O noua runda de negocieri in problema transnistreana a inceput, ieri, la Tiraspol, discutiile urmand sa continue la Chisinau, informeaza Rompres. Incepand din luna octombrie a anului trecut, cand negocierile au fost reluate intr-o noua formula, cu pa
O noua runda de negocieri in problema transnistreana a inceput, ieri, la Tiraspol, discutiile urmand sa continue la Chisinau, informeaza Rompres. Incepand din luna octombrie a anului trecut, cand negocierile au fost reluate intr-o noua formula, cu participarea Uniunii Europene si a SUA in calitate de observatori, cele doua parti nu au reusit sa ajunga la rezultate concrete. Intr-o declaratie data publicitatii, miercuri, la Chisinau de Ambasada SUA, se solicita celor doua parti implicate in conflictul transnistrean - Chisinau si Tiraspol - seriozitate, eforturi conjugate si compromisuri. De asemenea, este reluat apelul catre Rusia pentru respectarea angajamentelor asumate pe plan international si pentru retragerea fortelor sale militare din Republica Moldova. Totodata, Ambasada SUA la Chisinau da asigurari ca Statele Unite vor continua sa ofere asistenta partilor pentru a ajunge la o solutionare pasnica a problemei transnistrene in cadrul negocierilor in format "5 plus 2" (Chisinau, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina plus UE si SUA). Ca si in negocierile anterioare, este de asteptat ca discutiile din cadrul noii runde de negocieri sa fie complicate, avandu-se in vedere intrarea in vigoare, incepand de miercuri, a unui nou mecanism de reglementare a exportului de marfuri din Transnistria convenit de guvernele de la Chisinau si Kiev si prin care se spera ca se va pune capat contrabandei care se face acum in stanga Nistrului: firmele care nu sunt inregistrate oficial la Chisinau nu-si mai pot exporta produsele prin Ucraina. Reprezentantii regimului separatist de la Tiraspol au amenintat cu retragerea de la negocieri, iar seful departamentului de externe de la Tiraspol, Valeri Litkai, sustinea, cu o zi inainte de startul negocierilor, ca ar fi ajuns la o intelegere cu Ucraina pentru suspendarea acordului moldo-ucrainean. Executivul de la Kiev nu a comentat afirmatiile reprezentantului regimului de la Tiraspol, iar ministrul moldovean al economiei si comertului a declarat ca pana in prezent Ucraina si-a respectat obligatiile asumate prin acordul la care au ajuns premierii moldovean si ucrainean la sfarsitul anului trecut. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.