Dificultatea cea mai mare pe care o intampina un scriitor sau, ma rog, nu neaparat un scriitor, ci, sa zicem, un "simplu" intelectual carpato-danubiano-pontic in strainatate se iveste atunci cand e rugat de oameni de buna credinta, interesati de Roma
Dificultatea cea mai mare pe care o intampina un scriitor sau, ma rog, nu neaparat un scriitor, ci, sa zicem, un "simplu" intelectual carpato-danubiano-pontic in strainatate se iveste atunci cand e rugat de oameni de buna credinta, interesati de Romania, sa explice actuala configuratie politica din tara. "Cine este la putere?" - esti intrebat. "O alianta formata din liberali si democrati, carora li s-au asociat la guvernare conservatorii si formatiunea politica ce reprezinta minoritatea maghiara". "Dar liberalii nu sunt de dreapta?" "Ba da", raspunzi. "Iar democratii de stanga?" "Exact". Aici interlocutorul european (american, australian, sri-lankez etc.) ridica pentru prima oara, usurel, o spranceana a mirare. "Si cine e in opozitie?" "Partidul Social Democrat". "Care, fiind democrat, e tot de stanga", se prinde ivorianul. "Exact". "Dar conservatorii ce sunt?" Aici iti vine sa ridici si tu nu o spranceana, ci din umeri. Cum sa-i explici cipriotului ca Partidul Conservator, fost Umanist, care a mers in alegeri impreuna cu PSD, intrand, numai astfel, in Parlament, i-a intors brusc spatele aliatului electoral si-a sarit in barca Aliantei liberalo-democrate, intrand (din nou, numai astfel) la guvernare? Ca e, in fond, un partid de debara, construit numai din interese de grup, dar care in Executiv detine un post de vicepremier ocupat azi de un om provenit, din conservator ce era, din nomenclatura second-hand a aparatcikilor ceausisti? Buimacit de atatea meandre ale concretului politicii romanesti, elvetianul incearca sa incheie pe un ton optimist: "Bine macar ca ati rezolvat problemele nationalitatilor, asociindu-va la guvernare partidul maghiarilor". "Nu e partid - precizezi tu, lasandu-l lamurit bustean pe finlandez - e o asociatie..." Care interlocutor, la despartire, dupa atatea deslusiri, iti da mana si te-ntreaba ingrijorat: "Si va intoarceti acolo?"
P.S. Excelenta, in ultimul numar din "Vatra", ancheta initiata de Nicoleta Salcudeanu printre colegele si prietenele noastre, scriitoarele de azi, sub genericul de sorginte cartaresciana "De ce iubim barbatii?". Un singur, amical, repros: lipsesc pozele preopinentelor. Fie ele, pozele, cele de-acum.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.