Democratii au facut ieri o miscare surprinzatoare, propunand oficial liberalilor un calendar al fuziunii PNL-PD, proces ce-ar urma sa fie consfintit pe 15 iulie, in cadrul unui Congres. Liderul PD Emil Boc a fortat, oarecum, mana liberalilor prezenta
Democratii au facut ieri o miscare surprinzatoare, propunand oficial liberalilor un calendar al fuziunii PNL-PD, proces ce-ar urma sa fie consfintit pe 15 iulie, in cadrul unui Congres. Liderul PD Emil Boc a fortat, oarecum, mana liberalilor prezentand etapele fuziunii, pas cu pas, incepand de astazi. El a mentionat ca a avut o discutie telefonica cu liderul PNL Calin Popescu Tariceanu care s-a limitat la a spune ca toate aceste lucruri vor fi discutate in Alianta. Membrii conducerii democratilor au stabilit ieri ca noua formatiune ar urma sa fie un partid politic de centru-dreapta, care sa contina in denumirea sa "PNL-PD". Propunerea PD ar fi ca partidul rezultat sa fie afiliat la Partidul Popular European, iar ponderea celor doua partide in noua formatiune sa fie egala, adica un raport de unu la unu. In privinta denumirii, Boc a avansat posibilitatea ca formatiunea rezultata din fuziune sa se numeasca Partidul Dreptate si Adevar (PNL-PD). Calendarul propus de PD se intinde din 1 februarie pana in 15 iulie si urma sa fie prezentat liberalilor in sedinta Aliantei D.A., ieri seara. "Am ajuns la aceasta dezbatere din mai multe motive Am castigat impreuna alegerile si am demonstrat ca putem guverna impreuna. Prin aceasta fuziune s-ar realiza cel mai important partid politic de centru-dreapta din Romania si care, cu siguranta, va marca scena politica romaneasca o foarte lunga perioada de timp", a subliniat Emil Boc.
PNL s-a ofuscat
Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu s-a declarat bucuros ca dupa un an de zile de lungi insistente din partea liberalilor acum PD "s-a urnit". "Dar a pornit un pic cam tare pentru ca noi am convenit sa facem intai o consultare la baza partidului. Am convenit sa avem un termen de consultari pana la 24 februarie, timp in care organizatiile judetene sa se pronunte", a spus Tariceanu. El a spus ca din 10 organizatii, doar Bistrita Nasaud a fost impotriva fuziunii. In opinia sa, o astfel de decizie nu poate fi impusa de la centru. In privinta doctrinei pe care urmeaza sa o aiba formatiunea rezultata din fuziunea PNL-PD, presedintele liberal a spus ca liderii celor doua formatiuni au convenit ca problema afilierii noului partid sa fie discutata la sfarsit. "Vad ca nu s-a respectat ceea ce am convenit. Ei au afisat deja intentia ca viitorul partid sa faca parte din miscarea populara, ceea ce nu va facilita decizia liberalilor in favoarea unei fuziuni", a afirmat Tariceanu. El a mai spus ca,"daca PD ar fi avut la un moment dat o intentie serioasa, ar fi trebuit sa se gandeasca atunci cand a parasit Partidul Socialistilor Europeni si sa nu se duca la Partidul Popular European". Tariceanu a apreciat ca un termen pentru fuziune "nu se poate stabili printr-o decizie unilaterala, ci trebuie sa fie rezultatul unor negocieri si acceptari reciproce.
Basescu a dat tonul fuziunii
Vicepresedintele liberal Puiu Hasotti a declarat ieri ca PNL "nu poate accepta termene", in privinta fuziunii cu PD, "din partea prietenilor". El a spus ca nu crede ca PNL va renunta la doctrina liberala si ca, personal, dezaproba aderarea liberalilor la PPE. Tonul fuziunii a fost dat de presedintele Traian Basescu, in 18 decembrie, la bilantul unui an de guvernare al Aliantei PNL-PD. Basescu cerea atunci liberalilor si democratilor sa renunte la orgolii si sa realizeze fuziunea dintre cele doua partide. O luna mai tarziu, in 10 ianuarie, liderul PNL Calin Popescu Tariceanu aprecia ca fuziunea PNL-PD s-ar putea realiza in cel mult un an si jumatate si ca noul partid trebuie sa aiba o componenta liberala puternica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.