Unul dintre cele mai controversate dosare penale aflate pe rolul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este cel care ii are drept subiecti pe temutii frati Camataru. Ziarul ZIUA a intrat in posesia unor documente incendiare c
Unul dintre cele mai controversate dosare penale aflate pe rolul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este cel care ii are drept subiecti pe temutii frati Camataru. Ziarul ZIUA a intrat in posesia unor documente incendiare care arunca o noua lumina asupra modului in care a fost instrumentat acest dosar. Nume grele din politica si administratie apar in aceste documente, toate fiind legate de banii Camatarilor. Este pentru prima oara de la arestarea lor cand, in afara speculatiilor cu privire la vinovatia lor, apar elemente care explica si "de ce"a fost necesar atunci sa fie inchisi.
Pe parcursul dezvaluirilor pe care le vom face se va putea observa ca totul a plecat de la bani. Nu de la comiterea unor infractiuni, nu de la instrumentarea corecta a unui dosar de o asemenea anvergura, ci doar de la serviciile financiare pe care fratii Balint le-au facut de-a lungul timpului unor inalti oficiali, care au uitat apoi sa returneze sumele sau obligatiile.
Rand pe rand vom analiza modul in care timp de 15 ani fratii Balint au ajuns sa controleze un imperiu cu ajutorul unor inalti functionari ai statului. Camatarii nu au fost protejati de pomana. Au platit cu bani grei libertatea de a comite infractiuni. Cand s-au aventurat insa cu bani in politica, atunci lucrurile li s-au intors in fata.
In randurile ce urmeaza vom publica date cu privire la modul in care Vasile Balint, alias Sile Camataru, si-a impletit interesele cu un inalt functionar al serviciului secret al MAI. Din considerente de protectie pentru anumiti martori nu putem publica, in facsimil, declaratiile olografe ale fratilor Camataru. Cum, din aceleasi considerente, anumite fragmente din aceste declaratii vor ramane necunoscute publicului larg.
Nevoile lui Sile si pactul cu UM 0962
Pentru a clarifica acuzatiile lui Vasile Balint, vom relua cateva date care au fost publicate de ziarul ZIUA, dar care in situatia actuala capata o alta valenta si da credibilitate acuzatiilor lui Sile Camataru.
Incepand cu anul 1998, Vasile Balint a inceput sa aiba o problema spinoasa legata de documentul sau de calatorie in strainatate. Necazurile lui Sile au demarat odata cu emiterea unui mandat de perchezitie asupra unui garaj care ii apartinea. La control a fost descoperit un pasaport falsificat pe numele lui Vasile Balint. Acesta a negat ca ar fi posesorul acelui document, ba mai mult a declarat ca habar nu avea cum a ajuns acolo. Oamenii legii si-au facut datoria si l-au trimis in judecata. A fost condamnat la doi ani de inchisoare. Nu i-a executat, dar nu asta este important. Important pentru cauza pe care o vom expune mai jos este ca, din acel moment, pe numele lui Vasile Balint nu a mai fost emis nici un pasaport pana cand acesta nu a dat peste omul potrivit. Iata ce spune Sile Camataru despre emiterea documentului sau de calatorie:
"Totul a inceput in primavara anului 2003, cand avand o problema pentru eliberarea pasaportului meu, (...) zis Trompetuta, s-a oferit sa ma ajute in rezolvarea acestei probleme. Astfel, Trompetuta m-a pus in legatura cu Traian Marinescu. Acesta din urma mi-a spus ca este loctiitorul lui Virgil Ardeleanul zis Vulpea (n.red. este vorba despre chestorul Virgil Ardelean, comandantul Directiei Generale de Informatii si Protectie a Ministerului de Interne) si ca ma poate ajuta in orice problema pe care o am, numai ca totul costa bani. Intalnirea dintre mine, Trompetuta si Traian Marinescu a avut loc la subsolul restaurantului Opera, unde se tineau intalnirile secrete, cu caracter de protocol. Pe langa favorurile materiale pe care mi le-a cerut Traian Marinescu, acesta a dorit sa stie daca pot sa-l ajut cu vreo informatie in ceea ce-l priveste pe Capatana, sef serviciu pasapoarte, intrucat se dorea arestarea lui.
