Bucurestii au reactionat la dezvalurile saptamanalului elvetian SonntagsBlick, potrivit carora "detinuti-fantoma" ai CIA ar fi fost interogati la baza militara Mihail Kogalniceanu, Comisia de ancheta privind existenta centrelor de detentie ale agenti
Bucurestii au reactionat la dezvalurile saptamanalului elvetian SonntagsBlick, potrivit carora "detinuti-fantoma" ai CIA ar fi fost interogati la baza militara Mihail Kogalniceanu, Comisia de ancheta privind existenta centrelor de detentie ale agentiei americane de informatii solicitand, ieri, MApN sa ii puna la dispozitie evidentele de care dispune referitor la aeronavele militare sau utilizate in scop militar care au survolat, au decolat sau au aterizat in Romania din 2002 pana in prezent, relateaza Mediafax. Cereri asemanatoare au fost transmite Autoritatii Aviatiei Civile si Eurocontrol (Organizatia Europeana pentru Siguranta Transportului Aerian), a declarat, ieri, presedintele Comisiei, senatorul liberal Norica Nicolai, precizand, totodata, ca membrii acesteia au adresat o scrisoare ambasadorului Elvetiei la Bucuresti, prin care solicita autoritatilor de la Berna sa puna la dispozitia Comisiei eventuale documente care sa confirme sau sa infirme informatiile aparute in presa din aceasta tara. In urma analizarii acestor documente, membrii comisiei vor decide ce demersuri vor face in continuare, a adaugat presedintele Comisiei, al carui raport va fi prezentat la jumatatea lunii februarie, anul acesta. Saptamanalul elvetian SonntagsBlick a publicat, la sfarsitul saptamanii trecute, un fax al Ministerul de Externe de la Cairo catre Ambasada Egiptului la Londra, potrivit careia misiunea diplomatica egipteana "a aflat din surse proprii despre interogarea a 23 de cetateni irakieni si afgani la baza de la Mihail Kogalniceanu, de langa Constanta, port la Marea Neagra", documentul amintind, totodata, de existenta unor "locatii negre" ale CIA in Ucraina, Kosovo, Macedonia si Bulgaria, potrivit BBC, citat de RADOR. In urma dezvaluirilor, redactorul-sef al publicatiei elvetiene si doi colaboratori ai acestuia au ajuns in atentia Procuraturii elvetiene, fiind acuzati de divulgarea unor secrete militare. Potrivit autoritatilor de la Berna, informatiile publicate de SonntagsBlick intrau sub incidenta secretului militar, iar incalcarea acestor secrete este pedepsita de Codul Penal militar cu pana la cinci ani de inchisoare, la care se poate adauga plata unei amenzi. In paralel, au fost initiate investigatii pentru identificarea sursei care a transmis informatiile publicatiei elvetiene, se arata intr-un comunicat al Biroului auditorului principal, echivalentul militar al Ministerului de Justitie, in Elvetia.
Comisia Europeana nu poate face verificari
Comisia Europeana a recunoscut ca nu are prerogativele necesare pentru a verifica daca state europene gazduiesc inchisori secrete CIA, relateaza The Irish Examiner in editia sa de ieri, citat de Mediafax. Implicarea in torturarea, rapirea sau mentinerea ilegala in detentie a unor persoane constituie o incalcare a Tratatului si a Cartei pentru drepturile fundamentale, insa doar statele membre UE au dreptul de a investiga situatia respectarii acestora. Situatia este "paradoxala", avand in vedere calitatea Comisiei de garant al Tratatului si, totodata, imposibilitatea acesteia de a ancheta eventualele incalcari ale documentului, a admis un oficial european. Legislativul comunitar se regaseste in aceeasi situatie, neputand avea un rol legal pentru efectuarea unor anchete. Cu toate acestea, europarlamentarii vor crea, saptamana aceasta, o comisie provizorie pentru investigarea eventualelor incalcari ale articolului 6 din Tratat, fara a putea, insa, sa audieze martori.
