Rata inflatiei pentru anul 2005 a fost de 8,6%, potrivit datelor anuntate ieri de Institutul National de Statistica, situandu-se peste pragul superior al intervalului de variatie tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), respectiv 8,5%. Banca centr
Rata inflatiei pentru anul 2005 a fost de 8,6%, potrivit datelor anuntate ieri de Institutul National de Statistica, situandu-se peste pragul superior al intervalului de variatie tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), respectiv 8,5%. Banca centrala a anuntat, la jumatatea anului trecut, trecerea la tintirea directa a inflatiei, tinta fiind stabilita la 7,5% iar intervalul de variatie plus/minus un punct procentual. La inceputul anului 2005, obiectivul autoritatilor privind cresterea preturilor a fost de 7%, insa acesta a fost modificat sub presiunea cresterii preturilor administrate si a consumului. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca nivelul inflatiei pe anul trecut reflecta deciziile politice luate de fostul Guvern, in 2004, pentru cresterea necontrolata a salariilor si datoriile neachitate pentru sanatate si lucrari de infrastructura, care au trebuit decontate de actualul Cabinet. "Toate aceste lucrari au avut o incidenta asupra inflatiei. Platim costurile pentru politicile irationale din trecut", a spus Tariceanu.
Pentru 2006, BNR a stabilit, impreuna cu Guvernul, o tinta pentru rata inflatiei de 5%, plus/minus un punct, respectiv intervalul 4% - 6%. Banca Nationala a anuntat insa ca, in cazul in care vor avea loc o serie de evenimente neprevazute, cum ar fi majorarea cu mult peste asteptari a preturilor administrate (in special la gaze naturale), oscilatii mari ale preturilor internationale sau modificari majore ale politicii fiscale, tinta de inflatie ar putea fi modificata. In luna decembrie a anului trecut, preturile de consum al populatiei au crescut cu 0,5%. In aceste conditii, rata medie a inflatiei pentru anul trecut a coborat la 9,1%, comparativ cu 11,9% in 2004, cand inflatia anualizata s-a cifrat la 9,3%.
Serviciile au dat tonul
Potrivit informatiilor publicate de INS, serviciile din Romania au cunoscut cele mai multe scumpiri pe parcursul anului trecut, tarifele urcand in perioada decembrie 2004 - decembrie 2005 cu 13,1%. Rata medie lunara de crestere a preturilor la servicii s-a pozitionat la 1%, fiind singura categorie care a inregistrat o dinamica mai mare fata de anul 2004, cand s-a raportat o medie de 0,7%. Anul trecut, marfurile nealimentare au contribuit semnificativ la cresterea preturilor de consum. Majorare cu 9,8% (decembrie/decembrie) a avut un impact mai puternic decat tarifele serviciilor, prin ponderea superioara pe care o detine aceasta categorie de produse in cosul de calcul.La fel ca si in anii precedenti, evolutia preturilor la produsele alimentare a contrabalansat scumpirile din alte domenii. In ultima luna a anului trecut, populatia a platit pentru alimente cu 5,7% mai mult decat in decembrie 2004. Cu toate acestea, in decembrie, alimentele au tinut capul de afis al scumpirilor, preturile avansand in medie cu 1,1%. In aceeasi luna, preturile produselor nealimentare au urcat cu 0,2%, in timp ce serviciile au avut o crestere de 0,3%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.