Oamenii de stiinta din Taiwan au declarat ca au reusit sa creasca trei porci care stralucesc in intuneric, relateaza BBC online. Acestia pretind ca pana acum cercetatorii au reusit sa obtina porci partial fluorescenti, spre deosebire de ei care au re
Oamenii de stiinta din Taiwan au declarat ca au reusit sa creasca trei porci care stralucesc in intuneric, relateaza BBC online. Acestia pretind ca pana acum cercetatorii au reusit sa obtina porci partial fluorescenti, spre deosebire de ei care au reusit performanta obtinerii unor animale care sunt verzi cu adevarat.
Acesti porci sunt transgenici, creati prin adaugarea de material genetic de la meduze la un embrion de porc normal. Oamenii de stiinta taiwanezi spera ca prin acest studiu vor da startul unor cercetari genetice mai aprofundate, care vor fi de folos in cercetarile asupra bolilor umane.
La sfarsitul studiului, specialistii de la Departamentul de Stiinta Animala si Tehnologie de la Universitatea Nationala din Taiwan au adaugat ca, desi animalele stralucesc in intuneric, sunt porci absolut normali. Acestia nu sunt primele mamifere care au fost modificate genetic sa aiba aceasta insusire, au mai existat si alte studii inainte, dar care nu au obtinut decat porci partial fluorescenti. Acum, rezultatul este mult mai bun. La lumina zilei, porcii au culoarea pielii si a ochilor au nuante de verde, si - in premiera mondiala - pana si organele interne au tente de verde.
Pentru a crea aceste animale, ei au adaugat ADN de la meduze la 265 de embrioni de porc, care, la randul lor, au fost implantati la opt scroafe diferite. Astfel, acum trei luni, scroafele au fatat trei purcelusi fluorescenti.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest studiu va fi util in studierea diverselor afectiuni umane. Pentru ca acum, materialul genetic al porcilor este verde se pot depista cu usurinta diversele afectiuni care vor arata ca niste pete. Astfel, de exemplu, se pot injecta celule stem la un alt animal, ceea ce va permite medicilor sa urmareasca dezvoltarea acestora, fara sa mai fie nevoie de biopsie sau de alte teste dureroase.
Cu toatea acestea, obtinerea unor astfel de celule nu este o procedura usoara. Multi embrioni modificati nu s-au dezvoltat. Acum, oamenii de stiinta spera ca acesti porci verzi se vor imperechea cu scroafe obisnuite pentru a crea o noua generatie care sa ofere mai mult material de studiu. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.