Guvernul va investi fonduri importante in proiecte de dezvoltare a infrastructurii in diferite domenii, cu costuri estimate pentru acest an de circa un miliard de euro, eventual cu riscul majorarii deficitului bugetar pentru 2006 la 1% din PIB, a dec
Guvernul va investi fonduri importante in proiecte de dezvoltare a infrastructurii in diferite domenii, cu costuri estimate pentru acest an de circa un miliard de euro, eventual cu riscul majorarii deficitului bugetar pentru 2006 la 1% din PIB, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. "In 2005, a trebuit sa facem un fel de curatenie generala in conturi si bugete, pentru ca matusa Tamara cu unii a fost darnica in a le da tablouri, bijuterii si bani, iar cu altii a fost darnica in a le da datorii. Anul acesta incepem fara datorii si ne permitem sa finantam astfel de proiecte", a spus Tariceanu la sfarsitul intalnirii pe care a avut-o, la Palatul Victoria, cu ministrii economici, guvernatorul BNR si presedintele Comisiei de Prognoza, pentru a stabili proiectele prioritare care urmeaza sa fie aplicate in perioada 2006-2008. "Coruptia este singurul element care poate amana aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Guvernul va initia toate demersurile pentru ca institutiile cu abilitati in domeniu sa isi asume responsabilitatile si sa-si faca treaba", a spus Tariceanu. Guvernul va investi intre 0,7 si un miliard de euro in proiecte de dezvoltare in diferite domenii, cu costuri estimate pentru acest an de circa un miliard de euro, eventual cu riscul majorarii deficitului bugetar pentru 2006 la 1% din PIB, a anuntat Tariceanu.
Autostrazi, spitale si campusuri scolare
In domeniul infrastructurii, prioritare sunt considerate lucrarile pentru coridorul IV de transport rutier, incluzand autostrada Bucuresti-Constanta, si autostrada Bucuresti-Brasov. Pentru autostrada Brasov-Bors vor fi alocate sume suplimentare fondurilor acordate pana in prezent, o data cu finalizarea negocierilor derulate cu firma Bechtel pentru realizarea proiectului. In sistemul medical, principalele proiecte ale Guvernului sunt infiintarea in urmatorii doi ani, in marile centre urbane, a spitalelor regionale universitare de urgenta si construirea sau reabilitarea a 20 de spitale judetene in perioada 2006-2007.
La capitolul Educatie, Executivul si-a propus sa construiasca 80 de campusuri scolare moderne, sa reabiliteze caminele si cantinele studentesti, sa asigure microbuze pentru transportul elevilor din mediul rural si sa deschida noi scoli de arte si meserii cu diferite specialitati, la propunerile autoritatilor locale.
Racordarea a 700 de sate la sistemul centralizat de distributie a apei, construirea, in acest an, a 8000 locuinte pentru tineri, refacerea fatadelor la blocuri, subventionarea costurilor pentru achizitionarea de centrale termice de apartament, construirea unor noi hidrocentrale si verificarea modului in care intreprinderile respecta normele de protectie a mediului sunt alte proiecte avute in vedere de catre Executiv.
Salariile vor creste "moderat"
Politica salariala din 2006 va fi una stransa si controlata, cu cresteri moderate, care sa permita continuarea procesului de reducere a inflatiei si prin care sa se evite stimularea consumului intr-un ritm superior productivitatii economice, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. El a raspuns astfel unei intrebari privind cererile diferitelor federatii sindicale, inclusiv Metrorex, pentru majorarea salariilor. "Putem sa ne permitem majorari de salarii, dar numai in masura in care performanta economica insoteste aceste solicitari. Altfel, cresterile salariale fara un corespondent in oferta interna de produse si servicii se duc catre inflatie si deterioreaza echilibrele macroeconomice", a spus premierul. El a apreciat ca este normal ca populatia sa solicite salarii mai mari pentru a beneficia de produsele oferite de o tara libera, in comparatie cu situatia din perioada regimului comunist in care romanii "umblau cu limba scoasa dupa o masina si un video", fara sa gaseasca alte lucruri de cumparat, dar a amintit ca majorarile exagerate de salarii pot afecta intreaga economie. Gabi MOROIANU


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.