Teheranul a solicitat tripletului UE3 (Franta, Germania si Marea Britanie) sa reia, astazi, negocierile asupra dosarului sau nuclear, in conditiile in care Uniunea Europeana doreste sesizarea Consiliului de Securitate al ONU, a anuntat, la Viena, un
Teheranul a solicitat tripletului UE3 (Franta, Germania si Marea Britanie) sa reia, astazi, negocierile asupra dosarului sau nuclear, in conditiile in care Uniunea Europeana doreste sesizarea Consiliului de Securitate al ONU, a anuntat, la Viena, un responsabil iranian de rang inalt. Europenii au reluat dialogul cu Iranul pe 21 decembrie, o noua runda de discutii fiind, initial, programata pentru astazi. UE3 a decis, insa, ca un asemenea demers nu mai are sens, dupa ce Teheranul a anuntat, pe 10 ianuarie, reluarea activitatilor nucleare sensibile.
Reprezentantii UE3 au hotarat, luni, la Londra, sa ceara convocarea Consiliului guvernatorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) in perioada 2-3 februarie, pentru a dezbate programul nuclear al Iranului si a decide masurile care se impun in urma refuzului acestei tari de a se conforma recomandarilor organismului afiliat ONU. Diplomati ai troicii europene au informat oficial China, Rusia si SUA despre aceasta intentie, desi la reuniunea de la Londra participasera si demnitari din aceste tari.
Alertate de mobilizarea internationala, autoritatile de la Teheran si-au reiterat amenintarile:
Powell, satul de "palavrageala"
"Cum am mai spus, daca dosarul nuclear iranian va iesi din AIEA pentru a fi trimis Consiliului de Securitate, in conformitate cu legea votata de Parlament, Guvernul isi va inceta cooperarea atat in ceea ce priveste suspendarea voluntara a activitatilor (de imbogatire a uraniului), cat si in ceea ce priveste aplicarea protocolului aditional (al Tratatului de neproliferare, care prevede un regim mai dur de inspectii ale instalatiilor sale nucleare)", a declarat, ieri, ambasadorul iranian pe langa Agentie, Ali Ashgar Soltanieh. Soltanieh a repetat ca decizia iraniana de a continua activitatile de imbogatire a uraniului este "ireversibila". Iranul a reluat activitatile de la statia-pilot a uzinei de la Natanz, dar nu in instalatia la scara industriala din uzina propriu-zisa. Ambasadorul Iranului la AIEA a sugerat ca tara sa ar putea relua echiparea uzinei cu instalatii de centrifugare. Colin Powell, fostul sef al diplomatiei americane, s-a pronuntat pentru accelerarea demersurilor in directia solutionarii problemei iraniene, intr-un interviu publicat in numarul de ieri al cotidianului britanic The Sun. "Situatia in Iran este potential foarte periculoasa. (...) Nu ne putem permite doi ani suplimentari de palavrageala". In acelasi interviu, citat de Rompres, Powell a relevat ca discursurile antiisraeliene ale presedintelui iranian ultraconservator, Mahmoud Ahmadinejad, au creat "preocupari majore".
CNN, redeschis
Presedintele ultraconservator iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a dispus, ieri, ca CNN, suspendat luni, sa-si reia activitatea in Iran. Decizia survine scuzelor prezentate de canalul american de televiziune pentru o traducere eronata, conform careia, Ahmadinejad ar fi afirmat ca Iranul vrea sa aiba arma atomica. Din statul Atlanta, unde se afla sediul CNN, canalul american de televiziune a prezentat scuze intr-un comunicat pentru "eroarea de traducere": "CNN prezinta scuzele sale pe toate canalele sale care au mentionat eroarea de traducere, inclusiv CNN International, CNNUSA si CNNcom, si exprima regretele sale Guvernului iranian si ambasadorului iranian la ONU. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.