Procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca intregul dosar in care este cercetat modul in care a fost instrainata flota Romaniei va fi analizat de la inceput ca urmare a deciz
Procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca intregul dosar in care este cercetat modul in care a fost instrainata flota Romaniei va fi analizat de la inceput ca urmare a deciziei luate de el. "Se fac cercetari pentru ca, poate, nu sunt de acord cu ce este in dosar", s-a justificat Morar. Seful DNA a facut aceasta afirmatie raspunzand de ce nu semneaza rechizitoriul in dosarul "Flota", restituit procurorilor anticoruptie de catre instanta suprema, pe motiv ca actul de acuzare nu avea semnatura sefului institutiei. Procurorul sef Morar a adaugat ca trebuie sa stie despre ce este vorba si sa vada, totodata, daca este de acord cu actele cuprinse in cele 130 de volume ale dosarului. "Vom face ceea ce trebuie", a mai spus Morar, raspunzand intrebarilor presei privind durata anchetei (in jur de zece ani) in acest caz.
Dosarul Flota - deschis in anul 1997 - a fost instrumentat initial de procurorii de la Parchetul instantei supreme, care si-au declinat ulterior competenta in favoarea celor de la Parchetul National Anticoruptie. Initial, in dosarul Flota au fost cercetate 136 de persoane, 80 fiind deferite justitiei de procurorii anticoruptie, in 10 august 2004, iar pentru altele 51 procurorii au continuat investigatiile. Printre inculpatii trimisi in judecata pentru comiterea unor fapte penale sunt fostii ministri ai Transporturilor Traian Basescu, Paul Teodoru si Aurel Novac. Procurorii PNA au stabilit ca cei 80 de inculpati ar fi pagubit statul roman cu peste 11.000 de miliarde de lei (echivalentul a 275 de milioane de euro), prin instrainarea a 16 nave. In 27 aprilie 2005, instanta suprema a decis ca dosarul Flota sa fie retrimis la DNA pentru completarea unor documente de procedura.
Institutia perchezitiei, "prohibitiva" pentru procurori
Tot ieri, procurorul sef al DNA a criticat prevederile regulamentelor celor doua Camere si ale Constitutiei referitoare la autorizarea perchezitionarii parlamentarilor, institutia perchezitiei fiind astfel "prohibita" pentru procurori. "Institutia perchezitiei este impracticabila in cazul parlamentarilor", a spus Daniel Morar, aratand ca, daca pentru simplii cetateni luarea unei astfel de masuri este decisa confidential de judecatori, in cazul senatorilor si deputatilor aceasta este dezbatuta public.
Concret, Morar a explicat ca procurorul este obligat sa ceara ministrului Justitiei sa solicite aprobarea de a perchezitiona un parlamentar al Camerei din care acesta face parte. Apoi, presedintele Camerei aduce la cunostinta membrilor Camerei solitarea procurorilor, in sedinta publica, dupa care membri Comisiei juridice a Camerei din care face parte politicianul aflat in vizorul anchetatorilor trebuie sa intocmeasca un raport, in termen de cinci zile. Mai mult, situatia se poate complica in cazul in care Comisia juridica doreste sa ceara ministrului Justitiei mai multe date, pentru ca abia mai apoi cererea privind perchezitionarea sa fie supusa dezbaterii publice si sa se ia o decizie, in termen de 20 de zile de la momentul sesizarii. "Banuiesc ca realizati ce succes ar avea o astfel de perchezitie, in conditiile in care se dezbate public", a spus Morar, adaugand ca a intentionat sa ceara o astfel de masura, dar si-a dat seama "ca ar fi inutil". Daniel Morar a mai declarat ca va propune ministrului Justitiei initierea unor modificari legislative in acest sens. Intrebat daca procurorii anticoruptie au intentionat perchezitionarea lui Adrian Nastase, Morar a zambit, raspunzand in schimb ca este declansata urmarirea penala impotriva mai multor parlamentari. "Poate fi inceputa urmarirea penala impotriva oricarei persoane fata de care facem acum acte premergatoare. Este o perioada urmatoare", a mai spus Morar, adaugand ca, intre timp, s-a mai inceput urmarirea penala fata de un parlamentar, al carui nume a refuzat sa il precizeze.