Londra nu ancheteaza
Guvernul de la Londra refuza sa ancheteze informatiile potrivit carora SUA ar fi folosit aeroporturi britanice pentru transferarea de prizonieri, Parlamentul criticand ferm aceasta decizie, relateaza The Herald in editia sa de ieri, consultat de Mediafax. Camera Comunelor a cerut ca Guvernul sa prezinte criteriile in baza carora analizeaza solicitarile referitoare la escalele unor curse aeriene, insa cererea a fost respinsa. Londra a refuzat, in 1998, o solicitare din partea SUA referitoare la alimentarea unui avion care avea la bord prizonieri ce urmau sa ajunga pe teritoriul american, a precizat ministrul de Externe Jack Straw. Oficialul britanic declarase, in decembrie, anul trecut, in fata Parlamentului, ca mai fusese refuzata o cerere asemanatoare si ca alte doua au fost aprobate, in perioada administratiei Clinton. In urma analizarii unor documente ale Ministerului de Externe, nu s-a descoperit nici o informatie privitoare la vreun avion cu prizonieri la bord care sa fi tranzitat teritoriul Marii Britanii, a conchis, insa, ministrul Straw. "Ambiguitatea pozitiei Guvernului in legatura cu transferul prizonierilor pare sa fie tot mai mare cu fiecare raspuns pe care il da. In mod clar, raspunsul lui Straw indica faptul ca Guvernul a avut, macar in culise, reticente mult mai serioase in legatura cu aceasta practica decat este pregatit sa admita. Altfel, de ce ar fi fost refuzate acele curse aeriene?", a declarat, in replica la afirmatiile ministrului Straw, purtatorul de cuvant pentru Afaceri Externe al liberal-democratilor din Camera Comunelor, Nick Clegg.
Noi marturii de la Guantanamo
Amnesty International a publicat, ieri, noi marturii despre abuzurile practicate in cadrul facilitatii de detentie americane de la Guantanamo, Cuba, care par sa confirme tactica "rapirilor" CIA, relateaza Mediafax. "Am fost inchis de americani intr-un centru de detentie din Afganistan, dupa ce am fost arestat in Egipt in timpul unei calatorii de afaceri", a declarat yemenitul Abdulsalam al-Hela. Retinut in septembrie 2002, al-Hela a fost transportat - incatusat, cu ochii acoperiti si cu calus - la bordul unui avion cu 20 de locuri, fiind incarcerat vreme de doi ani in patru locatii diferite din Afganistan, apoi transferat la Guantanamo in septembrie, anul trecut. Barbatul a afirmat ca a fost batut frecvent, insultat si privat de ingrijirea medicala de care avea nevoie. Amnesty a prezentat si marturia unui jurnalist care a lucrat pentru Al-Jazeera, Sami al-Haji, in varsta de 35 de ani, de nationalitate sudaneza, arestat de politia pakistaneza in decembrie 2001, predat americanilor si transferat la Guantanamo in iunie 2002. "Timp de mai mult de trei ani, majoritatea interogatoriilor au avut drept scop sa ma faca sa spun ca exista o legatura intre Al-Jazeera si Al-Queda", a povestit al-Haji, afirmand ca a fost batut, intimidat si insultat, fiind privat de tratamentul medical necesar tratarii unei tumori canceroase diagnosticate in 1998. Un al treilea prizonier, identificat ca Jumah al-Dossari, originar din Bahrain, a afirmat ca a fost "vandut americanilor pentru cativa dolari" de catre trupele pakistaneze, fiind inchis la Guantanamo inca din ianuarie 2002. Barbatul a afirmat ca la Guantanamo a fost interogat de 600 de ori, izolat fara motiv, amenintat cu moartea, stresat in timpul interogatoriilor cu ajutorul muzicii date foarte tare, lasat ore in sir intr-o camera inghetata, fara apa si hrana, umilit de o femeie-militar imbracata doar in lenjerie intima sau jignit prin oferirea de reviste pornografice. Acesti martori, precizeaza autoarea raportului Amnesty International, Sharon Critoph, sunt in prezent in continuare detinuti la Guantanamo, unde 43 de detinuti se afla in greva foamei. Marturiile au fost obtinute prin intermediul avocatilor, organizatia neavand acces in cadrul facilitatii americane de detentie din Cuba. "Nu exista masuri de compromis in ceea ce priveste Guantanamo. Centrul trebuie inchis si demarata imediat o ancheta asupra numeroaselor informatii referitoare la acte de tortura si rele tratamente comise aici incepand din 2002", a precizat reprezentantul Amnesty International. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.