In aceeasi perioada a aparut si numitul Bogdan Cheliosul, care mi-a spus ca este politist la Sectia 10 si ca tot ce mai am de transmis lui Traian Marinescu pot sa o fac prin intermediul lui, intrucat este omul sau de incredere, lucru confirmat ulterior si de Traian Marinescu, verbal, dar si telefonic".
Dupa cum se poate vedea, Sile si-a rezolvat problema cu pasaportul. Cum? Cine a dat semnaturile? Cine a accesat baza de date a Politiei si a permis rezovarea dosarului de eliberare a pasaportului lui Vasile Balint? La aceste intrebari nu s-a raspuns inca, dar nu trebuie omis faptul ca ofiterul Capatana, adica exact cel vanat de Marinescu, era in aceeasi perioada jupanul de la "Pasapoarte".
Mai exista si o femeie pe fir. Amanta lui Marinescu. Care era si amanta lui Capatana.
Recidiva chestorului Virgil Ardelean
Este imposibil sa nu fi stiut chestorul Ardelean despre modul de actiune al lui Marinescu. Este limpede ca Directia Generala de Informatii si Protectie (DGIPI) a MAI ar fi platit bani grei pentru a-l lua informator pe Sile sau Nutu Camataru.
Chestorul Ardelean a mai avut o astfel de sursa "grea". Este vorba despre celebrul Marian Geamanu, cel implicat si condamnat in dosarul "Portbagajul". Dat in urmarire generala pentru sechestrare, tortura si alte cateva capete de acuzare, Marian Geamanu i s-a predat direct chestorului Virgil Ardelean. Uimirea nu a fost prea mare deoarece se stia ca Marian Geamanu fusese implicat intr-o tranzactie de droguri esuata a UM 0215 (n.red. celebra unitate doi s-un sfert care ulterior a devenit DGIPI), in care Sava Dogmanov era tinta.
Problema mai marilor din DGIPI a fost mereu urmatoarea: au protejat mereu rechini pentru a prinde bibani! Exista si un plus in aceasta afacere. Bibanii nu prea aveau bani. Rechinii insa erau plini.
In acest punct, adica dupa ce i-a fost rezolvata problema pasaportului, Sile Camataru povesteste cum a refuzat sa plateasca taxa de protectie catre DGIPI.
Cate dosare poti inchide cu 250.000 de euro
"Dupa ce mi-a rezolvat problema cu pasaportul, Traian Marinescu mi-a spus ca Bujor Florescu de la Politia IGP vrea sa ne aresteze, pe mine si pe fratele meu Balint Ion si ca numai el si Vulpea ne pot ajuta ca acest lucru sa nu se intample.
Ulterior, cand am auzit de arestarea lui Capatana si a lui Simireanu, arestare de care Marinescu mi-a spus ca se va face, am inceput sa realizez ca amenintarile erau adevarate, la urmatoarele intalniri mi-a spus ca exista numeroase inregistrari telefonice in baza carora se pot face multe arestari.
Adrian Panduru, zis Limba, si Urzica Costel, oameni din anturajul meu, au participat si ei la unele din aceste intalniri.
Concret, Traian Marinescu mi-a cerut 250.000 de euro, pentru ca eu si fratele meu sa nu fim arestati, iar Dudita Silviu, deja arestat, sa fie eliberat. Mentionez ca in mai multe discutii purtate intre mine si Marinescu era mentionat si numele procurorului Marian Santion (n.red. acesta este magistratul care a instrumentat dosarul "Camatarii" iar in prezent este seful chestorului Virgil Ardelean la nou infiintata Directie Anticoruptie a MAI).
