Fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, a fost trimis in judecata de catre procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA), pentru fals in declaratii si instigare la acordarea de credite cu incalcarea legii. Anchetatorii susti
Fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, a fost trimis in judecata de catre procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA), pentru fals in declaratii si instigare la acordarea de credite cu incalcarea legii. Anchetatorii sustin ca, in anul 2001, folosindu-se de calitatea de presedinte al Tribunalului Bucuresti, Huza, care si-a depus de curand cererea de pensionare, a obtinut un apartament cu o suprafata de aproape 100 de mp in Bucuresti, situat in Centrul Civic. Conform unui comunicat al DNA, Maria Huza, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, "a dat in fata notarului o declaratie necorespunzatoare adevarului, prin faptul ca a precizat, contrar legii, ca nu are locuinta in municipiul Bucuresti". "Or, cerinta din art 48 din L 114/1996 si art 6 din OG 19/1994, pentru a putea dobandi o locuinta, in conditiile de mai sus, era de a nu fi detinut sau instrainat vreo locuinta dupa 1990, indiferent de localitatea in care s-a aflat aceasta. La data declaratiei notariale, invinuita detinea o vila in municipiul Slatina", mai arata Departamentul National Anticoruptie.
De asemenea, potrivit procurorilor, contractul de vanzare-cumparare era de fapt contractul prin care Maria Huza platea o dobanda de 20%, corespunzatoare achizitiei in rate a apartamentului, din care 15% era subventionata de stat.
Numai ca fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti nu putea sa beneficieze de aceasta subventie intrucat ea se acorda doar anumitor persoane precum tinerii casatoriti sau persoanele cu handicap. Categorii in care invinuita Huza nu se incadra.
Nesimtire fara limite
Mai mult, Maria Huza a cumparat apartamentul cu dobanda subventionata de stat, din fondul destinat tinerilor casatoriti, in conditiile in care si fiica sa, Diana Micaela, obtinuse un credit similar, tot cu o dobanda subventionata de stat. Acelasi lucru il facuse si tatal judecatoarei, Petre Vasile, care obtinuse un apartament in Slatina, tot cu ajutorul unui credit cu dobanda subventionata de stat. Procurorii anticoruptie au anuntat ca aceste doua aspecte vor face obiectul unor alte cercetari, dosarul fiind disjuns.
Pe de alta parte, alaturi de Maria Huza a fost trimis in judecata si Mihai Enachescu, director de vanzari la Administratia Fondului Imobiliar din Primaria Bucuresti, acuzat de acordare de credite cu incalcarea legii. Acesta este cel care a semnat contractul de vanzare-cumparare cu toate ca stia faptul ca Maria Huza nu are dreptul de a dobandi apartamentul in conditiile stipulate in contract.
Dosarul urmeaza sa fie solutionat de catre judecatorii Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.