Aproximativ 700 de unitati din sectorul alimentar care proceseaza produse de origine non-animala ar putea fi inchise dupa data de 1 octombrie, daca nu realizeaza investitii in vederea modernizarii conform normelor UE. "Aceste unitati vor fi inchise d
Aproximativ 700 de unitati din sectorul alimentar care proceseaza produse de origine non-animala ar putea fi inchise dupa data de 1 octombrie, daca nu realizeaza investitii in vederea modernizarii conform normelor UE. "Aceste unitati vor fi inchise de la 1 octombrie, daca nu corespund conditiilor impuse de UE din punct de vedere tehnologic si al igienei", a declarat Constantin Lupescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ieri, intr-o conferinta de presa. Autoritatea a inceput in luna septembrie 2005 o actiune de evaluare a unitatilor din industria alimentara din sectoare precum morarit si panificatie, ulei, margarina si grasimi vegetale, legume si fructe, zahar si produse zaharoase in ceea ce priveste respectarea cerintelor UE in domeniul igienei alimentelor. Astfel, din totalul de 7465, au fost verificate 4176 de unitati. Din acestea 264 se afla in stare corespunzatoare, 3215 - acceptabila, iar 697 sunt in stare neacceptabila. In aceasta din urma categorie, cele mai multe sunt brutariile - 542, situate, de regula in mediul rural, a precizat Liviu Rusu, director general in ANSVSA. Doar in industriile de ulei si zahar au fost evaluate toate fabricile. Astfel, din 29 de fabrici de ulei, 7 sunt conforme cu normele UE, 60 se pot conforma, cu investitii minime, pana la 1 octombrie 2006, iar una, care nu a fost precizata de autoritati, are nevoie de investitii insemnate. La zahar, din cele 9 fabrici ce functioneaza, 2 sunt conforme, iar restul in curs de conformare.
Oficialii autoritatii preconizeaza ca evaluarea tuturor fabricilor din sectorul non-animal sa fie finalizata in primul trimestru 2006. Pana in prezent, au fost suspendate sau inchise temporar 125 unitati, cea mai mare parte din sectorul de morarit si panificatie, intrucat activitatea nu se desfasura conform legislatiei in vigoare si nu era implementat sistemul HACCP (Analiza Riscului si Punctele Critice de Control).
In sectorul procesarii de produse animale, unitatile pot obtine derogari de pana la doi ani de la momentul aderarii daca au intocmite programe de modernizare. Conform datelor ANSVSA, la data de 20 ianuarie, din cele 1103 unitati doar 94 indeplineau conditiile cerute de legislatia UE, 430 pot sa respecte aceste cerinte in momentul aderarii si 51 vor putea indeplini normele UE intr-un interval de doi ani dupa aderare. In acelasi timp, 528 fabrici trebuie sa realizeze programe de modernizare si restructurare pana la data de 30 iunie, in caz contrar urmand sa fie inchise. Potrivit reprezentantilor ANSVSA, pana la 30 iunie circa 101 unitati vor fi inchise, deoarece nu au intocmit programe de modernizare. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.