Miscarea integrista Hamas si-a adjudecat, in mod detasat, scrutinul legislativ de miercuri, obtinand 76 de locuri din totalul de 132 ale viitorului Legislativ, in timp ce formatiunea Al-Fatah (de guvernamant), a pierdut puterea, fiind creditata cu nu
Miscarea integrista Hamas si-a adjudecat, in mod detasat, scrutinul legislativ de miercuri, obtinand 76 de locuri din totalul de 132 ale viitorului Legislativ, in timp ce formatiunea Al-Fatah (de guvernamant), a pierdut puterea, fiind creditata cu numai 43 de fotolii. Al-Fatah si-a recunoscut infrangerea. Agentiile de presa si mass-media din intreaga lume au comentat situatia din teritoriile palestiniene drept "cutremur politic". Miscarea Islamica de Rezistenta, cunoscuta sub denumirea Hamas, o grupare aparuta in timpul primei Intifade, din 1987, are drept obiectiv declarat distrugerea statului israelian si crearea unui stat islamic pe teritoriul acestuia, informeaza Reuters. Hamas este un acronim pentru Miscare Islamica de Rezistenta, si inseamna "zel", in limba araba. Gruparea, declarata organizatie terorista de catre Statele Unite si UE, a condus o campanie de atentate sinucigase impotriva Israelului, organizand aproape 60 de asemenea atacuri de la declansarea celei de-a doua Intifade, pe 28 septembrie 2000. Totusi, Hamas, inscrisa in alegeri cu lista "Schimbare si Reforma", a acumulat, in ultima vreme, un remarcabil capital de popularitate, speculand anumite tensiuni interne ale miscarii Al-Fatah si afisand o imagine de inamic al coruptiei. In plus, Hamas dispune de o retea de fundatii care desfasoara actiuni de caritate. Contestatar inversunat al acordurilor cu Israelul, Hamas nu a candidat la alegerile legislative din 1996.Sondajele intreprinse, miercuri seara, la iesirea de la urne, indicau victoria, ce-i drept la limita, a partidului Al-Fatah, pentru ca, dupa cateva ore, situatia sa se roteasca la 180 de grade. Fenomenul se poate explica prin refuzul unei parti a electoratului de a recunoaste in fata angajatilor institutelor de sondare ca a abandonat partidul Al-Fatah. Se pare ca Hamas a profitat de sciziunea din randul Al-Fatah, care a prezentat candidati multipli in multe circumscriptii, ceea ce i-a divizat votul.
Dezamagire pe mapamond
Fara a astepta rezultatele oficiale definitive, prim-ministrul Ahmed Qorei si-a prezentat demisia presedintelui palestinian, Mahmud Abbas. Acesta a aprobat demisia si l-a mandatat pe Qorei sa se ocupe de problemle curente, pana la numirea unui nou premier, care va forma viitorul cabinet. Al Fatah si-a anuntat refuzul de a participa la guvernare alaturi de Hamas. Comunitatea internationala a reactionat imediat. Israelul si Statele Unite au declarat ca nu vor continua negocierile in cadrul procesului de pace cu reprezentanti ai miscarii teroriste. De asemenea, liderii statelor europene si ai mai multor organisme internationale au afirmat ca, atat timp cat Hamas va ramane o grupare armata, nu vor avea nici un fel de relatii cu palestinienii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.