"Nu functiile de partid aduc privilegii"
Un alt punct de pe ordinea de zi a conferintei organizate de Morar a fost acela referitor la functiile publice pe care unii dintre inculpati le ocupa pe parcursul derularii urmaririi penale. Seful DNA a aratat ca pe procurori nu ii ajuta cu nimic faptul ca unele persoane renunta la functiile politice. "Nu functiile de partid dau imunitati si privilegii unor persoane", a spus Morar, subliniind ca beneficiile sunt date de functiile de stat pe care acesti oameni le detin. Procurorul sef al DNA a mai aratat ca cei care opteaza pentru autosuspendare ar trebui sa renunte la functiile de demnitate publica pe care le ocupa, nu la cele din partid. Morar s-a referit la Adrian Nastase si George Copos care s-au retras din functiile politice pe care le detineau in partide, dar au continuat sa ramana in functiile publice tocmai cu scopul de a impiedica Justitia sa isi desfasoare cursul normal.
"Nu trebuia sa incunostiintam pe nimeni" in cazul Copos
Tot in cursul conferintei de ieri, Daniel Morar a declarat ca procurorii nu sunt obligati sa transmita vreunei institutii informatii privind dosarul vicepremierului Geoge Copos, cat timp acesta nu este cercetat pentru fapte comise in timpul mandatului. Morar a precizat ca situatiile in care procurorii trebuie sa instiinteze anume institutii sunt expres prevazute de lege, el referindu-se la parlamentari si la membrii Guvernului. De fapt, in aceste situatii, urmarirea penala nu poate fi inceputa fara a urma o procedura ce presupune acordul presedintelui sau al presedintelui Camerei parlamentare respective, dupa caz, a adaugat el. Pentru membrii Guvernului, aceasta procedura - prevazuta de Legea raspunderii ministeriale - se aplica doar daca faptele sunt comise in timpul exercitarii mandatului, a mai spus seful DNA. "In cazul vicepremierului George Copos, nu suntem pe Legea raspunderii ministeriale. Faptele se circumscriu anului 2004, inainte de a fi membru al cabinetului, si, drept urmare, conform legii pe care am invocat-o, se urmeaza dreptul comun", a precizat procurorul sef Daniel Morar. "In aceste conditii nu trebuia sa incunostiintam pe nimeni", a mai spus el. (Petre NITEANU)
Geoana ar vrea demisia lui Morar
Presedintele PSD, Mircea Geoana l-a atacat ieri, extrem de dur pe seful DNA, Daniel Morar, aratand ca acesta si-a depasit atributiile prin declaratiile date si ca social-democratii sunt la un pas de a-i cere demisia. "Asta e problema cu acesti procurori numiti pe criterii politice: ii incurca legea. Ei sa-si vada de treaba, iar daca Morar mai face declaratii cum a facut astazi si isi mai baga nasul acolo unde nu-si are rostul vom fi obligati sa-i cerem demisia. Asa cum suntem absoluti hotarati sa-i cerem demisia fie premierului Calin Popescu Tariceanu, fie a ministrului Macovei, fie a amandorura pentru bataia de joc care se intampla in justitie. Asa-zisa reforma si independenta Justitiei sunt o mare minciuna", a comentat Geoana.
El a atacat si cazul Patriciu, intrebandu-se cum este posibil ca in cabinetul primului ministru sa se intalneasca un om aflat in ancheta si ministrul Justitiei. "Dar sa vina Morar de la DNA sa-si dea cu presupusul despre probleme politice, despre presedintia Camerei Deputatilor este deplasat. In orice tara civilizata un procuror nu se pronunta pe probleme politice, ci exclusiv pe activitatea departamentului sau. A gasit ceva despre oricare politician roman, s-o comunice si vom lua masuri in consecinta. Dar sa faca comentarii pe acest subiect, fara sa gaseasca ceva, este un comentariu nepermis si fie isi baga retorica politica la loc in recuzita, fie se apuca de altceva", a conchis Geoana. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.