Primele concluzii ale anchetei in cazul accidentului colectiv de munca de la mina Anina sunt ca cei sapte mineri au murit intoxicati cu monoxid de carbon, din cauza aprinderii gazului metan acumulat in galerii, posibil ca urmare a scurtcircuitarii un
Primele concluzii ale anchetei in cazul accidentului colectiv de munca de la mina Anina sunt ca cei sapte mineri au murit intoxicati cu monoxid de carbon, din cauza aprinderii gazului metan acumulat in galerii, posibil ca urmare a scurtcircuitarii unui cablu folosit la detonarea substantelor explozibile. Ionut Barbu, din cadrul Directiei de Controlul Sanatatii si Securitatii in Munca -Inspectia Muncii (IM), ne-a declarat ca, o comisie formata din cinci inspectori ancheteaza cazul la fata locului. Se strang probe, se iau declaratii, se fac fotografii pentru intocmirea uni dosar. Dupa aceeea se stabiliesc cauzele accidentului precum si cine este responsabil. "In cazul unui accident colectiv de munca stabilirea cauzelor accidentului revine IM. Din comisia de ancheta a IM sunt trei inspectori de la IM si doi inspectori sunt de la ITM Caras-Severin. Se va stabili daca au fost respectate normele de protectie a muncii si care sunt persoanele responsabile pentru incalcarea acestor prevederi. Se verifica toate procedurile de lucru si instructiunile date de angajator si daca acestea au fost respectate. Declaratiile martorilor se iau de mai multe ori pentru a vedea daca sunt veridice", a precizat Barbu.
Echipe de salvatori de la Petrosani si Anina lucreaza in prezent la Exploatarea Miniera Anina, in vederea izolarii zonei, operatiune care se va incheia pana vineri. In paralel, dupa ce peste o suta de mineri si-au depus cererile pentru a fi disponibilizati cu salarii compensatorii, se poarta discutii cu cei ramasi, pentru a se afla cati vor sa mai ramana la mina.
Ajutoare pentru familiile minerilor de la Anina
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a alocat pentru urmasii minerilor accidentati la Anina, in baza unor anchete sociale de urgenta, suma de 1,5 miliarde de lei (vechi). Familiile celor 7 mineri care si-au pierdut viata in tragicul accident de la Exploatarea Miniera Anina, au primit cate 140 de milioane de lei. De asemenea, pentru cei trei mineri accidentati grav (cei doi spitalizati la Timisoara si cel de la Spitalul Judetean din Resita) au fost alocate cate 70 de milioane, iar pentru cei 2 raniti care au suferit rani usoare, cate 35 de milioane de lei vechi. Totodata, celor 23 de copii minori ai minerilor le-au fost acordate cate 10 milioane de lei. Banii au fost dati prin Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Caras-Severin, urmand ca ieri, reprezentantii Serviciului de Asistenta Sociala sa distribuie ajutoarele si celor doi mineri care sunt internati la Timisoara. Potrivit declaratiilor medicilor, Marian Minca si Relu Dracea, internati la Clinica de Politraumatologie, Arsi, Chirurgie Plastica si Reparatorie "Casa Austria" din Timisoara, au o evolutie buna, si-au recunoscut familiile si vor avea voie sa consume lichidele oferite de spital, informeaza Rompres. Abia dupa inca o saptamana, medicii se vor putea pronunta cu exactitate asupra sanselor de supravietuire. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.