Eu am zis atunci ca nu am de ce sa dau acesti bani pentru ca nu am omorat pe nimeni, stiam ca si Limba, caruia i se cerusera bani nu a dat, asa ca nu am dat nici eu pentru ca suma mi s-a parut exagerat de mare. Si am fost arestat!"
Avertismentul Vulpii
In cazul Camatarilor, supravegherile si interceptarile au fost realizate de unitatea condusa de chestorul Virgil Ardelean. De asemenea, trocul a fost propus de aceasta unitate. Afacerile de proxenetism si camatarie aveau o istorie imbelsugata si erau de notorietate. Puteau fi deconspirate cu mult inainte ca Virgil Ardelean sa anunte presa, intr-o conferinta, ca va retine o mare banda de infractori cu ramificatii in toate sectoarele vietii publice romanesti. A fost ultimul mesaj catre Camatari. In Bucuresti nu mai existau bande organizate dupa cazul "Portbagajul". Erau mici clanuri pe care Politia le controla cu abilitate in scopuri marsave. Declaratia lui Ardelean apare acum, la aproape doi ani de la rostirea ei, exact ceea ce s-a dorit. Adica o amenintare la adresa Camatarilor de a nu se implica, cu bani, in jocuri politice. In caz contrar, vor fi linsati. Sile si Nutu Camataru au crezut ca pot juca pe cartea politica. Au gresit. Majoritatea "greilor" din Politie si Parchet schimbasera macazul.
Surprinzatoare sunt insa documentele din care reiese ce au vorbit Camatarii pe telefoane cu acolitii lor. Surse confidentiale ne-au dezvaluit ca pasaje intregi erau scoase din context, identitatea unor persoane camuflata printre distorsiunile inerente unor convorbiri mobile iar probele masluite in mai multe cauze. Astfel se explica de ce apar grave neclaritati in materialul probator.
Este limpede ca anchetatorii au incercat sa protejeze anumite persoane publice. Filajele executate nu au scos niciodata la iveala cine intra si se desfata in localurile Camatarilor dintre personalitatile politice sau administrative ale tarii.
In ciuda faptului ca exista pe rolul Parchetului un dosar care se pare ca are intre paginile sale un numar impresionant de politisti, procurori, judecatori si oameni politici, pana acum nu s-a miscat nimic semnificativ. Cazul a murit in sertarele anchetatorilor, in ciuda faptului ca nume sonore sunt legate indisolubil de banii Camatarilor.
Firul banilor
Camatarii poseda o avere considerabila. Au imprumutat multa lume si asteptau ca banii sa faca pui. Ciudat este ca la dosarul cauzei nici macar nu se vorbeste de bani. Ci de prostitutie. In dezvaluirile ulterioare pe care le vom face va vom prezenta si un posibil motiv al acestei scapari. Cert este ca nici un achetator nu a fost curios sa urmareasca pista banilor. Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor nu a fost solicitat sa faca nici o evaluare a tranzactiilor financiare care rezultau in urma informatiilor primite de la supravegherea facuta de DGIPI. Astfel, daca sursele confirmau ca anumite lichiditati ale Camatarilor au fost dirijate catre o anumita persoana, acest detaliu ramanea secret, la discretia exclusiva a celor cu putere decizionala. Astfel, sute de mii de dolari au fost abandonati de Camatari pe piata neagra.
Niciodata fratii Balint nu au rupt tacerea cu privire la debitorii lor, cu toate ca jocurile par acum sa confirme faptul ca mai bine iti trimiti creditorul in puscarie, decat sa-i achiti o datorie care te-ar aduce in sapa de lemn. Nu trebuie uitat insa ca fratii Balint au intrat in afaceri acum 20 de ani iar banii din prostitutie trebuiau spalati. Numai prin acest principiu iti poti cladi un imperiu. Bineinteles, cu acordul autoritatilor!
