Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a confirmat oficial ceea ce se zvoneste de cateva saptamani, si anume ca va transfera catre Fondul Cultural National (FCN) intregul program de subventionare a culturii scrise, adresat editorilor de carte si de re
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a confirmat oficial ceea ce se zvoneste de cateva saptamani, si anume ca va transfera catre Fondul Cultural National (FCN) intregul program de subventionare a culturii scrise, adresat editorilor de carte si de reviste culturale.
Dupa cum se stie, MCC deruleaza acest program de la sfarsitul anilor '90, din cea de-a doua jumatate de mandat a lui Ion Caramitru. Procedura initiata atunci s-a bazat pe doua principii asumate de catre minister: in primul rand, a fost astfel recunoscuta necesitatea de finantare din bani publici a culturii scrise pe o piata dominata in materie de carte de titlurile comerciale si la capitolul presa de cotidiene si de revistele "glossy" si de scandal; in al doilea rand, a fost stabilit ca ministerul nu trebuie sa-si asume competente de evaluare a titlurilor propuse pentru subventionare, pentru selectie fiind constituita o comisie de experti independenti, invitati pentru a juriza. Preluata ca atare sub ministeriatul lui Razvan Theodorescu, procedura a fost validata si de Legea pentru sprijinirea culturii scrise (186/ 2003), care a instituit reguli precise de constituire a Comisiei nationale pentru subventionarea culturii scrise. Acum, echipa ministrului Adrian Iorgulescu a decis noua modificare: trecerea la FCN. Conform lui Ioan Onisei, secretar de stat in MCC, citat de Mediafax, "Programul national de subventionare a culturii scrise va trece incepand din acest an la Fondul Cultural National, asa cum este prevazut in Ordonanta 10, prin care se reglementeaza finantarea nerambursabila din bugetul FCN si din bugetul Ministerului Culturii a proiectelor si actiunilor culturale". Pentru a trece subventiile la AFCN, Ministerul Culturii a initiat si un proiect de modificare a legii 186, prin care Programul national de subventionare a culturii scrise si Programul national de achizitii de carte si publicatii culturale pentru bibliotecile publice este transferat in ograda Administratiei FCN. In nota de fundamentare se face referire la deficientele reclamate de catre editori, care au acuzat in repetate randuri modul in care s-au derulat cele doua programe. La FCN trece insa doar cel de subventionare directa a cartilor si revistelor, MCC urmand sa se ocupe in continuare de achizitiile de carte si reviste culturale pentru bibliotecile publice.
Directoarea Administratiei FCN, Andreea Grecu, anuntase anterior ca va fi organizata o sesiune speciala pentru selectarea proiectelor din domeniul culturii scrise care vor fi finatate din FCN. Parea ca va fi vorba despre o linie de finantare paralela cu cea din programul MCC. Acum, lucrurile sunt clare: va fi tot un singur program, transferat de la MCC la Administratia FCN. Andreea Grecu a declarat ieri pentru Mediafax ca editorii vor putea depune proiecte "in jurul datei de 27 februarie". Urmeaza sa fie selectate "cu prioritate" enciclopedii, tratate, dictionare, atlase, editii critice ale scriitorilor clasici romani si straini, editii definitive de autor, volume de debut, literatura pentru copii.
Nu e inca limpede daca in aceasta noua formula va continua sa functioneze comisia desemnata anul trecut si validata prin Ordinul ministrului Culturii (pe atunci, Mona Musca), mandatul membrilor comisiei fiind stabilit de Legea respectiva la doi ani - sau va fi alcatuita o noua comisie? Raspunsul il va da legea modificata. De asemenea, nu s-a precizat ce fonduri vor fi disponibile pentru finantarea cartilor si a revistelor in anul 2006.
Nici despre cel de-al doilea program, cel de achizitii de carte si reviste culturale pentru bibliotecile publice, nu se stiu inca date exacte: el va fi continuat la MCC, dar cand, care este termenul de depunere a ofertelor editorilor si ce suma va fi distribuita de catre minister catre biblioteci pentru achizitii?
In toate aceste modificari si incertitudini, vestea promitatoare e cea privitoare la sesiunea de finantare de la FCN, care ar urma sa aiba loc mult mai devreme decat in anii trecuti, daca termenul de depunere a ofertelor - "in jurul datei de 27 februarie" - va fi respectat si daca fie vechea comisie, fie alta noua va juriza rapid. In anii trecuti, inclusiv in 2005, marea problema cu care s-au confruntat editorii a fost aceea a perioadei foarte scurte avute la dispozitie pentru publicarea lucrarilor subventionate si pentru decontarea la MCC. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.