Statele Unite dispun de cateva optiuni militare impotriva Iranului, printre care si bombardarea instalatiilor nucleare, dar afirma ca au, in continuare in vedere intensificarea eforturilor internationale concertate, in vederea gasirii unei solutionar
Statele Unite dispun de cateva optiuni militare impotriva Iranului, printre care si bombardarea instalatiilor nucleare, dar afirma ca au, in continuare in vedere intensificarea eforturilor internationale concertate, in vederea gasirii unei solutionari diplomatice a dosarului nuclear iranian, prin convingerea Teheranului sa nu se doteze cu arma nucleara. Un eventual atac aerian, care ar viza un numar restrans de instalatii nucleare iraniene suspecte, pare a fi optiunea militara cea mai plauzibila, apreciaza specialistii americani in domeniul securitatii. In acest caz ar fi vizata Centrala nucleara de 1000 de megawati de la Buchehr, alaturi de instalatiile nucleare suspecte de la Natanz si Arak, apreciaza Globalsecurity.org, site-ul Internet al unui centru de analiza profilat pe probleme de securitate, cu sediul in statul Virginia.Instalatiile sunt, insa, dispersate si mai bine protejate decat cea la Osirak, atrage atentia Peter Brookes, specialist in cadrul Heritage Foundation. Pentru a declansa un asemenea atac aerian, Statele Unite ar utiliza rachete de croaziera, bombardiere B-2 si avioane F-117. O alta varianta luata in calcul de varfurile decizionale americane ar fi ca Washingtonul sa lanseze bombardamente mai extinse, vizand toate instalatiile nucleare suspecte, precum si alte locatii militare, plus trupele iraniene care ar permite Teheranului sa riposteze. O optiune mai putin probabila ar fi invadarea Iranului de catre trupele americane, prezentand dezavantajul ca o mare parte a fortelor terestre ale armatei SUA este, deja, cantonata in Irak. Totusi, secretarul pentru fortele terestre Francis Harvey, a afirmat, saptamana trecuta, ca armata americana este capabila sa desfasoare, in alte zone de conflict, in caz de criza, 15 brigazi suplimentare, respectiv 45.000 pana la 75.000 de militari. In planul diplomatic, Iranul pare sa demonstreze o oarecare maleabilitate, declarandu-se favorabil propunerii Moscovei de a-si imbogati uraniul in Rusia. Totusi, responsabilii iranienii si-au reiterat amenintarea de a relua independent aceasta activitate, in cazul sesizarii Consiliului de Securitate al ONU, in vederea impunerii de sanctiuni internationale, asa cum solicita, insistent, Washingtonul si Londra, noteaza Rompres. Iranul a acuzat, ieri, Marea Britanie, de colaborare cu organizatorii atentatelor cu bomba comise marti la Ahvaz, soldate cu moartea a opt persoane. Autoritatile britanice resping orice implicare in operatiunea terorista. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.