Acuzatiile din dosarul Camataru
Vasile Balint a fost trimis in judecata pentru ca patrona o retea de proxenetism * Punctul zero era discoteca Herastrau * Toate declaratiile din dosar il transforma pe Sile in lider de necontestat * Procurorii nu probeaza insa cine lua banii si ce se intampla cu ei
Conform Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Vasile Balint, alias Sile Camataru, a fost trimis in judecata pentru comiterea unor infractiuni grave. Iata la ce concluzie au ajuns anchetatorii: "Inculpatul Balint Vasile, alaturi de fratele sau, inculpatul Balint Ion este o figura proeminenta a lumii interlope a municipiului Bucuresti, care si-a cladit averea de-a lungul vremii implicandu-se intr-o serie de activitati infractionale, un rol semnificativ intre acestea avandu-l exploatarea unor diferite persoane de sex feminin care din diverse motive (fie ca au fost constranse, racolate sau indemnate in acest scop) au ajuns sa practice prostitutia.
In sprijinul afirmatiei ca inculpatul Vasile Balint a manifestat o continuitate in a obtine foloase de pe urma prostituarii unor femei reiese si din faptul ca in sarcina acestuia s-a mai retinut ca in anul 1994 impreuna cu fratele sau Ion Balint zis Nutu Camataru a savarsit infractiunea de proxenetism in forma agravata prin inlesnirea practicarii prostitutiei si de catre minore.
Totodata, inculpatul Vasile Balint, pe masura ce si-a consolidat pozitia dominanta in lumea interlopa, a actionat si in vederea obtinerii si mentinerii controlului si asupra altor proxeneti care actionau in municipiul Bucuresti ori chiar in strainatate.
Renumele avut de discoteca Herastrau ca loc frecventat de prostituate si de barbati dispusi sa plateasca diverse sume de bani in schimbul unor servicii de natura sexuala a facut ca acest local sa fie introdus in sfera de interes si influenta a inculpatului Vasile Balint si a acolitilor acestuia (n.red.- se ridica atunci intrebarea de ce nu a intrat discoteca in sfera de interes a Politiei inainte de a intra in atentia lui Sile Camataru?).
In perioada cuprinsa intre anul 2000 si pana in primavara anului 2004 inculpatul Vasile Balint actionand in baza unei rezolutii infractionale unice a tras foloase materiale din prostituarea unor femei racolate ori constranse in acest scop. Transportarea prostituatelor si asigurarea protectiei acestora la discoteca Herastrau era efectuata de persoane aflate in anturajul inculpatului Vasile Balint si care erau angrenate la randul lor in activitatea de proxenetism. (...) Sumele de bani obtinute de prostituate, de regula cuprinse intre 100 si 150 de dolari sau euro de la fiecare client in schimbul raporturilor sexuale intretinute, reveneau in mare parte inculpatului Vasile Balint".
Probele anchetatorilor
Majoritatea probelor care il acuza pe Sile de proxenetism sunt declaratii ale unor martori. Unii stiu "cu siguranta", altii au aflat de la cineva, dar niciunul nu vorbeste de oamenii legii si de banii Camatarilor. La fel vine cazul si in ceea ce priveste sechestrarea a trei prostituate. Dovezile sunt coplesitoare. Numai ca in toate faptele care sunt aratate in rechizitoriu lipseste un amanunt: Politia! Aceasta institutie nu este pe nicaieri. Cu toate raziile facute, cu toate descinderile din epoca ministrilor Dudu Ionescu si Ioan Rus, nimeni nu a spus niciodata adevarul.
Toate prostituatele care dau declaratii in dosar sustin ca scoteau bani frumosi din afacere pentru fratii Camatari. Taxa pe placere varia intre 100-150 de euro. Daca afirmatiile victimelor sunt adevarate, Camatarii stateau pe un munte de bani. Ca oameni care faceau afaceri in toata regula, Camatarii stiau ca nu poti pazi o mina de aur doar cu pusca. Investitiile lor raman insa un mister. Nu exista date cu privire la modul in care circulau banii. E clar insa ca se miscau. Traseul a fost soptit abia inaintea alegerilor. Adica atunci cand banii scosi din prostitutie erau la cineva anume.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.