Biroul de presa al Academiei Romane este imputernicit sa comunice urmatoarele:
Intrunit in sedinta, vineri, 14 ianuarie 2006, Prezidiul Academiei Romane a ascultat raportul Comisiei de academicieni si de specialisti in domeniul finantelor si al
Biroul de presa al Academiei Romane este imputernicit sa comunice urmatoarele:
Intrunit in sedinta, vineri, 14 ianuarie 2006, Prezidiul Academiei Romane a ascultat raportul Comisiei de academicieni si de specialisti in domeniul finantelor si al stiintelor juridice privitor la modul in care conducerea Spitalului "Elias" a gestionat bugetul in anul 2005 si a exercitat atributiile medicale.
1. Raportul a dovedit ca Spitalul "Elias" nu are datorii catre stat si ca declaratiile publice facute de Ministrul Sanatatii, domnul Eugen Nicolaescu, privitor la acest subiect sunt inexacte. De asemenea, din raportul prezentat de membrii Academiei Romane (intre ei, medici reputati) care au participat la aceasta analiza, s-a confirmat faptul ca actul medical la Spitalul "Elias" este, in ultimii ani, performant. Dovada, intre altele, ca numarul bolnavilor care s-au adresat Spitalului a crescut in mod semnificativ. De asemenea, dotarea tehnica a sporit considerabil.
2. Cercetand documentele (inclusiv Testamentul lasat de Familia Menahem Elias, precum si Statutele Fundatiei Elias), Prezidiul Academiei romane a putut constata, o data in plus, ca Spitalul Elias este proprietatea Academiei Romane si ca deciziile, revocarile luate de Ministrul Sanatatii fara consultarea conducerii Academiei Romane incalca legile morale si legislatia Romaniei. Domnul Ministru al Sanatatii a demis, cu de la sine putere, Consiliul de Administratie al Spitalului din care fac parte sase membri ai Academiei Romane, in frunte cu Presedintele Academiei Romane. Un act abuziv care incalca legile statului de drept si legile morale ale comunitatii intelectuale.
3. Prezidiul Academiei Romane a luat act de continutul Ordonantei de Urgenta nr.206 din 22 decembrie 2005 prin care sunt justificate masurile arbitrare citate mai sus. Aceasta ordonanta scoate Spitalul Elias (proprietatea, repetam, a Academiei Romane) de sub autoritatea Academiei Romane si anuleaza posibilitatea Academiei Romane de a respecta clauzele prevazute de Testamentul celui care a lasat toata averea lui Academiei Romane pentru a o folosi in sprijinul celor care au nevoie, indiferent de sex, religie si conditie sociala.
4. Prezidiul Academiei Romane a luat act de Declaratia Consiliului de Conducere al Fundatiei Elias si de scrisoarea adresata de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania prin care se exprima ingrijorarea fata de masurile abuzive, ilegale, luate de Ministrul Sanatatii in dauna Academiei Romane.
5. Dand curs hotararii Adunarii Generale, Prezidiul Academiei Romane a decis sa se adreseze Justitiei pentru solutionarea acestui caz si, totodata, a hotarat sa se adreseze Presedintelui Romaniei si Parlamentului Romaniei pentru a semnala aceasta tentativa de renationalizare mascata.
6. In situatia creata dupa ce Ministrul Sanatatii a demis, in chip abuziv, Consiliul de Administratie al Spitalului Elias, Consiliul Director si a revocat ceea ce instanta judecatoreasca hotarase, Prezidiul Academiei Romane a hotarat ca interesele Academiei Romane sa fie reprezentate la Spitalul Elias de Doamna prof.dr. Doina Dimulescu, director stiintific al Spitalului.
***
Conducerea Academiei Romane ia act cu satisfactie de declaratia facuta in sedinta de Guvern a Romaniei din 12 ianuarie 2006 de Domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei, privitor la faptul ca Spitalul Elias trebuie sa ramana sub autoritatea Academiei Romane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.