Moastele Sf. Pavel la Iasi Iasiul va gazdui in acest an, timp de o saptamana, moastele Sfantului Apostol Pavel, in preajma sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei, IPS Daniel, a precizat ca relicvele vor fi d

Moastele Sf. Pavel la Iasi

Iasiul va gazdui in acest an, timp de o saptamana, moastele Sfantului Apostol Pavel, in preajma sarbatorii
Sfintei Cuvioase Parascheva. Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei, IPS Daniel, a precizat ca relicvele vor fi depuse la Catedrala Mitropolitana din Iasi, intre 10 si 17 octombrie.

CFR - Bilete mai scumpe de la 1 septembrie
Biletele de tren se vor scumpi cu 8,7% de la 1 septembrie, a anuntat ieri ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre. El a afirmat ca aceasta majorare reprezinta o ajustare a tarifelor la rata inflatiei din octombrie 2004 pana in prezent. Ultima majorare a tarifelor la calatoria pe calea ferata s-a facut in octombrie anul trecut. In perioada urmatoare, pana in 2007 tarifele la transportul pe calea ferata vor creste trimestrial cu 5%-7%, conform strategiei pe termen lung in domeniul feroviar. (Iohanna Onaca Purdea)
Birouri - Bucurestiul are cele mai mici chirii
Bucurestiul se plaseaza pe al treilea loc printre cele mai ieftine capitale europene in ceea ce priveste nivelul chiriilor pe piata spatiilor de birouri. Aici, un metru patrat poate fi inchiriat cu 18 euro pe luna, in Sofia - 16 euro, iar in Bratislava - 17 euro, potrivit unui studiu elaborat de compania CB Richard Ellis (CBRE). Desi se construieste foarte mult, Bucurestiul este codas si in ceea ce priveste stocul de spatii de birouri. Capitala Romaniei are aproape 700.000 de metri patrati, ultimul loc fiind ocupat de Sofia, cu un stoc de aproximativ 500.000 de metri patrati. (Daniela Ivan)
Atentatul de la Londra - Sora romancei ucise ii ia apararea lui Blair
Sora romancei ucise in atacurile de la 7 iulie de la Londra ii ia apararea lui Ian Blair, seful Scotland Yard, a carui demisie este ceruta de presa britanica pentru incompetenta oamenilor sai. Dania Gorodi, sora lui Michelle Otto, romanca ucisa in seria de atentate teroriste, cere insistent incetarea ""crucificarii"" lui Ian Blair. Potrivit ziarului Daily Telegraph, Dania, de profesie psiholog, a condamnat ""natura isterica a criticilor indreptate impotriva lui Blair"" si a deplans ca victimele atentatelor si familiile lor par sa fi fost uitate. Dania a declarat ca nu a primit inca ramasitele surorii sale si ca abia acum incepe sa simta durerea pricinuita de pierderea acesteia.

