Caravana Jurnalului National a trecut asta-vara prin Anina. Primarul Gheorghe Neicu ne-a recomandat o curiozitate: singurul miner miliardar din Romania. Nu aveam de unde sti ce soarta il astepta. Textul ce urmeaza si reportajul din pagina 7 au fost p

Caravana Jurnalului National a trecut asta-vara prin Anina. Primarul Gheorghe Neicu ne-a recomandat o curiozitate: singurul miner miliardar din Romania. Nu aveam de unde sti ce soarta il astepta. Textul ce urmeaza si reportajul din pagina 7 au fost publicate in iulie 2005.

Un ortac de la Mina Anina a castigat la Loto, in anul 2004, 1.700.000.000. Miliardarul continua sa lucreze in mizeria din subteran. Daca ar fi avut si de zece ori mai putini bani, alti colegi de-ai lui ar fi fugit de acea mina ca de dracua€™.
Il chema Dan Puscau si pusca peretii in mina de carbune de la Anina. Intr-o zi de februarie anul trecut, artificierul se ducea cu niste colegi pe deal sa incarce dinamita pentru mina. Si unul din amicii cu care era tot vorbea pe drum de unul care a luat marele premiu si care locuieste chiar in oraselul lor, in Anina.
""Cine-o fi castigat, f... in gura, ca nu vrea sa-si dea numele!"", i-a trantit-o unul dintre amici. Si el habar n-avea pe cine injura un oras intreg. Insa chiar atunci, in drum spre dinamita, i-a bubuit inima de fericire. ""I-am zis: «Ma, ia sa vad eu care-s numerele!»"" ""Pai, uite asta, asta..."" Dan Puscau, care avea intamplator biletele de la Super Loto 5/40 la el, si-a verificat bulinele facute cu pixul. Sa vada si sa nu creada! Era miliardar. Puscau n-a plecat ca din pusca la Bucuresti dupa bani. Si-a vazut mai departe de incarcatul dinamitei si mai apoi s-a dus si a pus biletul pe masa sefului si i-a zis ca el in clipa aia chiar nu mai putea munci. Si seful, devenit deodata un sarantoc fata de subalternul lui, i-a dat doua saptamani concediu de odihna. ""Pai, ce-ai mai venit la lucru?!"" S-a dus la sotie, i-a fluturat si ei biletul, nici ei parca nu-i venea sa creada.
""NU-S ASA MULTI!"". A doua zi a plecat la Bucuresti sa-si ridice premiul. Doamna de la Loterie i-a zis ca, daca vrea, ii da toti banii cash. ""Am zis: «Domnule, is nebun? N-am nevoie!». Imi dadea din aia de 10.000 si ii aduceam in saci?"", incerca sa vizualizeze Puscau mormanul de bani. Dupa doua saptamani de concediu, minerul s-a intors constiincios sub pamant, la dinamitele lui. Seful cel mare s-a crucit cand l-a vazut. ""Chiar imi faceam probleme: «De unde gasesc eu acum un nou artificier?»"", ne zice Teodor Bala, directorul Minei Anina.
Mai mirati au fost colegii, ortaci saraci lipiti pamantului. Unii dintre ei ar fi strans banii astia in 25 de ani, socotind ca nu ar fi cheltuit un leut din salariul lor. Ii ziceau minerii: ""Ba, daa€™ esti prost, eu m-as lasa de munca in mina daca as fi in locul tau"". A inceput fiecare sa-si dea cu parerea ce ar putea face Puscau cu caruta de bani. I-au propus sa-si cumpere un apartament in Timisoara si sa il inchirieze. Dar el nu si nu! Nu se baga el in nici un business. ""Mi-au zis multi sa fac o afacere. Dar nu i-am bagat in seama, ca daca m-as lua dupa altii... Un apartament in Timisoara il luam cu 25.000 de euro. Ce mare lucru ca-l dai cu chirie?"" O alta afacere propusa de mineri a fost camataria. Veneau la el si-i ziceau: ""Am auzit ca dai cu dobanda..."".
Au facut coada la el sa se imprumute, dar el nu a vrut sa dea, nu face el una ca asta. A dat ceva bani la rude fara sa ii mai ceara inapoi, a dat cam 300 de milioane taxe la stat, iar ce i-a ramas prefera sa-i tina deocamdata la pastrare in banca. ""Mai incolo voi vedea eu ce fac cu banii. Acus fiica mea trebuie sa se duca la facultate, trebuie bani... Invata foarte bine."" Plus ca lui nu i se parea o suma asa de mare pentru a deschide o afacere. ""Daca ar fi fost 3 milioane de euro, era alta treaba! Totusi e ceva... Decat deloc?!"" Pare ca acum i-a cam trecut entuziasmul pe care l-a avut imediat dupa castig. Nici ziua in care s-a vazut castigator nu o mai tine minte. Undeva prin februarie... Atat stie. Nici numerele norocoase nu si le-a pus in rama.
Ortacul Puscau mai are o judecata care-l face sa nu porneasca o afacere: ""Nu fac astia cu bani multi in Anina, ce sa fac eu?"". Singura lui preocupare acum de a face mai multi bani este sa joace la Loto mai departe. ""Maine e report puternic! Bag doua bilete la ala, doua la celalalt.""
PENSIONARUL FERICIT. Omul nu a plecat din subteran, intrucat astepta sa se pensioneze. Are 18 ani de mina si ii mai trebuie inca doi ani si jumatate de galerie. Meseria lui de artificier inseamna sa stai in grota la temperaturi care ajung uneori la 50 de grade Celsius, intr-o fierbinteala in care ortacii care lucreaza acolo sase ore pe zi muncesc in pielea goala, aproape lesinati. ""Imi prinde bine sa mai transpir cateodata. M-am obisnuit."" Ce-i drept, el nu sta tot timpul programului in acel calvar, iar minerii zic ca are o meserie usoara.
Ei cred ca, daca ar fi lucrat la incarcat carbunii, la abataj, altfel ar fi judecat acum Puscau. ""Ce sa fac toata ziua daca ma las de munca? Ma duc pana la Loto sa iau bilete si ma intorc acasa?!"" Recunoaste ca e periculos ca a ales sa continue sa lucreze in galerie, dar se imbarbateaza zicandu-ne ca poti muri si pe strada. ""Am cunoscut un coleg care a facut 25 de ani de mina. Si dupa pensionare l-au gasit inecat in nu stiu ce canal.""
SPERANTE IN VIITOR. Cand cei doi copii o sa-i creasca, o fata de 17 ani si un baiat de 14, i-ar lasa sa lucreze orice, numai nu in mina. Artificierul are un salariu mare comparativ cu ceilalti colegi de la Anina. Cam 10 milioane de lei pe luna, de trei ori mai mult decat femeia care spala echipamentele ortacilor. Sotia lui Puscau este infirmiera la spitalul din oras, castiga trei milioane de lei si nici ea nu
s-a lasat de meserie de cand e nevasta de miliardar. Minerul e om strangator. Ortacul zice ca nu cheltuieste cu mult mai mult decat inainte de marele castig. Tot aceiasi slapi de 50.000 de lei ii poarta. ""Casa am. Masina la ce-mi trebuie? Cand o sa-mi trebuiasca, o sa imi iau"", ne zice minerul de pe prispa casei lui cu mansarda, veche de vreo doua sute si ceva de ani. In curtea lui cu trandafiri proaspat infloriti nu incape o masina. De fapt, a iesit o singura data din tara de cand e el, la sarbi. Singura investitie pe care si-a permis-o a fost curatenia in casa.

DESTIN. A avut bani dar a ales sa munceasca in mina


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.