de caini fara stapan pe strazile Bucurestiului. Sursa citata face referire la cazul japonezului care a murit zilele trecute, in centrul Bucurestiului, in urma atacului unui caine fara stapan. Aceeasi avertizare indica Bucurestiul ca zona in care riscul de infectie cu rabie este deosebit de crescut.
Un primar brici
"Ii compatimesc pe cei care s-au grabit sa ironizeze incercarea mea de a gasi o solutie rapida pentru rezolvarea situatiei cainilor fara stapan din Bucuresti si ii anunt ca inainte de a folosi anumite aprecieri care nu ii onoreaza sa se informeze si, in acest caz, sa-si ceara scuze. La fel si presedintele Colegiului Medicilor Veterinari. M-am interesat si am aflat ca studentii in ultimul an din Franta, Slovacia si Cehia pot sa opereze. Intr-adevar, cei din Germania si Italia nu au drept de practica medicala. Mesajul meu era acela de apel la solidaritate si aducerea studentilor din UE pentru a ne rezolva o problema cu care ne confruntam. Cel mai important lucru este sa stopam inmultirea cainilor fara stapan si aceasta se poate face numai prin sterilizare. Daca nu adoptam aceasta solutie, suntem nevoiti sa apelam la eutanasiere. Acum urmeaza sa iesim in doua saptamani cu un program coerent in care vor fi cooptati medici verterinari romani. Pana atunci asteptam si modificarea Legii 227 privind protectia animalelor", a precizat Videanu. Edilul sef a solicitat micsorarea de la 14 la 3 zile a termenului pana la care maidanezii prinsi de hingheri pot fi "infiati", precum si eliminarea posibilitatii de revendicare a cainilor, care inseamna ca bucurestenii au dreptul, conform legii, sa ridice orice caine de la baza de ecarisaj, fara a fi sterilizat, pe motiv ca este cainele lor din curte. Pentru "infierea" unui caine bucuresteanul trebuie sa plateasca o taxa de 1,5 milioane de lei vechi, cainele fiind sterilizat si care are implantat un microcip, astfel incat, daca proprietarul ii da drumul pe strada, patrupedul sa fie identificat si "parintele" amendat. Pana acum, insa, cum nu se aplica nici o amenda in acest sens, cainii erau scosi de la ecarisaj si lasati pe strada.
Maidanezul universal
Cainii fara stapan sunt o problema intalnita in mai multe tari ale lumii si nici programele de exterminare nu au dus la totala disparitie a acestor animale, in timp ce organizatiile pentru drepturile animalelor au protestat mereu fata de tratamentul aplicat cainilor vagabonzi, transmite Mediafax. In Marea Britanie, 150 de caini vagabonzi sunt ucisi in fiecare saptamana, pentru ca nu li se gasesc stapani. In aceasta tara, un caine poate fi pastrat in adapost o saptamana, iar stapanul trebuie sa plateasca o taxa de 25 de lire sterline pentru a lua patrupedul inapoi si, in plus, sa isi ia raspunderea in scris pentru cazurile in care animalul musca sau ataca pe cineva. In ultimul an au fost investite, in Anglia, aproximativ trei milioane de lire sterline in zonele unde sunt cei mai multi caini fara stapan. Din 1999, 150.000 de caini au fost sterilizati, iar 184.000 au microcipuri implantate. La Moscova, reprezentantii autoritatilor locale sustin ca sunt in jur de 20.000-30.000 de caini fara stapan, in timp ce organizatiile chinologice estimeaza ca sunt de cinci ori mai multi. Autoritatile moscovite au implementat, acum cativa ani, un program de sterilizare a cainilor vagabonzi, ceea ce nu a rezolvat insa problema: numarul cainilor ramane constant, intrucat in oras ajung specimene din zone unde astfel de programe nu au fost implementate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.