Cu doua zile inaintea intalnirii de la Brasov, in PSD incepe sa prinda contur pronuntat varianta revigorarii polului social-democrat si cea a revenirii lui Ion Iliescu in prim-planul vietii de partid. Dupa "Recursul la Ion Iliescu" lansat de senatoru
Cu doua zile inaintea intalnirii de la Brasov, in PSD incepe sa prinda contur pronuntat varianta revigorarii polului social-democrat si cea a revenirii lui Ion Iliescu in prim-planul vietii de partid. Dupa "Recursul la Ion Iliescu" lansat de senatorul PSD Razvan Theodorescu si imediat dupa interventia pro-iliesciana a lui Dan Ioan Popescu la un post de radio, prin preajma "liderului spiritual al PSD" au inceput sa-si faca simtita prezenta lideri marcanti ai partidului. Surse din partid ne-au mentionat ca Ion Iliescu a fost asaltat in ultimele zile de "sustinatori neinvitati", dornici sa-si declare loialitatea fata de fostul presedinte. Interesant este ca, multi dintre cei care si-au oferit serviciile in aceste zile au fost in trecutul nu foarte indepartat, adica la Congresul din aprilie 2005, adversari declarati ai revenirii lui Iliescu la carma PSD. Pe langa acestia, Iliescu a mai fost vizitat si de oamenii care in permanenta i-au stat alaturi si care l-au sfatuit sa se implice si sa "salveze" imaginea PSD. Chiar Razvan Theodorescu a recunoscut ca declaratia sa de sustinere a revenirii lui Iliescu in prim-planul PSD a fost data publicitatii dupa o informare, in prealabil, a fostului presedinte. Potrivit surselor din partid, Ion Iliescu evita insa momentan sa aiba vreo iesire publica sau sa comenteze in vreun fel situatia din PSD. Cu toate acestea, el a fost vizitat saptamana trecuta de Miron Mitrea si Mircea Geoana, cu care a discutat despre problemele din interiorul formatiunii social-democrate. In tot acest timp insa, Iliescu coace un plan, care va fi dezvaluit la conferinta de presa de saptamana viitoare. Se pare ca atunci Iliescu ar putea sa ceara autosuspendarea din functii a liderilor PSD cu probleme de imagine. Pentru prima data este asteptat ca in discursul sau, fostul presedinte sa ofere si numele celor care ar trebui sa faca un pas inapoi.
Revigorarea polului social-democrat
Pana atunci insa, Petre Roman a mirosit ca e rost de a readuce in atentie mai vechiul sau plan privind infiintarea unui pol social-democrat. Polul de stanga, initiativa sustinuta si de Ion Iliescu, a facut subiectul unei discutii dintre Roman si Geoana pe de o parte si Roman si Iliescu pe de alta parte. In ambele cazuri, s-a dezbatut posibilitatea formarii unei grupari a fortelor de centru stanga, care sa includa atat PSD, Forta Democrata cat si alte formatiuni de stanga. In intalnirea cu Geoana s-a cazut de acord, potrivit Mediafax, ca "alunecarile" actualei puteri sunt periculoase, insa liderul PSD a spus ca in prezent principala sa preocupare o constituie procesul de curatire a partidului, care sa fie cat mai rapid si cat mai adanc. Cei doi au mai discutat si despre importanta credibilitatii PSD. In discutia cu Iliescu, acesta ar fi spus ca nu doreste sa se implice in viata PSD si si-ar fi exprimat speranta ca in partid se vor gasi resurse, in primul rand umane, pentru ca acesta sa revina pe linia de plutire. Petre Roman a mai declarat ca aceasta grupare a fortelor de centru-stanga ar fi o alternativa la actuala putere, formula fara de care PSD nu va putea castiga viitoarele alegeri. Roman a spus ca discutiile cu Geoana vor continua, dar ca il intelege pe acesta ca acum este foarte concentrat pe misiunea sa la sefia PSD. Ideea polului social-democrat ar putea fi discutata la intalnirea de la Brasov dintre liderii de la centru si cei din teritoriu. La Brasov se mai discuta si posibilitatea convocarii unui Congres extraordinar in sensul eliminarii functiei de presedinte executiv - detinuta de Adrian Nastase - din Statutul PSD.
Manevra lui DIP
Pe de alta parte, la PSD Bucuresti aseara, liderul autosuspendat al Organizatiei, Dan Ioan Popescu a anuntat ca va mai reflecta asupra deciziei de renuntare la functie. El a facut acest anunt la finalul unei sedinte a Biroului Executiv Municipal al PSD, unde din 65 de membri prezenti doar sapte s-au abtinut la votarea unei rezolutii de sprijin pentru DIP. In 2004, Popescu a ramas in fruntea Organizatiei PSD Bucuresti tot la insistentele bucurestenilor pesedisti, desi spusese initial ca renunta. Inainte de a intra la discutii, reprezentantii PSD Bucuresti si-au exprimat speranta ca votul de incredere dat in cadrul Biroul Executiv il va determina pe Dan Ioan Popescu sa renunte la intentia de a se autosuspenda din fruntea filialei bucurestene.Vicepresedintele PSD Bucuresti Madalin Voicu a precizat ca PSD Bucuresti va respecta decizia pe care o va lua Dan Ioan Popescu, dar si-a exprimat speranta ca acesta "sa fie lucid si sa aiba echilibru" in luarea acestei decizii. Potrivit lui Madalin Voicu, Dan Ioan Popescu trebuie sa tina cont si de dorinta filialei, neputand decide singur asupra autosuspendarii sale. "Avem convingerea ca decizia lui Dan Ioan Popescu va fi cea pe care o asteptam", a adaugat Madalin Voicu. La sedinta Biroului Executiv Municipal al PSD Bucuresti participa Neculai Ontanu, deputatul Ecaterina Andronescu, precum si Vasile Gherasim si Marian Vanghelie, acesta din urma declarand ca Dan Ioan Popescu trebuie sustinut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.