Dupa 40 de ani de la lucrarile Conciliumului Vatican al II-lea, crestinii catolici si ortodocsi continua sa se roage impreuna pentru realizarea unitatii plenare a Bisercii.
Avand ca tema cuvintele Mantuitorului: "Cand doua persoane se reunesc i
Dupa 40 de ani de la lucrarile Conciliumului Vatican al II-lea, crestinii catolici si ortodocsi continua sa se roage impreuna pentru realizarea unitatii plenare a Bisercii.
Avand ca tema cuvintele Mantuitorului: "Cand doua persoane se reunesc in numele meu, Eu sunt in mijlocul lor", zilele acestea se desfasoara la Vatican traditionala Saptamana de Rugaciune in favoarea Unitatii Crestine. Intalnirea din acest an - prima din cursul pontificatului lui Joseph Ratzinger - deschide noi orizonturi de perceptie a actualului fenomen ecumenic, care, departe de a fi doar o abordare tactico-diplomatica a ierarhiei ecleziastice, reprezinta un mod intrinsec de traire a crezului religios crestin, de comuniune. "Intr-o buna zi vom fi un singur trup, acesta este obiectivul nostru", a afirmat, duminica, in timpul slujbei Angelus, Suveranul Pontif. Tel care - a reliefat Pontiful, poate fi atins doar cu ajutorul credintei si al perseverentei. "Consider un handicap al crestinilor faptul ca, desi Biserica este divizata de aproape 1000 de ani, numai in ultimii 50 problema ecumenica a fost abordata", a declarat ieri Preasfintitul Siluan, episcop vicar al Mitropoliei Occidentale si Meridionale pentru Italia. Este esential, a adaugat inaltul prelat ortodox, sa se reinceapa dialogul de la aspectul care a determinat schisma din 1054.
Preasfintitul parinte Siluan impartaseste viziunea comuna multor inalti prelati ai Sfantului Scaun conform carora unitatea Bisericii reprezinta un dar de la Dumnezeu care trebuie, in consecinta, invocat: "Suntem chemati sa redescoperim metodologia sfintilor parinti din primul mileniu si anume rugaciunea combinata cu studiul. Noi, timp de 1000 de ani, am incercat sa stabilim adevarul prin argumente. Insa, daca pana acum ne-am rugat singuri, acum ne rugam impreuna, si acest lucru reprezinta o binecuvantare".
Saptamana Ecumenica se va incheia miercuri, in prezenta Papei, printr-o slujba solemna in basilica San Paolo Fuori le Mura. Cu aceasta ocazie, cei peste 150 de reprezentanti ai tuturor Bisericilor - printre care si o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane si reprezentanti ai confesiunilor crestine din Europa - isi vor inalta vocile intr-o rugaciune comuna pentru unitate. Realizarea unitatii este invocata, insa, a subliniat Parintele Siluan, de catre crestinii ortodocsi cu ocazia fiecarei sfinte liturghii ortodoxe.
Initiativele Saptamanii de Rugaciune de la Vatican vor fi continuate in 2007, in Romania, la Sibiu, cu ocazia Adunarii Ecumenice Europene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.