Cu aproape un an in urma, in discursul sau inaugural, presedintele George Bush a expus o viziune care conduce acum America in lume. "Este o politica a Statelor Unite", a spus presedintele, "sa sprijine cresterea miscarilor si institutiilor democratic
Cu aproape un an in urma, in discursul sau inaugural, presedintele George Bush a expus o viziune care conduce acum America in lume. "Este o politica a Statelor Unite", a spus presedintele, "sa sprijine cresterea miscarilor si institutiilor democratice din fiecare tara si cultura a lumii, scopul final fiind eliminarea tiraniei din lumea noastra". Pentru a inceplini aceasta misiune indrazneata America are nevoie de o diplomatie indrazneata, care nu doar emite rapoarte despre lume ci care si incearca sa schimbe lumea. Eu, alaturi de altii, am numit aceasta misiune "diplomatie transformationala".
Traim vremuri extraordinare, in care secole de precedente internationale vor fi rasturnate. Perspectiva unui conflict violent intre marile puteri este mai indepartata ca niciodata. Statele concureaza si coopereaza din ce in ce mai mult pentru pace, nu pentru a se pregati de razboi. Oamenii din China si India, Africa de Sud, Indonezia, Brazilia isi ridica tarile la o noua proeminenta. Reforma democratica a fost declansata si se extinde in Orientul Mijlociu. Iar SUA lucreaza cu multi parteneri, mai ales cu partenerii nostri care impartasesc aceleasi valori in Europa si Asia, in alte parti ale lumii, pentru a construi o forma adevarata a stabilitatii globale, un echilibru al puterii care sa favorizeze libertatea. (...)
As defini obiectivul diplomatiei transformationale astfel: colaborarea cu partenerii nostri din lume pentru construirea si mentinerea statelor democratice si bine guvernate care sa raspunda la nevoile popoarelor lor si care se comporta responsabil intr-un sistem international. Diplomatia transformationala isi are originea in parteneriat, nu in paternalism. Conlucrand cu oamenii, incercam sa folosim puterea diplomatica a Americii pentru a-i ajuta pe cetatenii straini sa-si imbunatateasca vietile, sa-si construiasca propriile tari si sa-si transforme viitorul.
In vremuri extraordinare ca cele pe care le traim, cand chiar terenul istoriei se zguduie, trebuie sa transformam vechile institutii diplomatice pentru a servi noile scopuri diplomatice. Dupa al doilea razboi mondial, cand se instala Razboiul Rece, ne-am concentrat diplomatia asupra Europei si a unor parti din Asia. Am angajat noi oameni, i-am invatat noi limbi, le-am acordat o noua pregatire. Am alcatuit parteneriate cu vechii adversari, Germania si Japonia si i-am ajutat sa-si reconstruiasca tarile. Diplomatia noastra a fost folosita pentru transformarea tarilor devastate in aliati democratici.
La sfarsitul Razboiului Rece, America s-a ridicat in fata unor noi provocari. Am deschis 14 noi ambasade in tari din Europa centrala si de est si am repozitionat aici 100 din diplomatii nostri. Eforturile noastre au ajutat popoarele proaspat eliberate sa transforme tarile lor, iar acum multi dintre ei au devenit parteneri ai libertatii, membri ai NATO, membri ai Uniunii Europene - ceea ce era de neimaginat cu doar cativa ani in urma. (...)
Vom pune accent pe strategiile noastre regionale si transnationale. In secolul XXI, regiunile geografice sunt din ce in ce mai integrate economic, politic si cultural. Aceasta situatie creeaza noi oportunitati, insa prezinta si noi provocari, mai ales din partea amenintarilor transnationale ca terorismul, traficul de droguri si de persoane, proliferarea armelor. (...) Diplomatia transformationala ne cere sa ne mutam prezenta diplomatica din capitale si sa o impartim mai larg in restul tarii. Trebuie sa lucram pe liniile de front ale reformelor interne cat si in incaperile ministerelor de externe. In lume exista peste 200 de orase cu populatie de peste un milion de locuitori in care Statele Unite nu au o prezenta diplomatica. Acestea sunt locurile in care actiunea se desfasoara azi, locurile in care trebuie sa fim prezenti. Pentru a avea acces la cetatenii din noile centre de populatie, nu este de ajuns doar sa cladim noi consulate in afara capitalelor.
Pentru a avansa diplomatia transformationala ne imputernicim diplomatii sa lucreze mai mult alaturi de barbatii si femeile in uniforma.
Doamnelor si domnilor, America a parcurs un drum lung si ramane un simbol, dar si o realitate pentru toti cei care au de parcurs un drum lung, ca democratia este dificila, insa democratia merita intotdeauna orice efort.
Discurs sustinut la Scoala Diplomatica Georgetown
Copyright: US Department of State


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.