Generalul in rezerva Victor Athanasie Stanculescu, judecat in dosarul revolutiei de la Timisoara, nu are tulburari de natura sa ii modifice capacitatea psihica. Potrivit raportului intocmit in urma expertizei psihiatrice efectuata la Institutul Natio
Generalul in rezerva Victor Athanasie Stanculescu, judecat in dosarul revolutiei de la Timisoara, nu are tulburari de natura sa ii modifice capacitatea psihica. Potrivit raportului intocmit in urma expertizei psihiatrice efectuata la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" din Bucuresti, la cererea instantei, generalul poate raspunde penal pentru faptele sale. In acest sens, directorul adjunct al INML, Valentin Gheorghiu, a declarat, citat de Mediafax, ca "investigatiile psihiatrice arata ca Athanasie Stanculescu era zdravan atunci cand a savarsit faptele pentru care este acuzat".
In 2 noiembrie 2005, in dosarul revolutiei de la Timisoara, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis efectuarea unei expertize psihiatrice cu internare a lui Victor Athanasie Stanculescu, fapt ce a starnit reactii negative din partea partilor civile si vatamate prezente in sala de sedinta. Acestea au sustinut ca, dupa atatia ani de la producerea evenimentelor, o astfel de proba nu ar mai fi utila. La randul sau, la finalul sedintei de judecata, Stanculescu a spus presei ca este de parere ca "sunt inca foarte intreg la cap".
Procedura standard
La jumatatea lunii decembrie a anului trecut, Inalta Curte de Casatie si Justitie stabilise ca generalul Stanculescu sa se prezinte, in data de 10 ianuarie, in fata comisiei INML, pentru expertiza dispusa in acest dosar. Instanta a dispus ca expertiza asupra lui Stanculescu sa se faca cu internare si i-a pus in vedere generalului, prin avocatul sau, sa se prezinte de buna voie la INML, altfel se va apela la Politie. Prima evaluare a fost facuta in 10 ianuarie, cand Comisia de psihiatrie a INML a recomandat continuarea investigatiilor intr-o clinica de psihiatrie, respectiv Spitalul Alexandru Obregia" din Capitala. "Este o procedura standard in cazul expertizelor psihiatrice. Initial, are loc un dialog intre respectivul si comisia de psihiatrie, apoi urmeaza o evaluare mai amanuntita intr-un spital, dupa care revine la comisie si, in functie de rezultatul pus de medicii din spital, sunt recomandate investigatii suplimentare sau, daca datele sunt suficiente, este stabilit diagnosticul care se transmite anchetatorilor", explica Dan Dermengiu, directorul general al INML.
Potrivit procedurii legale, orice persoana acuzata de infractiuni violente, soldate cu victime, trebuie supusa unei expertize psihiatrice, pentru a se stabili daca a avut sau nu discernamant la momentul comiterii faptei. Absenta unui astfel de certificat poate atrage nulitatea actelor din dosar.
Salvat de Joita Tanase
In 22 martie 2004, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, la 14 ani de la revolutie, rejudecarea generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, acuzati de reprimarea timisorenilor. Instanta suprema a motivat ca nu a fost respectat dreptul la aparare, in 1999, atunci cand cei doi au fost condamnati la cate 15 ani de detentie. Stanculescu si Chitac au obtinut rejudecarea dupa ce le-a fost admis, de catre fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, memoriul privind promovarea unui recurs in anulare. Fostul procuror general al Romaniei sustinea ca hotararile Curtii Supreme de Justitie prin care generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati, in 15 iulie 1999, la cate15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cate opt ani de detentie pentru tentativa la omor deosebit de grav, sunt netemeinice si nelegale. Actiunea judiciara favorabila generalilor era motivata, printre altele, prin faptul ca expertiza medico-legala psihiatrica privitoare la inculpatul Victor Athanasie Stanculescu nu a fost efectuata in conditiile prevazute de lege, adica, desi internarea celui in cauza era obligatorie, acest lucru nu a fost respectat. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.