Vesnic "noua'' problema a cainilor vagabonzi, ori comunitari cum ne mai place sa-i numim, a luat o intorsatura nefericita dupa ce un cetatean japonez a murit muscat de un patruped. Acest fapt, pe langa isteria declansata in mass-media, cere o analiza
Vesnic "noua'' problema a cainilor vagabonzi, ori comunitari cum ne mai place sa-i numim, a luat o intorsatura nefericita dupa ce un cetatean japonez a murit muscat de un patruped. Acest fapt, pe langa isteria declansata in mass-media, cere o analiza mai atenta a fenomenului, care ne tine departe de lumea civilizata, unde problema cainilor comunitari a fost de mult rezolvata in marile metropole occidentale. Municipalitatea bucuresteana, desi de ani de zile se intrece in declaratii sforaitoare cum ca rezolva aceasta spinoasa problema, pare depasita de evenimente. Mai mult, sume mari de bani din bugetul local se scurg in acest adevarat sac fara fund. In aceste conditii, s-a ajuns la un fapt incredibil: intretinerea unui caine maidanez costa mai mult decat cea a unui batran sau a unui copil.
Pacientii din spital sunt mai "ieftini"
Un caine fara stapan costa municipalitatea pentru 14 zile, atat cat este obligatoriu tinut in adapost, aproximativ 2.000.000 de lei vechi. Asta inseamna ca lunar un maidanez prejudiciaza bugetul Capitalei cu aproximativ 4.000.000 lei vechi. Si asta in timp ce costul mediu pe aceeasi perioada de timp pentru intretinerea unei persoane varstnice in institutele de asistenta sociala este de 1.750.000 de lei vechi, iar pentru un batran aflat intr-un centru de integrare prin terapie educationala se aloca 1.600.000 lei vechi. Mai mult, alocatia sociala pentru adultii nevazatori cu handicap grav este de 1.700.000 de lei. Astfel, daca zilnic pentru un caine aflat in adaposturile Administratiei pentru Supravegherea animalelor (ASA) se dau 145.000 lei vechi, alocatia de stat pentru un copil este de 230.000 de lei vechi lunar, aproximativ 7500 de lei pe zi. Printr-o comparatie cu sistemul de sanatate publica, putem spune ca pentru un pacient, aflat in spital plateste pentru un pat si mancare - deci, fara tratamentul medicamentos -, o suma cuprinsa intre 75.000 de lei si 125.000 de lei/zi, adica jumatate din cat se cheltuieste cu un maidanez. Hotarat lucru, comunitarii au ajuns foarte scumpi. La banii bagati in intretinerea efectiva a caninelor din adaposturi se adauga si cei care se dau pentru un cetatean muscat si care are nevoie de ingrijiri medicale. Acestea costa intre doua si patru milioane de lei vechi, fara a mai lua in calcul serul, destul de scump de altfel, 10 milioane de lei vechi. Posesorii de caini, intervievati de noi au declarat ca aloca lunar pentru intretinerea animalului intre 300.000 si 700.000 de lei vechi, in functie de greutate si felul de hrana. Acest fapt ridica serioase semne de intrebare in privinta utilizarii de catre ASA a banului public.
Bani cu nemiluita pe blana de caine
Primaria a alocat de la buget 24 miliarde lei vechi numai in anul 2005. In 2006 se vor cheltui pentru maidanezi 32 miliarde lei vechi. Din pacate, numarul cainilor fara stapan ramane o nebuloasa chiar si pentru municipalitate, cifrele anuntate situandu-se intre 60.000 si 200.000. Luand in calcul cifra cea mai mica si presupunand ca toti acesti caini vor ajunge, in adaposturile municipalitatii, pentru numai doua saptamani, s-ar cheltui aproximativ 12 miliarde lei vechi. Fara a mai lua in considerare faptul ca potrivit specialistilor o catea fata de doua ori pe an, rezultand 10-14 pui. Oricum, afacerea de du-te-vino cu caini este "convenabila" pentru municipalitate, fiind o gaselnita prin care se pierde urma unor fonduri mari de la buget. Parca sta cineva sa numere dumicatii la un caine comunitar, sau ce fel si cata apa consuma, din moment ce daca in 14 zile de la prindere nu este revendicat, oricum este euthanasiat. Disparitia patrupedelor ar face sa dispara o sursa de drenaj a banului public si mai mult ar lasa fara obiectul muncii o sumedenie de profitabile fundatii de profil.
Municipalitatea paseaza vina
Potrivit sefului Biroului Relatii cu Publicul de la Administratia pentru Supravegherea Animalelor (ASA) - organizatie care apartine de municipalitate -, Dr. Magdalena Popescu, cetatenii sunt cei care alimenteaza revenirea cainilor comunitari in strada. Desi s-a instituit o taxa de adoptie, de 1.500.000 de lei vechi, foarte multi bucuresteni merg la adaposturi pentru a elibera cainii prinsi de hingheri. In prezent, Bucurestiul mai are doar doua baze-adapost pentru cainii comunitari, Pallady si Chiajna, a caror capacitate este de 350, respectiv 700 de exemplare. "In fiecare dimineata, in fata adaposturilor se strange o multime de oameni care revendica patrupedele prinse in ziua precedenta de catre hingheri. Populatia care este mai putin responsabila ii elibereaza, fie prin revendicare, fie platind taxa de adoptie. Dupa ce ii iau din adapost, le dau drumul pe strada fara a mai avea grija de ei", ne-a declarat Magdalena Popescu. Ea a mai adaugat: "a doua zi dupa ce am strans cainii din Piata Victoriei, in urma nefericitului incident cu cetateanul japonez, s-au prezentat la noi cativa cetateni sa isi revendice cainii. Pe de alta parte chiar pe site-ul ASA cetatenii sunt incurajati sa adopte un maidanez. Oricum, afacerea de dute-vino cu caini pare profitabila pentru municipalitate, fiind o solutie prin care se pierde urma unor fonduri de la buget. Si nu mici.
Din pacate, cainii vagabonzi nu reprezinta o problema stricta a Capitalei. Orasele mari ale Romaniei se confrunta si ele cu aceeasi problema pentru ca multi primari au gasit de cuviinta sa scape de problema strangand maidanezii de pe strazi si imprastiindu-i pe terenurile virane din afara localitatilor. (Mihnea TALAU)
Videanu ne cere sa ne pazim de muscaturi
Dupa ce a anuntat ca 1000 de studenti straini vor veni la Bucuresti sa opereze maidanezii, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a realizat ieri ca legislatia nu ii permite. Mai exact, studentii nu au dreptul sa profeseze. Primarul a declarat, insa, ca va incheia un acord de colaborare cu reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari, astfel incat doctorii romani sa participe la programul de sterilizare a maidanezilor. Primarul general a recunoscut ca mai multe persoane au dat in judecata autoritatile pentru ca au fost muscate de cainii de pe strazi dar, din fericire, nu au avut castig de cauza. In ceea ce priveste posibilitatea ca familia japonezului muscat de maidanezi sa dea in judecata primaria pentru a solicita daune, primarul Videanu a declarat ca nu crede ca se va pune aceasta problema. El are chiar si un sfat pentru bucuresteni si nu numai: sa se pazeasca de potentiala muscatura. (M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.