Buzau - Traficul rutier, reluat in intregime la Maracineni
Traficul peste raul Buzau se desfasoara in prezent pe trei poduri militare, dintre care doua au fost redate circulatiei marti seara si ieri-dimineata. Ele fusesera inchise timp de o saptamana dupa ce au fost afectate de o puternica viitura. In aceasta perioada, soferii au fost nevoiti sa parcurga in plus circa 40 de kilometri, pe o ruta ocolitoare.
Arad - Vama Nadlac a ramas cinci ore fara curent
Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac a fost inchis ieri-dimineata timp de aproximativ cinci ore pentru ca vama a fost decuplata de la reteaua de curent din cauza unor lucrari efectuate de societatea Electrica. Turistii si persoanele care intentionau sa iasa din tara au fost redirijati catre alte vami, iar autoritatile ungare au fost informate despre lucrari, astfel ca si calatorii care urmau sa intre in Romania au fost redirijati. Lucrarile de ieri au avut ca scop bransarea punctului vamal la un generator de mare capacitate, astfel incat obiectivul sa poata functiona si in cazul unor pene de curent.
Energie - Stocuri de iarna
Termoelectrica, principalul producator de energie electrica si termica, a realizat deja constituirea stocurilor de lignit si huila, iar pe cele de pacura - in proportie de 66%, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Cat priveste gazele naturale, stocul pentru trimestrul IV este deja contractat de la Romgaz, iar ""cantitatea necesara trimestrului I 2006 va fi contractata atat din productia interna, cat si din importuri"". MEC a alocat companiei 294,5 milioane de lei noi (2.945 miliarde lei vechi) pentru reparatii la 63 de agregate de baza. (A.N. Ionescu)
Hunedoara - Seful Politiei municipale a fost destituit
Comandantul Politiei municipiului Hunedoara, comisarul-sef Catalin Dascalu, a fost eliberat ieri din functie de catre Inspectoratul Judetean de Politie. Destituirea vine la o saptamana dupa ce prefectul de Hunedoara, Cristian Vladu, i-a acuzat pe sefii Politiei municipiului Hunedoara ca sunt ""bagati pana in gat"" in afacerile ilegale cu fier vechi. Seful IJP, comisarul-sef Alexandru Draghici, a spus ca a aprobat eliberarea din functie in urma unei analize care a vizat ""actul managerial"" la politia municipala. Fostul sef al Politiei municipiului Hunedoara va ocupa o functie inferioara in cadrul institutiei.
Sebes - Cetatean de onoare la numai noua ani
O fetita de numai noua ani a devenit cetatean de onoare al municipiului Sebes dupa ce micuta, care picteaza de la varsta de trei ani, a avut mai multe expozitii reusite ducand faima orasului natal peste hotare. In strainatate, fetita care calca pe urmele ""Micutei Picasso"" a avut ocazia sa vanda unele dintre exponatele sale contra unor sume de peste 1.000 euro. Isabelle Susan a refuzat insa deoarece tine sa-si pastreze toate creatiile. (Lucian Dobrater)
Oradea - Saci cu bani furati din masina Postei
O masina a Companiei Nationale Posta Romana a fost atacata luni seara pe o strada din Oradea de doi indivizi care au furat doi saci cu circa 370 de milioane de lei. Potrivit subcomisarului Adrian Bucur, adjunctul sefului Politiei Municipale Oradea, cei doi barbati au pandit masina oprita in spatele Oficiului Postal nr. 9. Ei au pulverizat cu spray paralizant in fata unuia dintre cei doi agenti de paza angajati ai Postei care insoteau masina de valori. Agentii de paza sunt cercetati de Politie pentru neglijenta in serviciu, pentru ca nu au depus sacul cu bani in compartimentul special al masinii, ci l-au asezat in partea din fata, la picioare. (Natalia Ivan)
Vaslui - 32 de politisti de frontiera sustin Bacalaureatul
32 de politisti de frontiera din judetul Vaslui sustin zilele acestea examenul de Bacalaureat, dupa ce toti au fost respinsi la prima sesiune din luna iunie, transmite Mediafax. Politistii sunt absolventi ai unui liceu particular din Bucuresti, iar la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, sustinuta in Capitala, nici unul nu a reusit sa promoveze. Conform Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, in prezent nu este conditie expresa ca persoanele angajate ca politisti de frontiera pe baza de contract sa aiba studii liceale.
Cluj - Zvastica pe zidurile unei foste sinagogi
Peretii unei foste sinagogi din Cluj-Napoca au fost acoperiti zilele trecute de o zvastica, simboluri antisemite si cuvinte obscene. Directorul Centrului Cultural Casa ""Tranzit"" care functioneaza in prezent in cladire, Konczei Csilla, a declarat ieri ca a sesizat Politia. Presedintele Federatiei Comunitatii Evreiesti din Cluj, Gavrila Goldner, a declarat la randul sau ca a sesizat sectia locala a SRI despre incident. (E. S.)
Pe mana olandezilor - 30.000 de euro, mutarea Senatului
Secretarul general al Senatului, deputatul Dan Vasiliu, a declarat ieri ca operatiunile de mutare a Senatului la noul sediu au costat 30.000 de euro, acestea fiind definitivate in proportie de 90%. Vasiliu a mentionat totodata ca de operatiunile de mutare s-a ocupat o firma olandeza, care a castigat o selectie de oferte.
La odihna - Tariceanu, in concediu
Premierul Calin Popescu Tariceanu se va afla in concediu in perioada 24-31 august, pe care il va petrece in tara impreuna cu familia. Primul-ministru va urmari totusi indeaproape evolutiile din tara si va fi in contact direct cu membrii Cabinetului si cu reprezentantii autoritatilor, urmand ca, atunci cand prezenta sa in calitate oficiala va fi necesara, sa revina la Bucuresti sau sa se deplaseze in alte localitati, precizeaza sursa citata. (Aniela Nine)
Lansare - Vehicul suborbital, construit de romani
Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica va prezenta sambata la Bucuresti un vehicul suborbital, proiectat sa zboare la 100 de kilometri inaltime, cu care Romania va participa la Cupa X Prize din New Mexico. Aparatul de zbor va participa la competitia unde tara noastra se numara printre cele sapte finaliste, alaturi de echipe din Marea Britanie, Canada, Argentina, SUA.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.