Pretul energiei termice furnizate de Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) catre RADET va fi majorat cu 19,32%, cresterea fiind aprobata ieri de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Oficialii Autoritatii au decis organizarea
Pretul energiei termice furnizate de Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) catre RADET va fi majorat cu 19,32%, cresterea fiind aprobata ieri de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Oficialii Autoritatii au decis organizarea unui control de fond, in cursul lunilor februarie si martie 2006, la Electrocentrale Bucuresti, societate aflata in proprietatea Termoelectrica. "Masura are ca scop verificarea modului de achizitie a combustibililor utilizati, eficienta schemelor de functionare si a utilizarii echipamentelor, precum si efectul reabilitarilor asupra costurilor de productie. Dupa finalizarea controlului se vor reanaliza costurile de producere a energiei termice, fiind posibila o noua ajustare a pretului practicat de Electrocentrale Bucuresti", se arata in comunicatul remis redactiei. Tot in sedinta de ieri, comitetul de reglementare a ANRE a aprobat majorari, cu valori cuprinse intre 16,8% si 19,71%, si pentru ceilati producatori care furnizeaza energie termica RADET, respectiv CET Grivita, Nusco Imobiliara si Vest Energo.
Cronica unei scumpiri anuntate
Scumpirea a fost anuntata de primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, inca de vineri, intr-o conferinta de presa, fara a putea preciza, insa, cu claritate, daca bugetul din acest an - neaprobat inca - va putea suporta aceasta majorare de pret. Ieri, viceprimarul general responsabil cu utilitatile publice, Razvan Murgeanu, a anuntat ca municipalitatea a gasit solutia: va acoperi, prin subventie, diferenta de pret, astfel incat scumpirea sa nu duca la cresterea facturilor platite de bucuresteni la caldura si apa calda. El a apreciat ca procentul aprobat de ANRE este mult mai aproape de realitatile economice, fata de pretentia formulata de Termoelectrica, de 56%. "Cresterea aprobata de ANRE, de 19,32%, arata ca analizele noastre economice au fost corecte. Bucurestiul - bugetul orasului - poate acoperi aceasta crestere a pretului energiei termic livrate prin subventie", a declarat Murgeanu.
Murgeanu mirat de cat s-a furat
Oficialul municipal s-a aratat multumit de faptul ca municipalitatea si Termoelectrica au purtat pentru prima data discutii serioase privind majorarea pretului de livrare a energiei termice. "Acest procent a fost intens negociat, discutat, dezbatut, cum vreti dumneavoastra. Ma intreb insa altceva: este prima oara cand intre noi si Termoelectrica are loc o discutie serioasa, fundamentata, pe cifre. Oare pana acum, timp de 15 ani, cat ne-or fi furat, tinand cont de faptul ca li se aproba tot ce cereau, fara sa mai intrebe nimeni?!", a adaugat Murgeanu. El a precizat ca verificarile care vor fi facute de ANRE la Termoelectrica "sunt binevenite". "Salut aceasta initiativa de a controla modul in care s-a fundamentat cererea de crestere a pretului de livrare. E strigator la cer ceea ce s-a intamplat. O diferenta de unu-doua procente intre cerere si pretul aprobat este normala, dar una de peste 30 de procente impune verificarea atenta a ceea ce se intampla la ELCEN", a mai spus Murgeanu.
Populatia plateste, in general, pretul national de referinta, stabilit prin Hotarare de Guvern, situat in prezent la 1.075.000 de lei vechi pe gigacalorie. Daca pretul producatorului depaseste acest nivel, diferenta trebuie acoperita prin subventie de la bugetul de stat si de la autoritatile locale. Insa, potrivit negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, bugetul de stat isi diminueaza anual ponderea subventiei acordate pana la eliminarea ei in 2007, astfel ca municipalitatile se regasesc in situatia de a acoperi si aceasta contributie. Municipalitatile pot, insa, sa stabileasca si un pret local de referinta, mai mare decat cel national, iar in acest caz, desi primaria isi reduce subventia pe care ar trebui sa o acorde, consumatorii finali au de achitat un tarif mai mare.
Subventie din buzunarul cetateanului
Edilii scot subventia tot din buzunarul cetatenilor, dar in mod indirect, prin bugetul local constituit din taxele si impozitele contribuabililor. Practic, bucuresteanul plateste, in mod direct, gigacaloria la pretul national de referinta aprobat prin hotarare de guvern, si in mod indirect, scumpirea impusa de distribuitorul agentului termic, pierderile din retea, contorizarea termica si salariile angajatilor RADET. Cresterea cu 19,32% a pretului de livrare - la care se adauga taxele cu transportul energiei termice catre consumator, percepute de RADET - va presupune un efort financiar suplimentar din partea Primariei Capitalei de peste 1300 de miliarde de lei vechi. In bugetul de anul acesta, municipalitatea ar trebui sa prevada la capitolul subventie o alocatie de peste 4300 de miliarde de lei vechi, pentru a acoperi integral costurile de incalzire ale populatiei. Potrivit estimarilor, bugetul de anul acesta al municipalitatii ar fi de aproximativ 13.000 de miliarde de lei vechi, aproape o treime din venituri fiind alocate pentru a acoperi diferentele de tarif pentru incalzirea apartamentelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.