De la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a disparut intregul dosar - nu numai o sesizare bancara - privind tranzactia din 1999, in suma de 400.000 de dolari, in contul sotiei fostului premier Adrian Nastase, ope
De la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a disparut intregul dosar - nu numai o sesizare bancara - privind tranzactia din 1999, in suma de 400.000 de dolari, in contul sotiei fostului premier Adrian Nastase, operatiunea fiind suspectata de spalare de bani.
ONPCSB primise o sesizare din partea unei banci din strainatate, beneficiara importantei sume fiind Dana Nastase. Presedintele de atunci al Oficiului, Ioan Melinescu, fost ofiter de Militie, s-a ocupat personal de rezolvarea cazului. Datele au fost stranse pana la sfarsitul anului 2001, cand, in mod normal, existau doua posibilitati. In cazul in care se ajungea la concluzia ca operatiunea bancara este intr-adevar suspecta de spalare de bani, dosarul trebuia inaintat Parchetului General, care ar fi trebuit sa declanseze urmarirea penala. In cel de-al doilea caz, daca tranzactia ar fi fost considerata legala, dosarul trebuia arhivat si pus la pastrare. Dar nici una dintre cele doua situatii nu s-a petrecut, existand toate indiciile ca dosarul s-a volatilizat in acea perioada sau in cea imediat urmatoare, inainte de debarcarea lui Melinescu din fruntea ONPCSB. N-ar fi exclus ca respectivul sa-si fi platit atat noua functie cat si libertatea cu dosarul privitor la Dana Nastase.
In aceasta saptamana, in urma articolelor de presa si la solicitarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, responsabili ai Oficiului au cautat dosarul cu pricina si n-au dat cu nici un chip de el. In acel moment a fost sesizat Parchetul, in legatura cu o posibila si extrem de ciudata disparitie a unor documente clasificate. (Dan COSTE)
Parchetul a ramas fara sesizare
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a raspuns ieri sesizarii trimise de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in ceea ce priveste modul in care a disparut, dupa 1999, o sesizare detinuta de oficiu privind averea lui Adrian Nastase. Solicitarea Oficiului a fost inregistrata, in urma cu doua zile, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ieri fiind desemnat un procuror care sa se ocupe de caz. Banca CreditAnstalt Austria a trimis, in anul 1999, Oficiului National pentru Combaterea si Prevenirea Spalarii Banilor o sesizare referitoare la o tranzactie suspecta care a avut loc in contul Danei Nastase, in valoare de 400.000 de dolari.
"Ingropat" si apoi clasat
Cu toate ca sesizarea a fost inregistrata la Oficiu, dosarul a fost "ingropat" vreme de mai multi ani in sertarele Oficiului. Nimeni nu a intreprins nici o cercetare in acest caz, si nici nu a fost sesizat Parchetul General, asa cum ar fi trebuit, potrivit legii, dat fiind faptul ca tranzactia era mai mare de 10.000 de dolari. Mai mult, potrivit unor surse din cadrul institutiei, dosarul a fost clasat in anul 2001, in timp ce presedintia Oficiului era "asigurata" de Ioan Melinescu. Ulterior, dosarul care cuprindea sesizarea Bancii austriece s-a "evaporat". Pe de alta parte, sunt voci din cadrul Oficiului care sustin ca acest dosar a existat, dar nimeni nu stie daca si ce traseu a urmat dosarul. "Nimeni nu stie ce s-a intamplat cu acel dosar. Cert este ca a existat, iar acum nu mai este", au declarat sursele citate.
"Nu am gasit aceasta lucrare"
In ceea ce priveste existenta dosarului, oficialii institutiei ridica din umeri si nu dau verdicte. Cu toate acestea, ei recunosc ca poate fi vorba despre o sustragere de acte. In acest sens, reprezentantul oficiului, Oncica Claudia Steluta a declarat ca Parchetul General este cel care, in urma articolelor publicate in presa vizavi de averea fostului lider PSD, actualmente suspendat, si a sotiei sale, s-a autosesizat si a solicitat documentele. Numai ca reprezentantii Oficiului au constatat brusc ca dosarul nu mai exista. Astfel, Oncica a precizat: "Am raspuns Parchetului ca nu avem documentele, ca nu am gasit in baza noastra de date aceasta lucrare. Ea nu figureaza in Arhiva institutiei. Marti am sesizat Parchetul General ca, in urma verificarilor efectuate de noi, nu s-au regasit in arhiva institutiei aceste date si documente. Este posibil sa fie vorba de o sustragere de documente sau de distrugerea acestora. Tocmai din acest motiv, am sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru a face verificari in acest caz".
Parchetul a inceput verificarile
Pe de alta parte, Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvant al Parchetului General, a declarat ca Oficiul National de Combatere si Prevenire a Spalarii Banilor nu a trimis dosarul referitor la tranzactia din 1999. "Niciodata nu a fost transmis acel dosar la noi.
Am primit o sesizare din partea Oficiului, in care se reclama ca exista posibilitatea ca acte, file, sau intregul dosar sa fi fost sustras sau distrus". (M.V.R.; B.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.