Cinci membri ai gruparii mafiote "Clamparu", aflati in prezent in arest, au recuzat ieri, intreaga instanta a Curtii de Apel Alba Iulia, dupa ce completul de judecata a respins cererea de aparare a unui complice al lui Ioan Clamparu, si a refuzat sa
Cinci membri ai gruparii mafiote "Clamparu", aflati in prezent in arest, au recuzat ieri, intreaga instanta a Curtii de Apel Alba Iulia, dupa ce completul de judecata a respins cererea de aparare a unui complice al lui Ioan Clamparu, si a refuzat sa se abtina de la solutionarea recursului. Astfel, inculpatii Constantin Ovidiu Pop, Vilmos Samu, Cristian Stefan Cioflan, Dan Mihaila si Ion Clamparu, prin reprezentantul sau legal, au depus o cerere de recuzare a intregii Curti de Apel Alba.
Potrivit Mediafax, inculpatul Cristian Cioflan a solicitat un nou termen de judecata, pentru a-si angaja un aparator ales.
Judecatorii somati sa se abtina
Mai mult decat atat, avocatul Viorel Spanu, aparatorul unuia dintre inculpatii din acest proces, a cerut judecatorilor sa se abtina in acest caz, avand in vedere faptul ca presedintele Traian Basescu atentionase magistratii, la sedinta de bilant din 11 ianuarie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca inculpatii din acest dosar ar putea scapa. Presedintele Traian Basescu afirma ca au fost primite "trei sesizari extrem de severe" din partea unor state UE, cazul la care acestea se refera fiind cel al retelei internationale de crima organizata conduse de Ioan Clamparu. Seful statului sublinia ca zona operativa a Justitiei este cea care se confrunta in continuare cu unele dificultati. "Lucram in echipa pe criminalitate transfrontaliera - cazul de care va spun implica patru tari. Se procedeaza la arestarea simultana a infractorilor si voi ii puneti in libertate. Ati stricat toata operatiunea in cele patru tari!", a completat seful statului.
Avocatii inculpatilor sustin, citati de Mediafax, ca magistratii din Alba Iulia au fost timorati de mesajul transmis de seful statului, cu atat mai mult cu cat fiecare speta care este dezbatuta in mass-media devine subiect de cercetare la CSM. In aceste conditii, spun avocatii, este fireasca "autocenzurarea" judecatorilor. Ion Gheorghisan, avocatul lui Ion Clamparu a declarat ca a cerut recuzarea magistratilor pentru ca exista foarte multe interventii in acest dosar. "Interventiile care se fac in acest dosar sunt mai presus de respectarea legii. Pentru aceste motive eu am cerut recuzarea tuturor magistratilor Curtii de Apel Alba Iulia care se afla in subordinea presedintelui CSM si care si-a permis sa iasa in public si sa se intereseze despre un dosar care se afla in curs de judecata", a spus avocatul lui Clamparu. Gheorghisan a precizat ca modul in care s-a desfasurat procesul arata ca nu conteaza respectarea legii. "Este o situatie in care se resping toate cererile formulate strict procedural. Deci nu conteaza legea. Probabil solutia este evidenta. Am putea sa ne interesam la presedintele CSM, ca probabil o are si data in plic, sau la presedintele Romaniei", a adaugat avocatul lui Clamparu.
Tertip avocatesc nereusit
Recuzarea intregii instante poate fi si un tertip avocatesc, prin care membrii clanului sa fie pusi in libertate, in conditiile in care mandatele de arestare preventiva expira in 20 ianuarie. Astfel, daca Inalta Curte de Casatie si Justitie nu ar fi luat in discutie cererea de recuzare inainte de data de 20 ianuarie, data pana la care Curtea de Apel Alba trebuia sa judece recursul privind starea de arest a membrilor clanului, acestia puteau fi eliberati, pe motiv ca mandatele de arestare preventiva ar fi expirat. Numai ca, potrivit unor surse oficiale din cadrul Curtii de Apel Alba, dosarul "Clamparu" a fost trimis in regim de urgenta la Inalta Curte, magistratii acestei instante urmand sa decida astazi daca admit sau resping cererea de recuzare. In cazul in care solicitarea inculpatilor va fi respinsa, dosarul "Clamparu" se va intoarce la Curtea de Apel Alba.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.