Autoritatile romane i-au asigurat pe reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) ca bugetul de stat nu va fi afectat de angajarea celor 8500 de persoane pentru stimularea cresterii gradului de absorbtie a fondurilor europene avand in vedere c
Autoritatile romane i-au asigurat pe reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) ca bugetul de stat nu va fi afectat de angajarea celor 8500 de persoane pentru stimularea cresterii gradului de absorbtie a fondurilor europene avand in vedere ca posturile de la stat sunt blocate in acest moment, fapt care scade cheltuielile cu salariile in sectorul bugetar. Potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP), "impactul asupra bugetului in sensul cresterii cheltuielilor salariale datorita crearii acestor noi posturi va fi compensat in intregime de diminuarea notei de plata la salarii in sectorul bugetar, inclusiv prin blocarea pozitiilor vacante". Reamintim, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, recent, ca, in prezent, in administratia de stat sunt 11.000 de posturi vacante blocate in acest moment. Potrivit primului-ministru, in ceea ce priveste cele 8500 de posturi este vorba "despre o realocare", care nu se adauga celor 11.000 in prezent blocate.
Alte aspecte discutate, in aceasta perioada, de reprezentantii Ministerului Finantelor cu expertii FMI au vizat bugetul anului trecut si bugetul acestui an. Potrivit MFP, proiectiile de venituri bugetare pentru acest an realizate de Finante si cele ale FMI sunt apropiate ca valori. "In ceea ce priveste executia bugetului in anul 2005, aceasta a fost discutata comparativ cu realizarile din anul 2004 si cu prevederile pentru anul 2006. Anul trecut a fost incheiat cu un deficit de 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB). Avand in vedere deficitul de 1,2% din PIB cu care a fost incheiat anul 2004, misiunea tehnica a FMI a apreciat faptul ca deficitul proiectat pentru 2006 se incadreaza in mod credibil in tendinta observata", se precizeaza in comunicatul Finantelor. Pentru acest an este estimat un deficit bugetar de 0,5% din PIB.
In cadrul discutiilor au fost punctate si principalele cauze ale evolutiilor cheltuielilor bugetare de anul trecut si prognoza pentru acest an. "Cheltuielile de capital vor creste in anul 2006 la 3% din PIB fata de 2,4%, cat s-a realizat in 2005. Aceasta crestere este explicata de investitiile sporite in infrastructura prevazute pentru acest an", mentioneaza sursa citata. Cu privire la cheltuielile materiale, misiunea tehnica a FMI a remarcat scaderea acestora si a ridicat problema sustenabilitatii unei astfel de fundamentari. Reprezentantii MFP au aratat faptul ca, in 2005, spre deosebire de 2006, au existat cheltuieli suplimentare pentru combaterea efectelor inundatiilor si pentru plata arieratelor din sistemul sanitar. Cele doua parti au discutat si despre efectele cotei unice de impozitare de 16%. Potrivit Finantelor, in cursul anului trecut, o parte dintre microintreprinderi, care plateau un impozit de 3% pe venituri, au optat pentru plata impozitului de 16% pe profit. Discutiile cu FMI privind evaluarea situatiei economiei romanesti au inceput pe 25 ianuarie si se vor incheia pe 6 februarie. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.