Romania ar putea pierde alte trei proiecte de investitii straine, in valoare totala de peste 600 de milioane de euro, intrucat amanarea adoptarii legii privind investitiile blocheaza acordarea facilitatilor negociate de firmele implicate cu statul ro
Romania ar putea pierde alte trei proiecte de investitii straine, in valoare totala de peste 600 de milioane de euro, intrucat amanarea adoptarii legii privind investitiile blocheaza acordarea facilitatilor negociate de firmele implicate cu statul roman. Potrivit presedintelui Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Ana-Maria Cristina, citata de Mediafax, cele trei proiecte apartin firmelor Calsonic Kansei - Japonia, Egger- Austria si Moser Baer - India. Firma japoneza a anuntat ca vrea sa investeasca 100 de milioane de euro pentru constructia unei fabrici de componente auto in parcul industrial Ploiesti. Egger a programat investitii de 210 milioane de euro intr-o fabrica de prelucrare a lemnului in Suceava, iar Moser Baer intentioneaza sa aloce 300 de milioane de euro intr-o fabrica de CD-uri in judetul Giurgiu. "Cei trei investitori au solicitat scheme individuale de ajutor de stat, dar cum legislatia nu ne permite, trebuie sa asteptam adoptarea modificarilor la legea privind investitiile. Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla daca nu le-am acorda aceste facilitati", a declarat, ieri, pentru Mediafax, presedintele ARIS.Adoptarea legislatiei privind investitiile a fost amanata si ar putea fi aprobata pana la jumatatea acestui an. "In acest moment se lucreaza la o strategie guvernamentala in domeniul acordarii ajutorului de stat, care va fi definitivata, probabil, in luna martie. Strategia va avea ca rol identificarea ministerelor in ale caror bugete vor fi prevazute schemele de ajutor de stat si in ce conditii se vor acorda acestea", a spus Cristina. Anul trecut, alti trei investitori importanti au renuntat la locatiile din Romania in favoarea unor tari din regiune.
Facilitati pentru investitori in zonele cu somaj ridicat
Una dintre propunerile ARIS de modificare a legii investitiilor se refera la facilitati suplimentare constand in subventionarea terenului si a cladirilor pentru proiectele de investitii care vor genera noi locuri de munca in zonele cu o rata a somajului ridicata. "Prin proiectul de lege a investitiilor se va face o diferentiere in ceea ce priveste acordarea ajutoarelor de stat.
Astfel, am propus ca intensitatea ajutorului de stat sa fie mai mare pentru proiectele care se vor dezvolta in regiuni care au atras mai putine investitii, precum Moldova sau partea de sud-est a tarii", a precizat Ana-Maria Cristina. Ea a mentionat ca investitorii ar putea beneficia astfel de o serie de facilitati, printre care acordarea de terenuri si cladiri la preturi sub nivelul pietei, subventionarea tehnologiei utilizate in procesul de productie si acordarea gratuita de cursuri de pregatire pentru angajati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.