Cosmetox, un ghid lansat de organizatia ecologista Greenpeace, clasifica produsele de infrumusetare, sapunurile si parfumurile in functie de substantele toxice pe care le contin, informeaza AFP, citata de Mediafax. Organizatia ecologista a identifica
Cosmetox, un ghid lansat de organizatia ecologista Greenpeace, clasifica produsele de infrumusetare, sapunurile si parfumurile in functie de substantele toxice pe care le contin, informeaza AFP, citata de Mediafax. Organizatia ecologista a identificat trei familii de molecule periculoase provenind din petrochimie, care sunt cunoscute drept poluanti ai mediului si ai organismului. Este vorba de ftalati, mosc artificial si alchiefenoli, care stabilizeaza produsele, le parfumeaza si le conserva. Aceste substante pot provoca dereglari hormonale, de crestere, sterilitate, slabirea sistemului imunitar si ar putea fi asociate cu anumite forme de cancer. Aceste substante sunt prezente in cea mai mare parte a produselor de infrumusetare si de igiena, inclusiv in cele pentru copii. Greenpeace a trimis un chestionar simplu fabricantilor de cosmetice, cerandu-le sa indice daca acesti aditivi chimici sunt continuti de produsele lor. Sunt marcate cu rosu cele care au aditivii mentionati, cu portocaliu cele care ii au, dar sunt pe cale sa fie substituiti in compozitia produselor, si cu verde cele care nu contin aceste substante. Produsele companiilor care au refuzat sa raspunda sunt clasate cu rosu. Ghidul poate fi consultat pe Internet, pe site-ul organizatiei, fiind actualizat in mod regulat. Ghidul a fost realizat in cadrul proiectului Reach (inregistrarea, evaluarea si autorizarea substantelor chimice) si va fi lecturat si de catre Parlamentul european. Conform Greenpeace, el constituie o oportunitate istorica in progresul catre favorizarea utilizarii de substante inofensive pentru sanatate. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.