Cheltuielile generate de eliminarea cailor bolnavi de anemie infectioasa, numita popular si sida cailor, vor fi diminuate prin valorificarea carnii, pentru consum uman, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. El a precizat ca strategia in
Cheltuielile generate de eliminarea cailor bolnavi de anemie infectioasa, numita popular si sida cailor, vor fi diminuate prin valorificarea carnii, pentru consum uman, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. El a precizat ca strategia in domeniu a fost prezentata, la sfarsitul anului trecut, si autoritatilor veterinare de la Bruxelles, care au fost de acord cu acest procedeu. Totusi, nu toata carnea provenita de la caii bolnavi de "sida" este propice consumului uman. Ion Agafitei, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), a precizat ca pot fi sacrificati caii bolnavi care nu prezinta semne de boala, analizele fiind cele care indica prezenta virusului. Caii astfel identificati trebuie sa fie sacrificati numai in abatoare autorizate (n.r. - in Romania sunt 4 astfel de abatoare). "Dupa trei ore, virusul dispare si carnea poate fi folosita in orice mod se doreste. Nici o norma sanitara veterinara, nici romaneasca, nici comunitara, nu interzice utilizarea carnii de cal astfel obtinuta. De aceea, UE a acceptat folosirea carnii provenita de la cai bolnavi de anemie infectioasa, dar cu conditiile stipulate", a spus Agafitei. Autoritatile vizeaza ca piata de desfacere Italia, recunoscuta pentru consumul de carne de cal. La ora actuala, in Romania sunt aproximativ 16.000 de cai bolnavi de sida, inregistrati.
Politica in domeniu impune despagubirea din partea statului in cazul in care animalul este ucis, pentru eradicarea bolii, fapt ce genereaza costuri. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.